Szeretem megteremteni az egyedüllét és a közösségben létezés egyensúlyát – interjú Nagy Klára Máriával

Szeretem megteremteni az egyedüllét és a közösségben létezés egyensúlyát – interjú Nagy Klára Máriával

Múlt héten bemutattam nektek a Színes Időm Alkotóműhelyet, valamint a vezetőjét, Nagy Klára Máriát és munkásságát. Ha felkeltette a figyelmeteket ez a különleges kezdeményezés, a festészet, vagy a művészetterápia, akkor most egy interjú keretein belül közelebbről is megismerkedhettek Klárával. 

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy festeni kezdj?

Gazdag fantáziavilággal rendelkező gyermekként nőttem föl, ebben elsősorban a Családom segítettek, inspiráltak.

Sok mese, dal, játék, színesítette a gyermekkoromat. Kaptam és adtam.

Hallgattam Anyukám énekét, aki szavalt, mesét mondott nekünk minden este, amíg elaludtunk. Később saját meséimmel, kitalált csapatjátékaimmal már én színesítettem, „gondtalanítottam” a Testvérem és a gyermekkori Csapatunk életét.

Mindig meg volt bennem az önkifejezés igénye, mind egyedül mind közösségi szinten. Szerettem játszani, alkotni, szeretni. Ez ma sincs másként. Ezek az évek megalapozták a lelki beállítottságomat. Sokszor nyúltam vissza a későbbi nehéz években ezen idők „kincsesbányájához”.

Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

Emlékszem egy óvodai fotóra, amin ott díszelgek csorbacsík „füligmosollyal” a társaim között és a hátunk mögött a falon ott van több rajzom és festményem. Az egyiken egyértelműen kinyilatkoztattam, hogy varrónő leszek vagy régész…

Nagyobb gyermekként Édesapámmal együtt tanultunk „rózsát rajzolni”, tónusozni.

Az alkotás nekem egy olyan kétirányú csatorna – befelé és kifelé egyaránt – ami lehetőséget ad adni, hatni, emelni, érezni…

Ajtót nyit egy belső világra, elsősorban önmagunk számára.

Nemcsak alkotsz, tanítasz is. Hogyhogy tanítani kezdtél?

Szeretem megteremteni az egyedüllét és a közösségben létezés egyensúlyát. Akkor sodort az élet a tanítás felé, amikor felborult ez az egyensúly.

A serdülők, fiatal felnőttek – Divat- és stílustervező, Dekoratőr, Kiadványszerkesztő szak – elméleti és gyakorlati művészeti óráiban kamatoztathatom a gyermekkorból hozott, spontán, játék és motiváció alapú, figyelemközpontú személyiségrészeimet.

Mi motivált arra, hogy belevágj a művészetterápia elsajátításába? Mi indított el az úton?

A Nyíregyházi Egyetem mesterképzésén találkoztam először a művészetterápia módszerével. Ezután rövidesen a Dr. Antalfai Márta által alapított, budapesti Lelki Egészségvédő Alapítványhoz jártam tanulni. Majd három és fél év után Egészségvédő és fejlesztő művészetterapeuta képesítést szereztem.

A művészetterápia módszerében megtaláltam a lélek egyensúlyához vezető utat, amely megnyit, tisztít, és közben nem szigetel el, hanem épp ellenkezőleg közelebb hoz. Általa szeretet teljesebb kapcsolatot ápolhatunk önmagunkkal – ez a kulcs mindenhez – és így a körülöttünk élőkkel is átláthatóbbá, megértőbbé válhatnak a kapcsolódásaink.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

A Színes Időm Alkotóműhely figyelem és szeretet alapú atmoszférájára és az ebben a szemléletben felépített Csapataira vagyok a legbüszkébb.

A Színes Időm Alkotóműhely ötlete hogyan fogant meg benned?

Mindig vágytam egy olyan „helyre” ahol önmagam lehetek. Ahol nincs külső nyomás, kényszer, ahová önszántamból megyek, ahol nincs mérce, időkorlát, értékhatár, megugrani vágyott külső elvárás. Csak az örömalkotás van. Együtt és külön, egymást emelve. Az akkor megálmodott első foglalkozás típus neve ilyen apropóból „Örömfestés”. Az Örömfestések alkalmával egy-egy pozitív megerősítés több szintű körbejárása után az esszencia egy festményben központosul.

Kiknek ajánlod a foglalkozásaidat?

Azoknak ajánlom a Színes Időm Alkotóműhely foglalkozásait, akik szeretnének tenni Önmagukért, akik érzik és tudják, hogy a megoldás kulcsa Önmagukban van.

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz?

Szeretem a mindig megújuló Embereket, Művészeket. Több példaképem van kortárs alkotók között, régi iskolatársaim, alkotótársaim, sőt tanítványaim között is.

Van, amikor igénylem a külső inspirációt, ilyenkor szívesen töltekezek más alkotók frissességéből. Frida Kahlo Női és Emberi ereje évtizedek óta lenyűgöz.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Szeretem magam körül érezni, látni a szépet, a harmóniát.

Egyre fontosabb számomra a „rend” az izgalmas „káosz” mellett. Ennek a két pólusnak az épp megfelelő egyensúlyban tartása mindenképpen motivál a mindennapokban.

Mi az, ami boldoggá tesz?

Boldoggá tesz, amikor tisztán meg tudom hallani a belső hangomat, amikor merek bízni, nyitni, szeretni vagy épp megállni, lezárni és „nem”-et mondani.

Boldoggá tesz amikor kevesebb bennem a félelem és több a megélt pillanatom.

Mik a további céljaid az alkotás, valamint az alkotóműhellyel kapcsolatban?

Mind az egyéni alkotás során mind a Színes Időm Alkotóműhely életében fontos, hogy legyen mondanivalóm. Az alkotásaim rólam, a megélt, vagy meg nem élt érzéseimről mesélnek.

A SZIA Műhely öt éve működik, lélegzik, él, a hatodik „tanévét” kezdi szeptemberben. Vannak már hagyományos Örömfestéseink, mint például az évbúcsúztató „Hálás vagyok amiért…” és az évnyitó „2019, az én évem…!”, a technikai kurzusaink, mint, például a nagysikerű „Akvarellfestés/ceruza technikája” stb.

A műhelyélet szeretném, ha még sűrűbb lenne, ha még több ember érezné lelki otthonának! A festményeim is szeretném, ha még több otthont tennének még szebbé, melegebbé.

Viszont, ami a lényeg, mindkettő csak addig működik, amíg van benne lélek, amíg adni tud, amíg örömforrás.

Köszönöm az interjút!

Kapcsolat:

honlap

facebook

instagram