“Szeretném rávenni az olvasót arra, hogy megtalálja a saját válaszait.” – Interjú Máté Brigittával

“Szeretném rávenni az olvasót arra, hogy megtalálja a saját válaszait.” – Interjú Máté Brigittával

Máté Brigitta 34 éves, a Lépcsőfok megálmodója. Általában több projektben vesz részt párhuzamosan. Munkakörébe tartozik a kommunikációs stratégia kidolgozása, szövegírás, és lektorálás. Szabadidejében szívesen olvas, ír. Szereti a filmeket, főzni, és 9 éves lányával Emmával foglalkozni. Első könyve, az Ötlettől a megvalósításig címet viseli, 2018 év végén jelent meg.

 

Honnan jött az ötlet a könyv megírásához?

Már nagyon régóta szerettem volna a saját könyvem megírni és kiadni, de az élet mindig közbeszólt. Folyamatosan írtam, segítettem másoknak jobb vállalkozást létrehozni, értékesebbé tenni, illetve jó szövegeket írni. A saját oldalamon (lepcsofok.com) kezdtem el az Ötlettől a megvalósításig sorozatot, amely végül összeállt egy könnyvvé. Rájöttem, hogy így egyben is segítség azoknak, akik vállalkozásban gondolkodnak. Úgyhogy leültem végre és megírtam, illetve összeszedtem az eddigi tapasztalataimat, gondolataimat és könyvbe foglaltam. Sokáig vártam, úgyhogy ez egy igen hirtelen döntés volt, egy nagyon jó elhatározás, aminek azóta is örülök.

kép: facebook

Miben különbözik az egyéb önsegítő kiadványoktól?

Abban, hogy nemcsak önsegítő kiadvány. Fontos számomra az önismeret, az, hogy milyen család, környezet, lehetőségek vesznek körül, ugyanakkor minden területre fókuszál: időbeosztás, marketing, stratégia, a saját értékeid, kapcsolatok, segítség kérés. Többek között ezek mind teret kaptak a kötetben azért, hogy teljes körűen átgondolhassa az, aki olvassa, hogy mit is szeretne, és esetlegesen mi az, ami még hiányzik, kidolgozandó.
A másik előnye, hogy rengeteg feladat és kérdés található benne, így nem csak magamnak okoskodok, hanem igyekszem gondolkodásra és cselekvésre ösztönözni
az olvasót.

Milyen vállalkozóvá váláshoz fontos témákat dolgoztál fel?

Ezt már elkezdtem fentebb, széles skálát jelenítek meg: Célok, értékek, marketing, időbeosztás, Üzleti Terv, stratégia, gyerkőc (nekem ugye van, így számít a mindennapjaimban), a barátok, kapcsolatok, siker és kudarc, de még a rendet is beletettem.

Inkább kezdőknek ajánlod, vagy a profik is tanulhatnak belőle?

Alapvetően az a tapasztalatom, hogy inkább kezdők forgatják a legnagyobb haszonnal, ugyanakkor jópár, már vállalkozó ismerős és ismeretlen is olvasta, és talált a maga számára olyat, ami esetleg addig kimaradt, vagy rájött, hol rontotta el (ilyenek pl.: marketing, Üzleti terv, stratégia)

Milyen érzés volt, hogy megjelent az első könyved?

Hú, jó kérdés! Először pánikoltam, hogy bárki olvassa a gondolataim, és hogy ez mekkora felelősség, te jó ég! Közben pedig óriási örömmel töltött el, de leginkább akkor ért meg bennem/vissza hozzám, amikor már mások megvették, bizalmat szavaztak nekem (a könyvnek) és elmondták/leírták véleményüket. Úgyhogy ez időbe telt, de azóta is tényleg az egyik legjobb döntésemnek tartom, hogy belevágtam.

kép: facebook

Zárásként, kérlek mesélj a jövőbeni terveidről!

Általában, ahogy fentebb is írtad, több mindent csinálok egyszerre. A könyv folytatására készülök, jövő évre várható, emellett pedig (most, hogy megjött a bátorságom), a regényemmel is haladok. A könyv hatására pedig létrejött az Ötlettől a megvalósításig MentorProgram is, ahol a vezetésem alatt segítek a résztvevőknek rendbetenni a vállalkozásukat. Emellett szöveget írok, lektorálok, korrektúrázok, gyereket nevelek, ezt általában mind folyamatosan… Egyszóval: élek. (mosolyog) Ezek így jövőbeli és mostani dolgok is.

Brigitta írásaiba itt olvashattok bele:

Lépcsőfok

Írástechnika

Köszönjük a válaszokat Brigittának!

Kiemelt kép: Lépcsőfok