Szürreális valóság

Szürreális valóság

Ha egy Mészáros Zsuzsanna képet látunk, rögtön tudjuk, hogy ő készítette a fotót. Hogy miért? Mert fiatal kora ellenére nagyon is tudatosan és megfontoltan fotóz. A valóságot keveri az álmokkal és a képzeletével, amitől varázslatos atmoszférát teremt egy-egy alkotás köré.

Sokszor merítek az álmaimból, de van hogy egy spontán ötletnek engedek. Inspirálólag hatnak rám a klasszikus vagy épp a lepusztult helyszínek a régi tárgyak, ruhák, van hogy ezek köré építek fel egy képet.

Próbálom megfejteni miről is szólnak a képei, de annyi érzéssel és impulzussal találkozom egyszerre, ami engem is meglep. A test szépsége, fájdalom, vágyakozás, magány, zavartság, önbizalom, vágy, elvesztett gyermekkor, a képzelet játéka, erő, dinamika, játékosság, kecsesség, nőiesség, szabadság, önmegvalósítás, és még sorolhatnám, mi mindenről mesél egy-egy fotó. Mindegyiknek van azonban egy közös jellemzője. Végtelenül tiszták és őszinték. Igen, talán a  letisztultság  a legjobb szó, amit Zsuzsanna munkáira használhatok, hiszen már akkor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy tudja mit csinál,  amikor rábukkantam az oldalára, ráadásul szívből és lélekből készül egy-egy kép. Mintha lelkének apró sóhajai lennének. A tudattalan mélyén lapuló kiáltások, amik sok-sok gyakorlással, szakmai ismerettel és még több tehetséggel remekül gépre vihetők.

magamrol

Mészáros Zsuzsanna

 

Azonban hosszú volt az út a fotográfiáig, amely a divattervezésen keresztül vezetett. A kíváncsiság hajtotta, na meg az önállóság. Hogy az legyen a fotón, amit ő szeretne látni. Hiszen csak így lehet. Őszintén. Ma már egy OKJ-s tanfolyam elvégzése után a diplomájára készül.  Munkáira nem csak a mi szerkesztőségünk figyelt fel, hanem számos kiállításon is láthatóak voltak a képei. Sőt, még díjjal is jutalmazták őket.

Zsuzsanna elsősorban magának fotóz, ami rögtön szembe is tűnik a képeken, hiszen a lány érzésvilágát, képzeletét tükrözik, minden sallangtól mentesítve. Talán ezért annyira megfoghatatlanok a képei is, ami persze inkább pozitívum, hiszen ahány ember, annyiféle látásmód. Mindenki beleképzeli a saját kis lelkivilágát, amihez hozzásegítik a rendkívül változatos és sokszínű effektusok és manipulációk használatai.

A fotókat általában alapanyagnak tekintem amiből az utómunka során igyekszem képet varázsolni. Ez egyrészt azért van így mert az ötleteimet elég komplikált és költséges lenne mindig a helyszínen megoldani, másrészt pedig a hangulat fokozása érdekében szeretek hozzáadni a fotókhoz valami művészi pluszt.

1

Mészáros Zsuzsanna photography

 

A beltéri fotózást jobban kedveli, hiszen így sokkal formálhatóbb, átláthatóbb a munkafolyamat. Régi dolgok, a klasszikus szépség , mesék, mondák és a szobrászat szerelmese. Az utómunka és a fotózás számára egy folyamat, amit nem nagyon szeret megszakítani, hiszen a kettő részből lesz az egész, a kész kép. Saját bevallása szerint az analóg fotózás egy lezáratlan fejezet az életében, hiszen most leginkább digitális technikával dolgozik, viszont a jövőben mással is szeretne.

Kreativitástól nem mentes tervei vannak Zsuzsannának, melyben több művészeti ág is szerepet fog kapni. Én a szerkesztőség nevében kívánok neki elismeréseket, és soha ki nem fogyó ötlettárat.

6

Mészáros Zsuzsanna photography

4

Mészáros Zsuzsanna

8

Mészáros Zsuzsanna photography

Szerző:

Csendből vagyok és átbeszélgetett éjszakákból. Sok-sok szeretetből, és még több bizalomból. Néha azért önbizalomhiány és félelem barátaim is felbukkannak, de törekszem rá, hogy egy általam irányított diktatúrában éljünk. Nem mindig sikerül persze, de hát van nekem élénk fantáziám, fehér papírom, na meg tintával teli tollam. Ezért írok ide is. Magamról, rólunk, nektek, hozzátok. Néha talán sok banális okfejtést, de mindig csak azt, amit a szívem mondani szeretne. A világon keresztül próbálom megérteni önmagamat, de néha elkap egy gyorsan jövő orkán. Azért persze mindig újra megpróbálom, hiszen ez tesz igazán boldoggá.