Te légy magadnak a Nap – interjú Ruttner Katával

Te légy magadnak a Nap – interjú Ruttner Katával

Nemrég bemutattam nektek Ruttner Katát, a Tv2 riporterét és egyben a KatARTik blog szerkesztőjét, aki pozitív rezgések millióit küldi olvasói felé. Ő az a lány, aki kicsit elhiteti velünk, hogy mi is lehetünk olyanok, mint az olaszok, aki megmutatja, hogy milyen szép is lehet egy olyan apró dolog, ami mellett szinte észrevétlenül elmegyünk és megtanít arra, hogy hogyan is merüljünk el önmagunkban és élvezzük éltünk minden egyes pillanatát.

Bejegyzései a béke felé terelgetnek minket, megmutatja a tudatos életmód rejtelmeit és segít abban, hogy változzunk és a jó úton haladjunk, hogy harmóniában élhessünk önmagunkkal.

Szerintem fontos az, hogy minél több emberhez eljussanak gondolatai. Rám nagyon jó hatással volt, és élveztem a vele való munkát. Ismerjétek meg ti is jobban Katát!

Ruttner Kata

Ruttner Kata

1. Mondd Kata, miért kezdtél el blogolni? Hogy fért össze ez az egész a Tv2-nél folytatott munkáddal? Hogy volt időd ennyi mindenre?

A blogot azért kezdtem el, mert úgy éreztem kell valami az életemben, amit én szerkesztek, amit én építek fel a nulláról, ami valami pluszt visz bele a mindennapjaimba. Arra pedig csak titkon számítottam, hogy sikeres lesz. Mindig is szerettem írni, ez egyfajta hobbi is, szóval kezdetben egyáltalán nem volt megterhelő a majdnem mindennapos 10 órás tévézés mellett ezt csinálni. Aztán kicsit váltottam.

2. Anno divattal, dizájnnal és művészettel is foglalkoztál, blogoltál róluk. Mesélnél erről az időszakról?

Az, hogy magyar tervezőkről, művészekről írtam rengeteg új kapcsolatot adott, sok-sok embert ismertem meg, sok más ember látásmódjába tekinthettem mélyen bele, rajtam keresztül pedig az olvasóim is. Nagyon sok cikk született, nagyon sokat dolgoztam azon, hogy színvonalas, szerethető legyen amit csinálok. Akkoriban rengeteg rendezvényre próbáltam elmenni, az interjúkat azonban többnyire online készítettem el.  A blognak köszönhetően vannak emberek, akikkel a mai napig kapcsolatban vagyok.

3. A blogod elég sokat vándorolt. Ha nem tévedek, blogspoton kezdted, majd átköltöztél a blog.hu-ra, ahol most ismét elkezdted az írást, ráadásul Facebookon is követhetjük bejegyzéseidet. Mik a tapasztalataid ezekkel az oldalakkal kapcsolatban? Mi késztetett a váltásokra?

Igen a blogspot után átvittem a blog.hu-ra, majd mára egy teljes imázs váltáson ment át a blog. A miértekre a válasz nagyon egyszerű. A blogspotról a blog.hu, tehát az Index.hu blogfelületére azért mentem át, mert szerettem volna, ha az írásaim több emberhez eljutnak. Miután szinte minden bejegyzésem kikerült az Indexre, a blog egyik hétről a másikra egyre sikeresebb lett. Ez eléggé inspirált az írásban, hajtott a siker, de aztán azt éreztem, hogy az a világ, amiről nap-nap után születnek a cikkek, nem az én utamat jelzik, az nem én vagyok.  Szeretem a divatot, de nem érdekelnek mélyrehatóan a ruhák, sem a kiegészítők. A művészetet imádom, de ahhoz, hogy ne felületes cikkek szülessenek személyes találkozókra van szükség. Erre viszont nem volt kapacitásom. Azt vettem észre, hogy a blog nagyon sok időmet elveszi és bármennyire is szerettem volna a magam fejlődésével is foglalkozni, egyszerűen arra már nem jutott időm.  Ez nagyon elkezdett zavarni, és lehúzott. Úgy döntöttem abbahagyom ezeknek a témáknak a boncolgatását és elkezdem azt élni, amire valójában vágyom.

4. Bejegyzéseid és az egész KatARTik mondhatjuk, hogy 180°-os fordulatot vettek az elmúlt évekhez képest. Mesélnél az okáról? És miért pont ezt az irányt választottad?

Két évig írtam designról, életmódról, divatról. Én ez idő alatt sokat változtam, de a blogot nem igazán változtattam magam mellé, így elmentünk egymás mellett. Nem éreztem magam hitelesnek és kedvem sem volt már leülni és írni ezekről a régi témákról, a számomra felszínes, csacsogós rendezvényekre hétről hétre elmenni pedig pláne nem.  Akkor már egy ideje jógáztam, meditáltam és tudatosan próbáltam magamra figyelni, azzal pedig, hogy egyáltalán nem írtam, többet tudtam olvasni és több hatás is ért abban az életben, amire vágytam. Pozitívabb lettem, sokkal több önbizalmam lett, egy ideje már nem aggódom túl az életem és hallgatok a megérzéseimre. Úgy döntöttem ezeket a tapasztalataimat az olvasóimmal is megosztom. Azt gondoltam, miért ne lehetne egy imázs váltást véghezvinni, hiszen mindig minden változásban van, egy márkanév miért ne lehetne abban? Szóval létrehoztam a katartik lifestyle-t, így a név megmaradt, csak a témák változtak. A célom, hogy ötleteket adjak abban, hogyan is lehet kellő önismeret mellett a flow-t megtapasztalni az életben.
A blog főleg a facebook-on aktív, de hetente jelennek meg bejegyzések a blog.hu-s felületen is.

5. Mi az ami inspirál a mindennapokban? Megosztanád velünk, hogy hogyan is születnek a bejegyzések?

Könyvek, helyek, ízek, illatok, spiritualitás és más emberek inspirálnak. Minden olyanról írok, ami nekem pluszt ad, bízva abban, hogy az másnak is segíthet. Ez lehet akár egy fotó, egy gondolat, egy hely, vagy egy finom vacsora.  Ahogy írom a katartik bemutatkozó rovatában, egész életemben a nyugalmat és a harmóniát kerestem, így megrögzötten kutatok a mélyebb tartalmú könyvek után, videókat, dokumentumfilmeket nézek ezekben a témákban. Ez tölti ki a szabadidőmet és így egy kicsit sem megterhelő ezekről írni.  Jó, ha más is át tud venni az én tapasztalásaimból és a hatásokat saját magára formálja, úgy építi bele az életébe. 

Amúgy folyamatosan kapok pozitív visszajelzéseket.  Nemrég az egyik olvasóm keresett meg azzal, hogy segítsek neki abban, hogy jobban érezze magát a mindennapjaiban. Próbáltam neki néhány tanácsot adni, olyanokat, amelyek nekem beváltak. És néhány nappal ezelőtt írt vissza, hogy megfogadta és jobban van. Csodálatos volt olvasni a sorait.

6. Mik a kedvenc időtöltéseid? A rengeteg munka és a blog mellett biztosan nagyon nehéz időt szakítanod magadra. Hogy szoktál feltöltődni?

Most már arról írok, amit szabadidőmben is csinálok, amelyek feltöltenek. Így a blogot és a szabadidőmet nem nehéz összeegyeztetni.

7. Mesélnél nekünk egy kicsit a munkádról?

A Tv2-nél dolgozom riporterként a Tényekben. 21 éves koromtól kezdve a cégnél vagyok, a főiskola mellett kezdtem el gyakornokoskodni és néhány hónap múlva már itt dolgoztam. A két diplomámat egyéni tanrend mellett csináltam meg a tévézés mellett. Dolgoztam magazinműsorokban az Aktívban vagy a Magellánban például, de szerkesztettem show műsorokat is, most pedig a híradózás van az életemben.  Az, hogy a médiában illetve tévénél dolgozzam gyerekkori álmom. Vidékről jöttem Budapestre, nem voltak kapcsolataim, de kitartó munkával, kellő elszántsággal és bátorsággal sikerült azt elérnem, amire vágytam gyerekként.

8. Elég göröngyös, nehéz út vezethetett idáig, ahol most tartasz. Azt írtad magadról, hogy régebben nem voltál olyan pozitív, mint manapság. Mondd csak, mi segített régen abban, hogy ne add fel és küzdj az álmaidért?

Kérdezték már ezt mások is tőlem és nagyon „egyszerű” egyébként a „recept”. Szerintem minden elhatározás kérdése. Elhatározás kérdése az, hogy inkább választod, hogy pozitív leszel mintsem negatív, hogy inkább laza vagy és vállalod magad és nem félsz, hogy mit gondolnak rólad, eldöntöd, hogy mi az, amit el szeretnél elérni és minden tőled telhetőt száz százalékosan megteszel azért, hogy valóra váljon. Tapasztalatból mondom, hogy ha elkezdesz erősen és magabiztosan érdeklődni és belemerülsz azokba a szegmensekbe, amik igazán foglalkoztatnak és önazonosan kezdesz élni, bevonzod azokat az embereket és dolgokat az életedbe, amelyek segítik a további utadat.

9. Ha azt mondom, hogy öt éves terv, te mit látsz magad előtt?

Az, hogy a blog, a tudatos életmód, a spiritualitás jelen lesz az életemben azt biztosan látom, de emellett azt is szeretném, ha a média jelen lenne az életemben. Arról is fantáziáltam, hogy jó lenne életmód tanácsadással foglalkozni, workshopokat tartani de ezek csak gondolat bevillanások egyelőre, viszont nem kizárt, hogy valósággá válnak.  Szóval dolgozom még először magamon, aztán például az ilyesfajta ötleteimen is.

10. Utolsó kérdésem inkább egy kérés lenne… Tanácsolnál nekünk valamit, hogy mind megtalálhassuk a harmóniát?

Elhatározás, önazonos életmód, pozitív hozzáállás. Bővebben pedig ne másban, hanem magunkban keressük a teljességet, azt az állandó részt, ami mindenkiben ott van, ami egy bázis, amihez mindig fordulhatunk, ha segítségre van szükségünk. A teljességet magunkban kell keresnünk, nem másban, csak így válhatunk szabaddá. Egy jógi mondta egyszer és ez szerintem nagyon fontos. Nekem például a mostani periódusom legfontosabb mondata: Te légy magadnak a Nap!

Nagyon hálás vagyok Katának, hogy interjút adott nekünk és betekintést nyújtott kis világába, és kicsit átragasztotta ránk a boldogságát.
Kívánom neki, hogy még többen kövessék munkáját, hogy átadhassa a Világnak ezt a rengeteg pozitív energiát.

Gondolatait elérhetitek az alábbi linkeken:
https://www.facebook.com/katartikblog?ref=ts&fref=ts
és
http://katartik.blog.hu/

 

 

 

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/