Ted Bundy, ahogyan Liz Kloepferr látta – ajánló az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hivány c. filmről

Ted Bundy, ahogyan Liz Kloepferr látta – ajánló az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hivány c. filmről

Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosának története új nézőpontból elmesélve.

1969-et írunk. A jóképű, intellignes és karizmatikus Ted megismerkedik az egyedülálló anyával, Lizzel. A nőt általában az elővigyázatosság jellemzi, mégsem tud ellenállni a férfi lehengerlő sílusának, azonnal beleszeret. A pár boldog, harmónikus életet él, ami hirtelen véget ér. Tedet letartóztatják, emberrablással majd kegyetlen gyilkosságok elkövetésével vádolják. Liz kezdetben aggodalommal szemléli az eseményeket, aztán egyre jobban hatalmába keríti a paranoia. Vajon álmai férfija ártatlan vagy bűnös?

Pontosan harminc évvel Ted Bundy kivégzése után – idén januárban – tűzte műsorra friss dokumentum sorozatát a Netflix Conversation with a Killer: The Ted Bundy Tapes címmel. Az alkotók úgy döntöttek egy játékfilmet is forgatnak a témában.

Az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány nem az első feldolgozása a történetnek. Az új film legfőbb mássága a korábbiakkal szemben, hogy ezúttal nem a gyilkosságokat helyezték a középpontba. Alapul Liz Kloepferr Elizabeth Kendall álnéven írt The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy c. könyvét használták fel. Szóval, aki kegyetlen horrorba áthajló krimire számít csalódni fog. A többiek viszont érdekes, és elgondolkodtató 1 óra 48 percet tölthetnek el, ha megtekintik az életrajzi drámát.

A felvétel két részre oszlik. Az első blokkban idilli családi képeket nézegetünk, eltűnésekről, és gyilkosságokról szóló híradásokkal, börtönléttel vegyítve. A folytatásban, ami a film nagyobb hányadát teszi ki a floridai tárgyalást kísérhetjük figyelemmel, miközben Liz napjaiba is bepillantást nyerünk.

Zac Efron, mint Ted Bundy

kép: esquire.com

 

A főszereplő akarva-akaratlanul kettős életet él. Kifelé igazi mintapolgár, aki korábban telefonos segélyhívó központban dolgozott, jelenleg joghallgató és szeretné elvenni a barátnőjét. Ki gondolná erről a magabiztos, kedves fickóról, hogy az éj leple alatt nőket gyilkol? Az ismétlőső motívumok, amik a jól álcázott agresszív személyiségre utalnak kételkedésre adnak okot. Ilyen Molly (Liz kislánya) ragadozót ábrázoló rajza. A farkascápa először egyedül jelenik meg, aztán apró halat követve. A nagyobb állat minden bizonnyal Tedet jelképezi, míg a kisebb a gyerek anyját. Továbbá nagyon árulkodóak a férfi dühkitörései, amelyeket ugyan sok esetben sikeresen elfojt, de amikor Liz szembesíti a tetteivel aligha jön össze. Összetett karaktert látunk, és újra meg újra felmerül az emberben a kérdés: Melyik az igazi Ted? A mintapolgár vagy az elvetemült gyilkos? A háttértörténet ismerete nélkül valóban nehéz lenne megítélni. Zac Efron meggyőző alakítása okán akadnak is pillanatok, amikor a néző szeretné azt hinni, a férfi áldozat volt. Pedig nem. Csak egy vitathatatlanul tökéletes manipulátor, energia vámpír, aki az emberekben mindössze a szabadulása eszközét látta. Becsapta a külvilágot és saját magát, ameddig tudta. A film legérdekesebb pillanata az álarca megrepedése volt. Nem hálás feladat Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosának bőrébe bújni, de Mr. Efron ebbe beleadott apait-anyait. Engem már meggyőzött, hogy többre képes az éneklésnél, mégis kíváncsian vártam az alakítását. Amennyiben összevetünk korábbi felvételeket Ted Bundyról – amit akár a film végén megtehetünk, hiszen feldolgozták azokat – látni fogjuk, ijesztő a hasonlóság. Főleg a mimikában, a gyilkos ugyanis rengeteget mosolygott, amit a színész repertoárja szintén tartalmazott. Úgy vélem Oscar esélyes Zac Efron játéka.

Lily Collins, mint Liz Kloepferr
Az egyedülálló anya nem sokkal válása után, sebezhető állapotban ismerkedik meg Teddel. A nő azonnal beleszeret, ám az érzései az események hatására átlényegülnek ragaszkodássá, megszállottsággá. A férfi teljesen a hatalmába keríti, mesterien manipulálja. Hiába figyelmezteti a környezete, hogy idővel tönkreteszi ez az egészségtelen kapcsolat Liz továbbra is hisz Ted ártatlanságában. Egy olyan szép emlékekből épített burokba zárja magát, amiből csak a csúf igazság tudná kiszakítani. Lily Collins mesterien egensúlyozik a szerelmes nő és a megszállottan hamis boldogságba kapaszkodó személyiség bemutatásában.

Jim Parsons, mint Larry Simpson
“Egy szörnyeteget kell elkapnunk.” – jellemzi Ted Bundy-t az ügyész. Az Agymenők sorozat Sheldonja ezúttal kimért, határozott karaktert alakít, aki minden követ megmozgat, hogy fényt derítsen az igazságra. Annyira imponált a játéka, várólistára tettem a filmjeit.

John Malkovich, mint Edward Cowart
A bíró Teddel való párbeszédei sokszor komikusra sikeredtek, a karakter mégsem maradt alul a szócsatákban. “Eszes fickó, remek ügyvéd lehetett volna, de más utat választott. Tragédia, hogy meg kellett tapasztalnunk a bíróságon az emberiség legalját.”
– fogalmazza meg Cowart két mondatban a főszereplő negatív személyiségfejlődését, amelyet Bundy csak magának köszönhet. A karaktert John Malkovich formálja meg.

Érdekes kontraszt, hogy a vérfagyasztó gyilkosságok tárgyalására a napfényes Floridában került sor. Egyébként Ted Bundy ügye volt az első élő adásban közvetített.

kép: jegy.hu

Ami nekem nem tetszett: A film két részre oszlott, de közel sem egyenlően. Az első kürülbelül fél óra szörnyen csapongóra sikeredett. Hirtelen vágásokkal ugráltak az időben, és helyszínekben, ami miatt esélytelen volt a cselekmény elmélyülése. Emellett a címe nem túl eredeti, előrukkolhattak volna valami tömörebbel.

Ami nekem tetszett: Az alkotás nagyobb hányada kiegyensúlyozottan zajlott. A központban a tárgyalás állt, de ezzel párhuzamosan a külvilág reakcióját szintén figyelemmel kísérhettük. A harmóniához hozzájárultak a páratlan karakterábrázolások.
Még egy dolog: A legjobban a történet újfajta bemutatását díjaztam. A rendező ugyan könnyedebb stílusban dolgozta fel amerika leghirhedtebb sorozatgyilkosának ügyét, mégsem vesztek el a tények. A folyamatos tudósítások, körözési fotók, a tárgyaláson bemutatott képek hitelesen rajzolják le a báránybőrbe bújt farkast, aki csak egy emberrel tudott őszinte lenni, és az a személy nem önmaga volt. A film a borzalmas tettek elkövetésének részletezése nélkül tud megrázó, szuggesztív lenni, hiszen hagyja a nézőt elképzelni a mögöttes tartalmakat. Gyarapítja az agytornát a színészek játéka (különösen persze Zac Efroné). Néha elégnek bizonyult néhány szót a szájukba adni, hogy mindent elmondjanak.

Az új Ted Bundy filmet olyan nézőknek ajánlom, akik hozzám hasonlóan a gyilkosságok részletezése helyett, inkább arra kíváncsiak, hogyan vált egy intelligens, szép jövő előtt álló fiatalember Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosává.

Az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány, egy könnyed stílusú mégis megrázó alkotás Ted Bundy-ról. Minimális erőszak ábrázolásával tudott hiteles maradni, ezért és az új nézőpont miatt érdemes megtekinteni.

Jó filmezést kívánok!

Kiemelt kép: port.hu