Teltházzal zárt a jubileumi FEZEN Fesztivál

Teltházzal zárt a jubileumi FEZEN Fesztivál

Világsztárokkal és teltházzal zárta a jubileumi fesztivált a FEZEN. A 20 év méltó megkoronázása volt az idei fesztivál, olyan világsztárok érkeztek Székesfehérvárra, mint Alice Cooper, a Scooter, a The Offspring vagy éppen Shaggy. Nem csoda, hogy már a nap is felkelt vasárnap, amikor befejeződött a négy napos születésnapi ünneplés – olvasható a fesztivál honlapján és sajtóanyagaiban.

Nos, én nem voltam ott, de megkérdeztem jópár ismerősömet, aki viszont megjelent a színpadok előtt, hogy szemléletesebb képet nyújtsak az idei FEZEnről.

Volt ismerősöm, aki azt mesélte, hogy a Scooter nagyon adta, az Ignite változatlanul még mindig nagyon jó, illetve amit eddig nem igen hallott, de kellemes meglepetés volt: az a vad Fruttik. Ám úgy vélte, a FEZEN alulteljesített a korábbiakhoz képest, 16 óra után lehetett csak bármiféle italhoz, illetve ételhez jutni, párakapu pedig egy sem volt, viszont az árak nem voltak vészesek. A bakik ellenére országos szinten még mindig ez az egyik legszínvonalasabb fesztivál.

Más ismét a szervezés és a kemping hiányosságait emlegette, de a koncerteket nagyon élvezte. A többség egyöntetűen azt harsogta, hogy ALICE COOPER meghívása remek ötlet volt, nagyon élvezték a koncertjét. Megint más örült a kitartó és meleg ellenére frenetikus bulit szolgáltató Russkaja és Road fellépésének, akik a hőség ellenére is meg tudták mozgatni a közönséget, ahogy azt kell. Az Ørdøg és a Cadaveres zúzását is dicsérték. És egy kérés a későbbiekre: HAMMER színpadhoz legközelebb ventilátor is kéretik!

A szubjektív értékelések után pedig nézzük, hogyan is épült fel maga a rendezvény: a nyitónap két pólusát a mai magyar pop elit, a Majka és Curtis, Wellhello, Halott pénz, valamint a Therion, Blind Guardian, Ossian metaltriója adta. Csütörtökön a Fehérvár színpadon a rockikon Alice Cooper horrorcirkusza bűvölte el a rajongókat, míg a Harman színpadon a Jump arounddal örökérvényű slágert teremtő House of Pain ugráltatta másfél órán át a fesztiválozókat. Pénteken a Road koncertjén sörjegyekkel és ajándékkuponnal kezdődött a szülinapi ünneplés, majd a talán legtöbb eddigi FEZEN-en fellépő Tankcsapda koncertjén tortával és tűzijátékkal “hivatalosan” köszöntötték a húsz éves fesztivált. A Harman színpadon eközben a Ladánybene 27, az Irie Maffia, a Brains és Shaggy teremtett igazi jamaikai hangulatot.

Összességében azt is mondhatjuk, hogy a jubileumi FEZEN zárónapja akár az egész fesztivál szimbóluma is lehetne. A két nagyszínpadon gyakorlatilag egymás mellett buliztak a pop és a rock zene szerelmesei, majd a koncertek végén közös partykon, teljes egyetértésben folytatták az ünneplést hajnalig. A zárónapra már egy hete elfogytak a jegyek, a The Offspring koncertje alatt a Fehérvár, míg a Scooter showja közben a Harman színpad előtti tér telt meg csordulásig. Az 1997-ben I. Fehérvári Rockfesztivál néven indult, főként helyi fiataloknak szóló rendezvényből mára az ország egyik meghatározó fesztiválja lett. A 20 éves FEZEN-re az ország minden megyéjéből és a határon túlról is érkeztek fesztiválozók, a két nagyszínpadon pedig világsztárok és a hazai élvonal váltották egymást. A több mint 110 koncert mellett mozival, sport- és vizijátékokkal és civil ligettel is készültek a szervezők.   

A jubileum utáni évre szintén nagy bulival készülnek a szervezők. És okulva az idei évből, a fesztivál kezdete előtt elfogyó bérletekből és szombati napijegyből, aki nem szeretne kimaradni, annak érdemes időben beszereznie a belépőjét. Az országos árusítás el is indult a mai napon, online és jegyirodákban egyaránt kapható bérlet és kempingjegy a 2018-as FEZEN fesztiválra.