Természetfilmbe oltott haláltusa, avagy ajánló A visszatérőről

Természetfilmbe oltott haláltusa, avagy ajánló A visszatérőről

A film a gyönyörű tájaival, a természet minden vadságával, kiszámíthatatlanságával, hideg és áttetsző fényeivel egy tökéletes National Geographic természetfilm is lehetne. De tény A visszatérő nem ennek készült, bár így is  az operatőri munkát. Aki viszont egy akciódús, menekülős, Rambo filmre számít, az csalódni fog. Ehelyett van benne sok fájdalom, még több szenvedés, rengeteg eltökéltség és kilátástalanság. Pont, mint az életben általában. A cikkben kitérhetek a cselekmény részleteire!

A tökéletes helyszínválasztás mellett a színészek is jó választásnak bizonyultak. Bár az első sittnél pont Leonardo DiCapriot csodálkoztam el a nagy szakálas, koszos prémvadásznak maszkírozva egészen kiábrándító látványt nyújtott. Valahogy nekem ő mindig megmaradt az jól öltözött, fess úriember képében, ahogy a legtöbb filmjében láthattuk. Igaz ezen, azért könnyen túl lehet tettem magam, amint a torz, vadmeberes külső mögött megpillantottam az ismerős kék szempárt, ahogy az elvakultságtól csillog szinte az egész mozi alatt. A főhős küzdelmeit a realitás szemszögén keresztül élhetjük át, szinte vele együtt vonaglunk a vadon tájain, akaratlanul is drukkolva, hogy érje már el azt a sziklát, gallyat vagy akármit, amibe megkapaszkodhat.

Amennyire anyagian és vizuálisan mutatja be az egész karaktert és környezetét, mégis ezen felül áthatja valami olykor keresztényien szakrális, olykor pedig valamilyen még ősibb erő, ami az indiánok hitrendszerével, a természeti erőkkel van kapcsolatban.

Az, hogy ennyire együtt küzdünk DiCaprioval dicséretes hangulatteremtés, viszont mikor rájövünk, hogy a főszereplőnket tényleg csak a bosszú hajtja, kicsit árnyalja, az amúgy csendes, magának való figurát. Ettől lesz a karaktere a sok misztikum és látomás között teljesen emberi. A tény, hogy a társa (Tom Hardy) otthagyja magatehetetlenül, sebesülten az erdőben, csak azért mert félt, hogy meghal és elveszíti a pénzt, amit a kemény munkájával keresett, szintén teljesen emberi reakció. Ahogy az is, hogy a jólelkű másik társ, enged az erősebbnek, és hagyja, hogy becsapják, miközben legbelül tudja, nem helyes, amit tesznek.

Mivel a film feliratosan megy, engem lenyűgözött Hardy déli akcentusa, szinte egy pillanatig sem zökkent ki, ettől hihetetlenül életszerű lett a karakter. Ironikus és abszurd beszólásai mellett nem lehetett elmenni, pont ezért volt gyűlölhető és szerethető egyszerre a nemes egyszerűségű gondolkodásmódja. DiCaprio ellenben alig beszél valamit a filmben, ami meglepően szokatlan volt. Helyette olyan fizikális megpróbáltatásokon vett részt, hogy meg is értem miért nem jött szó a szereplő torkára.

Ahogy a rendező, Iñárritu kérésére igyekeztek mindent a lehető legkevesebb utómunkával rögzíteni, mint a tájak és fények, úgy vettek vissza a klasszikusabb „akciókból”. Így az a hírhedt medvés jelenet annyira hihetően volt tálalva, ahogy Hollywoodtól szokatlan. Itt visszatérek a National Geographicos hasonlatomhoz.

Ahogy a csata jelentek, küzdelmek, mind-mind azt a hatást keltették, mintha tényleg ez történhetett volna. Még a dokumentumfilmeknél is hitelesebben, valószerűbben. Ez minden kétséget kizárólag egy férfias film.

Ez olykor akaratlanul is elborzasztotta az embert, engem legfőképp a végső párbajjelenetnél. A másik kizökkentés épp a látomásoknál adódott, amik egyszer-kétszer már-már túl egyszerűek voltak, legfőképp a halott szerelmének vizuális felbukkanásait nem tudtam hova tenni.

Miért érdemes megnézni? Mert az ember akaratlanul is átveszi a film a ritmusát, mintha együtt „lélegeznék” a tájjal, a szereplőkkel. Hiába láthatjuk sokak haláltusáját vagy végső emberi megsemmisülést, talán pont ezért arra késztet, hogy elfogadjuk az elmúlást, a veszteséget, és testileg visszatérjünk a természet körforgásába. A lélegzet, a levegő, a tűz és a víz folyamatosan jelen van, mint az életben maradás metaforái. Az utolsó lélegzetedig küzdj – üzeni a film, de csak addig, amíg van miért. Ha most nem moziban nézitek meg, akkor később csakis nagy képernyős tévére ajánlom!

www.pinterest.com

www.pinterest.com

Kiemelt kép: www.mediastinger.com