„…több mint 20 országban jártunk és adtunk hozzávetőlegesen 120 koncertet…”-interjú a Belauval

„…több mint 20 országban jártunk és adtunk hozzávetőlegesen 120 koncertet…”-interjú a Belauval

Nemrég már olvashattátok az ajánlót, ami a Belau új klipjéről szól, de most közelebb hoztuk hozzátok a zenekart. A Belau egyik tagja, Buzás Krisztián felelt a kérdésekre a zenekarral és a klippel kapcsolatban.

Hogy indult az egész? Mi a Belau története? És honnan jött a név?

Mondhatjuk, hogy a történetünk régi, de a Belau új. Péter és én gyerekkorunk óta barátok vagyunk, gyakorlatilag együtt nőttünk fel, így a történet több mint egy évtizede tart, de zenekari formában igazából csak most kezdtük meg a harmadik nyarunkat. Péter régi álma volt, hogy elindítson egy olyan letisztult, de zeneileg a Bonobo-Portishead által inspirált és nyugalom-orientált zenei projektet, amiben megvalósíthatja önmagát. Az utazás egyedül viszont nem az igazi, így engem invitált maga mellé a képzeletbeli hajóra.

A zenekar neve is ide kapcsolódik, ugyanis annak idején mindketten kedveltük a geopolitikai földrajzot és egy időben a világ összes fővárosát fejből fújtuk, így akadtunk rá az elveszett Palau szigetországra a Csendes-óceánon, ami a nevünket is ihlette: a helyiek önmaguk szigetét bizony Belaunak hívják. Az egyik legnagyobb álmunk, hogy ott fellépjünk.

Büszkeség tölt el bennünket így is, hiszen két és fél év alatt azt hiszem elképesztő eredményeket tudtunk letenni az asztalra: több mint 20 országban jártunk és adtunk hozzávetőlegesen 120 koncertet a legkisebb kluboktól néha bizony tízezres arénákig. Kaptunk számtalan díjat és elismerését és most már – függetlenül attól, hogy elsősorban külföldi sikerekre apellálunk – idehaza is sikerült egy nagyon lelkes rajongótábort magunk mellé állítani, ami nagyon megtisztelő számunkra. Ezen az úton és ezzel a lendülettel kívánunk továbbhaladni.

Nemrég jelent meg az új klip. Miért pont ehhez a számhoz készült klip?

Az új nagylemez fokozatosan íródik, és úgy éreztük, hogy ez az a dal, amiben megvan az a lendület, hogy felkérjük rá az osztrák Leyya zenekar énekesnőjét Sophie Lindingert, akinek annyira tetszett a dal, hogy hihetetlen sebességgel rögzítette egyedi hanghordozásával ezeket a fülbemászó dallamokat. Itt jegyzem meg élőben érdemes eljönni a koncertünkre, mert Böbe is több olyan egyedi és rá jellemző frazírral egészítette ki, ami még egy csavart ad neki.

A klipet egy régi barátunk Damokos Attila rendezte, aki már számtalan neves előadónak dolgozott itthon, arról nem is beszélve, hogy ő rendezte az Island of Promise-hoz készült videót is. Azt gondolom, hogy a mostani trendektől sikerült olyan módon elrugaszkodni, hogy közben hűek tudtunk maradni önmagunkhoz és értékeinkhez, de közben le tudtunk tenni egy modern és komoly témát felölelő dalt és videót az asztalra.

Most voltatok Amerikában turnézni. Hogy fogadta a közönség a zenekart? Merre jártatok?

Nagy öröm volt, amikor az SXSW invitálására zenekari szinten is eljutottunk a tengerentúlra, ami eddig nem sok hazai formációnak adatott meg. Adtunk egy koncertet New Yorkban és kettőt a fesztiválon Austin, Texasban. Nagyon más világ, mint amit itthon vagy akár Európában megszokhattunk. Mind a showcase világ, mind a rajongói színtér más minőséget mutat, sőt egyúttal azt is tapasztaltuk, hogy egy közép-kelet európai zenekarnak sokkal inkább van létjogosultsága Észak-Amerikában, mint mondjuk Nyugat-Európában. Ott sokkal inkább számítunk üde és izgalmas színfoltnak a magunk karakterével, míg Nyugat-Európában sokkal nehezebb megküzdeni a pillanatnyi figyelemért és azt hosszú távon fenntartani pedig még a könnyűzenei színtéren soha senkinek nem is sikerült itthonról. Reméljük ez nem sokáig marad így.

Hogy alakul a nyár további része? Mentek fesztiválokra? Hol láthatjuk majd a zenekart?

Természetesen a turnézás nem áll meg. Noha idén nyáron csökkentettük a koncertek számát, ugyanis igyekszünk a háttérben az új dalokra is koncentrálni, de természetesen az összes nagyobb fesztiválon megtaláltok minket (VOLT, Sziget, Strand, Művészetek Völgye, stb.), valamint lesznek külföldi kitérők is, így például jövő héten Horvátországba térünk vissza a nagy sikerű tavalyi bemutatkozás után.

Mik a tervek jövő ilyen korig?

Elsősorban az említett második nagylemez kiadása, amit jövő év elején tervezünk megjelentetni (erről ugye eddig két dal jelent meg – Breath és Redefine). A dalszerzés és a felvétel a háttérben folyamatosan zajlik, így azt gondolom, hogy 2019 az új dalok és a Belau 3.0 bemutatásáról fog szólni első helyen, de addig több kislemez és klip várható tőlünk, mindamellett, hogy ősszel folytatjuk a nemzetközi előrehaladást.

Köszönöm az interjút! Sok sikert a továbbiakban!

Mi köszönjük.

(Buzás Krisztiánnal 2015. december 12-én már jelent meg egy interjú a Lendület magazinnál másik zenekara, az Orient Fall kapcsán, melyet meg akartunk említeni a potenciális összekapcsolás végett. Itt olvasható: Lendület Magazin)

Kiemelt kép: Belau

Szerző:

"Most elkezdek mesélni. Próbálj követni."