Tökéletes interakció – interjú Rásó Attilával

Tökéletes interakció – interjú Rásó Attilával

“Olyan szavak ezek, amiket akár életed végéig, kisgyerek módjára a zsebedben rejtegetnél, hogy érezd hogy a tiéd, hogy legyen ami kimentsen a szürke, olykor szomorú hétköznapokból, hogy legyen valami, ami újra meg újra elvarázsol és megnyugtat.” 

Korábban már bevezettelek titeket Attila csodás világába. A szavak, versek, haikuk csodás világának kavalkádja ez. 
Most pedig a várva várt interjú is elkészült, amelyben még jobban megismerhetitek őt és ezt a lenyűgöző világot. 
pupillatagito

Mikor jött el az életedben az a pillanat, amikor úgy érezted, hogy tollat kell ragadnod? Volt esetleg valami kiváltó ok?

Valamikor 2009 decemberében, pontos dátumra nem emlékszem, de azt tudom, hogy már nem volt suli,de még a vizsgaidőszakra se kellett készülnöm, és egyik este boroztam – mert családi barátaink voltak nálunk – és végül szó szerint tollat ragadtam, majd papírra megfogalmaztam életem első kettő versét (Kavics, Félelem), máig megvan ez az egy oldal a javítgatásokkal és a csúnya írásommal együtt, de nagyon kedves emlék, ereklye.  A kiváltó okra sem emlékszem pontosan, csak arra, hogy hosszú lelki folyamat eredménye lett az, hogy tollat ragadtam, mivel sokat foglalkoztam pszichológiával, és úgy tudtam, ha az ember kiad magából olyan dolgokat, amikről nem szívesen beszél,  vagy nem tud beszélni, akkor segít a jobbulásban, egy fajta irodalmi pszichoanalízisre gondolhattam. 

Pupillatágító a blogod címe. Honnan jött ez az elnevezés és milyen vonatkozása van a szónak a blogodra vonatkozóan?

Az elnevezés onnan jött, hogy szeretnék olyan sorokat írni, amire ez emberek rácsodálkoznak, vagy örömet okoz nekik, mert ilyen érzések hatására kitágul a pupilla.

Mióta blogolsz? És miért döntöttél úgy, hogy létrehozol egy oldalt?

2014 februárjában hoztam létre a blogot azzal a céllal, hogy akiket érdekelnek irományaim, azok, ha kedvük szottyan, tudják olvasni alkotásaimat, mivel sokan kérték az ismerőseim közül, hogy hozzak már létre valamit, ahol elérhetik verseimet, hiszen szívesen olvasnák.

megitta a hajnal sugarait
s nappallá változott
megrészegített egy párt szépsége
belemártották apadt reménységüket
mely univerzummá duzzadt
halkan

pupillatagito

fotó: https://www.facebook.com/kosztolany?fref=ts

Mit jelent számodra az írás?

Az írás számomra sok mindent jelent, kihívást, de ugyanakkor kikapcsolódást, játékot, de olyat, amit nagyon komolyan kell venni, az alkotás varázsát, hogy abból, amit az évek során magamba szívtam, mit tudok létrehozni, valamint vélemény-nyilvánítást, érzések közvetítését, azoknak megfogalmazásának próbáját. 

Hogy zajlik nálad az írás folyamata? Milyen hangulatban szoktál alkotni? Van esetleg egy kedvenc helyed, ahol szívesen írsz?

Az írás folyamata elég sokrétű, de legtöbbet a laptopomba szoktam írni, éjjel, mikor minden nyugis, ez a legtipikusabb, ezen kívül, ha jön pár ígéretes sor, beírom a telefonomba. Mostanában szórakozásból és stílusgyakorlatból napközben írok egy-két haikut. Az egyetemi éveim alatt pedig szerettem egy parkban, tó mellett, zenét hallgatva, természetet, kacsákat nézve írni, a zene az még most is megmaradt, szeretek ambient zenével a fülemben pötyögni.

Van kedvenc íród, vagy könyved, esetleg példaképed? Kik azok, akik inspirálólag hatnak rád?

Kedvenc íróm Radnóti Miklós

Kedvenc könyveim pedig:

–          Természetesen Radnóti összes, ez a kötet jó ideje mindig velem van 

–          Dallos Sándor: A tölgyek megindulnak, A nap szerelmese, Aranyecset

–          Szerb Antal: Utas és holdvilág

–          Henry Fielding: Tom Jones

–          Weöres Sándor: Teljesség felé

–          Varró Dániel: Szívdesszert

–          Orwell: 1984

–          Erdős Virág: Ezt is el

pupillatagito

 

Mik a legfontosabb dolgok, értékek az életedben? Mi tesz boldoggá?

Ez elég nehéz kérdés. Eléggé filozofikusan, és közhelyesen is lehet rá válaszolni.. Azt hiszem ha őszintén válaszolok, akkor valahol a kettő határán fogok elhelyezkedni.

A legfontosabb dolgok és értékek az életemben: a Barátnőm, a Családom, Ők végülis együtt alkotnak egy egészet, utánuk természetesen ott vannak a Barátok, akikből több tucatnyi van szerencsére, bár nagyon soktól elszakadtam annak köszönhetően, hogy Budapestre költöztem, de egyre több van már itt is. Értékek? Hát már az nagyon nagy érték, hogy élek, hogy viszonylag egészséges vagyok. Imádok olvasni, zenét hallgatni, képeket, festményeket nézegetni, táncolni. Hatalmas boldogság pár jó sort megfogalmazni, néha az ad boldogságot, hogy csak zenét teszek a fülembe és szép, napsütötte időben csak sétálok, néha az, hogy rálelek egy jó könyve, máskor a foci, nagyon szeretem a focit, nézni, szurkolni, hobbi szinten kölyök korom óta űzni, nagyon boldoggá tud tenni, ha megismerek jószívű, őszinte, empatikus embereket, akiknek nem az a fontos, amit a TV vagy bulvár sajtó megír számukra. És mint mindenkit a nevetés tesz oly sokszor boldoggá, szeretek viccelődni, végül, de természetesen nem utolsó sorban, mert ha nagyon belelendülnék, oldalakat tudnék erre a kérdésre írni, az állatok is nagyon boldoggá tudnak tenni, imádom Őket. 

Rólad is elmondható, hogy ’túlérzékeny’ vagy?

Ez abszolút elmondható rólam, és ez mások véleménye, akik igazán ismernek.

Hogyan jellemeznéd magad?

Írok jó és rossz tulajdonságokat is:

Jók: nagyon jószívű vagyok, empatikus, toleráns, néha túlzottan is, segítőkész, humoros, és eléggé romantikus

Rosszak: hirtelen haragú (bár könnyen megbocsájtó), túl tudok reagálni dolgokat, késni szoktam általában mindig mindenhonnan, feledékeny, falánk 🙂 

pupillatagito

 

Korábban már elárultad nekem, hogy nem csak az írás terén vagy ilyen tehetséges.. hanem a színjátszásban is. Mesélnél egy kicsit erről? Hogyan kezdődött? 

Decemberben egy barátom ajánlására próbáltam meg felvételt nyerni a Hevesi Sándor Színtársulatba. (Ez egy amatőr színtársulat). Végül felvételt nyertem hozzájuk. Azóta heti egyszer van próba. 
Darabban nem szerepeltem, de 1-2 hónapja már próbálok egy gyerekdarabot, amit decemberben, Mikulás napon fogunk bemutatni. Ez azért húzódik el ennyire, mert nálunk is nyári szünet van. 
Viszont előtte is fogok szerepelni egy rövid jelenetekből álló válogatásban, amiben olyan íróktól várható repertoár, mint pl. Karinthy Frigyes. 

Nagyon szeretek járni, mert nagyon sokat tanulok tőlük és mind hihetetlenül szeretni való emberkék! 🙂 

Számodra az írás csak hobbi, vagy szeretnél a jövöben is foglalkozni vele? Mik a terveid a jövöre nézve?

Jelenleg csak hobbi, de ha lesz rá lehetőség, vagy tudom úgy alakítani az életem, akkor szívesen foglalkoznék vele akár komolyabban is, pl. munkaként.

Nagyon köszönöm Attilának a válaszokat, a türelmét, a kedvességét, a barátságát, és persze azt is, hogy vele dolgozhattam! Szerintem soha nem lehetek elég hálás Neki és a sorsnak, hogy lehet egy ilyen nagyszerű barátom is. Remélem nem ez az utolsó közös munkánk, és azt is, hogy felkeltetettem az érdeklődéseteket és ezentúl követni fogjátok őt és a munkásságát! 
Lessetek be a blogjára és facebook oldalára

Szerző:

"talán csak azokat keresem, akiket én is félek majd elveszíteni."