Út a sikerhez – tanácsok írópalántáknak

Út a sikerhez – tanácsok írópalántáknak

Néhány héttel ezelőtt Széni cikkét olvashattátok a jó blog ismérveiről. Kriszti, aki azt a kérdést feltette nekünk, nem csak arra volt kíváncsi, hogy milyen tanácsokat adnak segítőtársaink, illetve mi, a blogok szerkesztéséről, hanem arra is, hogy:

„Ha valaki nem tanult könyv/novella…stb. írásról, attól még lehet sikeres író?”.

Természetesen ez a kérdés sem maradhatott megválaszolatlanul.

Munkám során segítségemre volt Berta Péter, a Zama’s blog szerkesztője. Péter, avagy Zama nem csak saját blogját szerkeszti, hanem a „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesület alelnöke is (http://jelenvagyok.hu/). Lássuk, Ő hogyan vélekedik a témáról:

Berta Péter

Berta Péter

„Azt gondolom és tapasztalom, hogy bárki lehet sikeres író, attól függetlenül, hogy volt-e ez irányú tanulmánya, vagy nem. Könyvolvasóként, bloggerként és a jelenvagyok.hu alelnökeként az alábbi pontokat tartom szem előtt ebben a kérdésben (megjegyzem, ez csak egy vélemény a sok közül):

Légy kitartó!
Ez az egyik legfontosabb pont az íróvá váláshoz. Egy teljes regény megírásához sokszor több hónapra, ha nem évre van szükség. Állandóan foglalkozni kell vele. Csiszolni, igazítani, gondozni kell. Ne akarj úgy írni, hogy minél előbb végezz vele! Adj időt magadnak, engedd kibontakozni a benned lévő történetet. Ha kell, írd át ötször, olvasd el tízszer!

Láss, érezz, hallgass!
Ahhoz, hogy igazán hiteles tudj lenni, a három lépés nagyon fontos. Bármerre jársz, figyeld meg az utcát, az embereket! Érezd az utca porát, a kávézók, étteremből kiáradó illatokat! Hallgasd a rohanás hangját, a természet jelzéseit, az emberek csevegését! Ha kellően megfigyeltél mindent, akkor hitelesen tudod azokat beépíteni történeteidbe. Hiszen a legjobbak az élet szülte történetek, nem igaz?

Olvass sokat és változatosan!
Nem, ne azért olvass, hogy ötlet meríts és azt lemásold. Azért olvass, hogy bővítsed a szókincsedet, csiszold a mondat alkotásodat, és figyeld meg ki milyen technikát alkalmaz! Hangsúlyozom, az utolsó pontnál is figyelj arra, ne másolj! Mérlegelj, gondolkozz és találd meg a saját stílusodat! Minél többet olvasol, annál nagyobb előnyt szerezhetsz a sikeres íróvá válás útján.

http://zama.hu/

http://zama.hu/

Bízz magadban! Légy alázatos!
Közhelynek hangzik, de így van. Ha bízol magadban és abban, amit csinálsz, már fél siker. Ezzel adod meg az esélyt arra, ne add fel félúton és végigvidd terveidet. Attól, hogy megírtál egy történetet, még nem vagy igazi író. Ahhoz, hogy azzá válj, el kell fogadni a nehézségeket, ami a kiadásig vezető úton ér majd. Ne sztárold magad! Csendben, mosolyogva gondolj arra, jó úton haladsz. Hidd el, sokkal szimpatikusabbá válsz az emberek számára.

Légy jelen!
Ma hazánkban a sikeres íróvá váláshoz elengedhetetlen a jelenlét. Légy jelen, mutasd meg magad! Beszélgess hasonló pályakezdőkkel, olvasókkal. Ha kell, kérj tanácsot, vagy segíts másokat! Ha megírsz egy történetet, azt nem magadnak írod, hanem másoknak. Ők pedig elvárják azt, megismerjék ki az-az ember, akinek a soraival órákat töltöttek el.

Ha a fenti pontokkal egyetértesz és azt érzed képes vagy megtartani őket, akkor már megvan az esélyed arra, hogy sikeres író lehessen belőled!”

Másik segítőtársam Lakatos Levente volt, Magyarország egyik legfiatalabb szórakoztató irodalmi írója. Regényei sikeresek, népszerűek országunkban (Bomlás, LoveClub, Barbibébi). Bomlás című könyve 2014-es Aranykönyv díjat nyert a szórakoztató könyvek kategóriájában. Ezúton szeretnék gratulálni Leventének a Lendület csapata nevében. Az Anna+Anton előzménynovellákat, illetve a Bors napilapban megjelenő Szigor című novellasorozatát ingyenesen is elolvashatjátok. Lássuk az ő véleményét:

Lakatos Levente

Lakatos Levente

„Mint mindennek, a kreatív írásnak is vannak iskolái, lehet professzionális szinten tanulni, de azt gondolom, a legfontosabb a stílus, mely nem oktatható, kizárólag tapasztalatszerzéssel, illetve sok-sok gyakorlással kezd kikristályosodni az emberben. Tanácsos több műfajban kipróbálnunk magunkat, és fontos, hogy mindig elfogulatlanokhoz forduljunk kritikai észrevételekért. Mindig van hová fejlődni, szóval ne a dicséretekre hajts! (nevet)

A folyamatos alkotás mellett hasonlóan fontos, hogy sokat olvass! Tessék falni a könyveket, közben figyeld, hogy más szerzők miként építik fel a saját sztorijukat! Lehet, hogy akadnak olyan sikerkönyvek, melyek szerinted borzalmasak, valamiért azonban mégis befutottak, keresd meg a sikerük titkát, és fordítsd a saját javadra! Az olvasók sokszor – sőt, általában – teljesen más történeteket tartanak jónak, mint az írók… Végül, de nem utolsósorban: meglátásom szerint a siker több összetevős kérdéskör. Egyrészt fontos, hogy valaki ütős regényt tegyen le az asztalra, ám a szöveg mellett ugyanannyira lényeges adalék az olvasóbázis építés.

Szóval attól, hogy valaki jó regényt írt, még nem feltétlenül lesz sikeres író, de ez visszafelé is igaz, tehát azért, mert egy szöveg nem válik bestselleré, egyáltalán nem biztos, hogy rossz.”

http://live.lakatoslevente.hu/

http://live.lakatoslevente.hu/

A fiúk gondolatai után szeretném veletek megosztani saját álláspontomat is:

Szerény véleményem szerint nem az iskola az, ami az írót íróvá teszi. A tehetség belülről fakad, az iskola csak a technikán csiszol. (Bár vannak kivételek is, ezt egy későbbi bekezdésben olvashatjátok.)

Ami fontos, az az önszorgalom. Ha nem vagy elég céltudatos és abbamarad a lelkesedésed, akkor nem fog menni. Kitartó munka árán lehet fejlődni, célokat elérni.

Segítségünkre lehetnek a könyvek illetve más blogok. Na, igen, ők ilyenkor nagyon jó barátok. Mindenkinek egyéni stílusa van, mindenki más technikával dolgozik, talán érdemes ezekbe belelesni, hátha segít megtalálni önmagad.

És ami még nagyon fontos! Merjetek segítséget kérni!
Manapság „divattá” vált az írás, így viszonylag egyszerűen találhattok a cyber világban egy bloggert, vagy írót, aki segíthet fejleszteni képességeiteket. Kérdezzetek, kérjétek ki mások véleményét.

kep

És! Ne ijedjetek meg a negatív kritikától! Senki sem tökéletes és mindenkinek van még hova fejlődnie. A negatív kritika arra szolgál, hogy tanuljunk. Általuk jobbak lehetünk!

Szerintem vannak olyan emberek is, akiknek szükségük van arra, hogy megtanítsák őket írni. Hogy rávezessék őket arra, hogy miként lehet egy írás őszinte, tiszta és valós. Olyan ez, mint a zenészeknél. Vannak, akiknek nem adatott annyi tehetség. Viszont ők is sokra viszik/vihetik a szakmában, mert hisznek önmagukban, segítséget kérnek és rengeteg szorgalommal, gyakorlással felfejlesztik önmagukat. Szerintem az íróknál is van, vagy lehet ilyen.

Az írás elsődlegesen egy belülről fakadó dolog, de tanulható. A szárnypróbálgatások során el kell döntenünk, hogy melyik „kategóriába” is tartozunk. Aztán lépni jobbra, vagy balra. De amit nem szabad elfelednünk, hogy mindig legyünk kitartóak!

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/