…van, aki őrültnek és fanatikusnak tart – interjú Németh Leilával, a Heliopolis Alapítvány vezetőjével

…van, aki őrültnek és fanatikusnak tart – interjú Németh Leilával, a Heliopolis Alapítvány vezetőjével

Előző héten már megismerkedhetettek a Heliopolis Alapítvánnyal, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy hátrányos helyzetű gyermekeken segítsen és különleges programjai és nyelvórái segítségével elindítsa őket a nagyvilágba. A mai interjúval az alapítvány vezetőjét, Németh Leila szeretném jobban bemutatni. Kérdeztem őt a kezdetekről, a céljairól és tapasztalatairól.

 

Meséljen egy kicsit önmagáról! Ki az a Németh Leila?

Egy nagyon összetett,és talán kicsit ellentmondásos személyiségnek tartom magam, mindenki másként lát és mindenki más oldalamról ismer. Van, aki kedves tanárnéniként,van, aki álmodozóként tekint rám, és van, aki őrültnek és fanatikusnak tart. Ha őszinte vagyok magammal, egy kicsit mindenkinek igaza van. A korom ellenére sok mindennel foglalkoztam már, nagyon sokrétű az érdeklődésem és nem nagyon szeretem az üresjáratokat. Keresem, vagy megpróbálom megteremteni, az életemben azokat a dolgokat, amiket szenvedélyesen és teljes odaadással csinálhatok.

forrás: https://www.instagram.com/p/BOzYZb6ARiT/?taken-by=heliopolis_alapitvany

Hogyan került kapcsolatba a Heliopolis Alapítvánnyal?

Az alapítványt hosszú évekkel ezelőtt édesanyám alapította azzal a céllal, hogy azon a gyermekeken segítsen, akik hátránnyal indítják az életüket. Az ő élete másfelé sodródott, így az alapítvány bent pihent a fiókban. Három évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, mivel is szeretnék foglalkozni, akkor kezembe kerültek az alapítvány papírjai és döbbenten olvastam, hogy az alapítvány okmányaiban megfogalmazott célok milyen mértékben egyeztek azzal, amit én kitaláltam. Akkor és ott úgy döntöttem, hogy nem új alapítványt alapítok, hanem beteljesítem azt, amit már évekkel ezelőtt anyukám is megálmodott.

Mi volt az alapítvány eredeti célkitűzése és ez miben változott, miután Ön átvette az elnöki posztot?

Az alapítvány célja a kezdetektől a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása és segítése volt. A múltban, úgy érzem, a megfelelő időráfordítás hiányában a megoldás sosem került kidolgozásra, így ez volt az első feladatom.

Miért pont az idegen nyelv oktatására helyezték a hangsúlyt?

Mielőtt az alapítvány belépett az életembe, évekig nyelvoktatással foglalkoztam. Nagyon szerettem a munkámat, számos sikeres nyelvvizsgához, érettségihez és tanulmányi eredményhez járulhattam hozzá.

Saját magam életéből is megtapasztaltam, milyen fontos a nyelvtanulás, de azt is megfigyeltem, hogy mennyi türelemre, kitartásra és szorgalomra tanít minket. A kisebb sikerek pedig sikerélményt és önbizalmat adnak, melyek építik a személyiségünket. A közös cél összeköt minket a gyerekekkel, a többi pedig már csak rajtunk múlik.

Milyen gyermekek vehetik igénybe a Heliopolis Alapítvány segítségét?

Állami gondozásban nevelkedő gyermekek és fiatal felnőttek jelentkezhetnek a képzésekre.

Hány gyermeknek tudnak segíteni évente?

Természetesen, mint mindennek, a gyermekek létszámának is a pénz szab határt. Az alapítvány az elmúlt évben dinamikus fejlődést mutatott. A korábbi években csak saját forrásból finanszírozott képzéseket tudtunk indítani a gyerekeknek, ami azt jelenti, hogy az első évben 1 nyelvvizsgázó fiú volt, a következő évben 2 érettségiző lány, majd 6 általános és középiskolás diák.

Idéntől nyertes pályázatok bevonására is számíthatunk és most először adó 1% gyűjtők is lettünk, így bízunk benne, hogy ezek a számok a duplájára növekednek.

Vannak- e „öregdiákok”, azóta felnőtté cseperedett emberek, akiket sikerült elindítani az életbe?

Igen és ez talán a legnagyobb hajtóerő, ami átsegít a nehézségeken. Elmondhatatlan érzés volt, amikor megtudtam, hogy Tamás a nálunk szerzett nyelvvizsga segítségével bekerült az egyetemre ezzel példát mutatva társainak. Vagy a lányok, akik annyi nehézség és munka után sikeres érettségi vizsgát tettek. Hihetetlenül büszke vagyok rájuk és örülök, hogy a segítőjük, de legfőképpen a barátjuk lehetek.

Mi az, amiben Ön örömét leli a munkája során?

A lehetőség. A lehetőség, hogy azt tehetem, ami igazán boldoggá tesz. A fejlődés, kreativitás és kifogyhatatlan ötletek. A lehetőség, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, mint a kollégáim és a lehetőség, hogy olyan emberré váljak, amilyen szeretnék lenni.

 

Köszönöm az interjút Németh Leilának!

 

Itt nézhettek utána az alapítványnak FACEBOOKon, az INSTAGRAMon, a HONLAPjukon és a BLOGjukon.

kiemelt kép forrása: http://www.heliopolisalapitvany.hu/images

Szólj hozzánk!