Véres és gyönyörű – ajánló az Amerikai Istenekről

Véres és gyönyörű – ajánló az Amerikai Istenekről

Végre megérkezett! Az HBO-val folytatott hosszú ideig tartó eredménytelen alkudozás és huzavona után úgy tűnt, a Neil Gaiman rajongók talán nem is kapják meg azt, amire évek óta egyre inkább vágytak… és ekkor lépett színre a STARZ. Az amerikai tv csatorna megragadta a lehetőséget és közös munkába kezdett az íróval és Bryan Fuller producerrel. Az eredmény egy brutálisan gyönyörű és gyönyörűen brutális sorozat, amely méltó tisztelgés a fantasztikus regény előtt. Ismerkedjetek hát meg Amerika isteneivel…

 Április 30-án debütált a STARZ csatornán az Amerikai Istenek című sorozat. Nézzük, mit is kaptunk az első résztől.

Ne is szaladjunk tovább az intrónál. A sorozat bevezetője lélegzetelállítóan jól tükrözi Neil Gaiman regényének eszenciáját és Bryan Fuller mesteri képi világát (a Hannibal című sorozatban már megcsodálhattuk, a különbség annyi, hogy itt érdemi történet is lesz, de ne kalandozzunk el…), a zene, a szimbolikus tárgyak és a pulzáló színek tökéletes elegye kellően megalapozza a hangulatunkat ahhoz, ami ezután ránk vár. Egy néhány perces prológusból megtudhatjuk, hogy bármily keveset is hoztak magukkal az amerikai kontinensre érkezők, az isteneik mindig velük voltak, elkísérték őket, bármilyen hosszú útra is keltek. Ha az utazók vissza is tértek oda, ahonnan érkeztek, valamit mégis otthagytak az új világban, valamit, ami azóta is sóvárog a hatalom, az uralkodás és az imák után.

Ezután ismerjük meg történetünk főhősét, a börtönbüntetését töltő Árnyékot (Ricky Whittle), aki megtudja, hogy felesége egy autóbaleset során életét vesztette. Mivel Árnyéknak már nem sok van hátra a büntetéséből, ezért a jó magaviseletére és a sajnálatos eseményre való tekintettel hamarabb szabadon engedik. A hazaút azonban nem úgy megy, ahogy Árnyék szerette volna, nem kap jegyet a megfelelő repülőjáratra, így csak másnap tud útnak indulni. Ennek “köszönhetően” találkozik egy férfival, Szerda Úrral (Ian McShane), aki egy megnyerő stílusú, céltudatos és rejtélyes alak (mellesleg a legveszélyesebb svindler, akivel csak találkozhatsz). Egy rövid beszélgetés után Szerda Úr munkát ajánl Árnyéknak, aki először visszautasítja ugyan a lehetőséget, de később mégis elfogadja azt. Vesztenivalója nem lévén, a jó pénz ígéretével Árnyék Szerda Úr társaként indul útnak, remélve azt is, hogy kiderül, újdonsült alkalmazója miért is tud róla oly sok mindent…

Szerda Úr (Ian McShane) és Árnyék (Ricky Whittle)

A küszöbön álló nagy és rejtélyes kaland előtt azonban Árnyék búcsút vesz elhunyt feleségétől a temetésen, ahol megtudja, hogy Laura (Emily Browning) nem volt éppen a hűség példaképe, sőt a halálos baleset során is éppen Árnyék legjobb barátjával… szóval nem volt a hűség példaképe.

Ha mindez nem lett volna elég balszerencse főhősünknek, a temetés után összefut egy új ismerőssel, aki a rövid és meglehetősen furcsa beszélgetés után (azon kívül, hogy joggal pályázhat a Joffrey-t és Ramsey Boltont is tagjai között tudó “húdeutálomeztarohadékot” klub egyik előkelő helyére) halálra ítéli Árnyékot.

Az epizód végén egy homályos alak menti meg Árnyék életét, mi pedig sár, eső és vér közepette búcsúzunk ettől a résztől és beletörődve konstatáljuk, hogy ismét elérkezett a “mikorjönmárvégreakövetkezőrész” érzés, melynek a szabad akaratnak álcázott elkerülhetetlen rajongóvá válással adjuk át magunkat.

Árnyék (Ricky Whittle)

Szóval… mégis mit kaptunk az első résztől? Egy ígéretes új sorozatot, amely érdekes szereplőkkel, fantasztikus képi világgal, hangulatos zenékkel és nem utolsó sorban mély és fordulatos történettel tárja elénk az Amerika lelkéért folytatott kibontakozó küzdelmet.

És, hogy mi vár ránk ezek után? Legyen elég annyi, hogy a Világ sok meglepetést tartogat még…

Világ Úr (Crispin Glover)

ui.: Oh igen, van még benne részegen verekedő kobold, groteszk humor, lángoló szemű bölény, Trónok Harcát megszégyenítő szexjelenet és egy sejtelmesen vigyorgó cellatárs, Low-key (mondd ki gyorsan)…

Kiemelt kép: imdb.com

 

Szerző:

Írok, olvasok, rajzolok, szeretem az óceánt, a kutyákat, a cilinderes polipokat… és létezem.