Viccaverze – Slammerek és Humoristák összecsapása Pécsett

Viccaverze – Slammerek és Humoristák összecsapása Pécsett

A Magyarországon egyre nagyobb teret hódító Slam Poetry űzői és a mindenből viccet csináló humoristáink összecsaptak Pécsett, egy kisebbfajta slam verseny keretében, ahol nem csak róluk szólt a műsor, hanem némi tehetséggondozással is színesítették az aznapi palettát.

Nyolc óra előtt már tele volt a nézőtér, az Open mic-re jelentkezők már a színpad körül gyülekeztek. A házigazda szerepét Kiss Ádám és Farkas Roland “Wolfie” töltötték be, akik persze senkit és semmit nem kímélve dobálóztak a szavakkal, hogy még a konferálás is élvezetes legyen. Kis késéssel el is kezdődött a műsor, melyhez direkt nem volt zene kíséret, hogy a szövegé lehessen a  főszerep, és semmi ne vonja el figyelmünket a produkciókról.

Az Open mic-ben 10 ember mutathatta be tudását. A fiúk és lányok az esemény előtti napokban jelentkeztek, így már összeállt minden a kezdéshez. Személyes kedvencünk Schmidt Péter volt, aki „Mi a bajom?” című művével készült és mindannyiunkat megnevettetett. Mindkét nem tagjai képviselték magukat a színpadon, de a korosztály is vegyes volt. Még a lányok inkább komolyabb, érzelmesebb hangvételű szöveggel készültek, addig a fiúk több humort csempésztek előadásukba.

A fellépők egy-egy szóval zárták soraikat melyek a későbbiek folyamán a Tízszavas verseny alapköveit adták. Erre az összecsapásra bárki jelentkezhetett, mindenkire sor kerülhetett, aki meg akarta mutatni a közönségnek, hogy mit is tud. A tíz szó igencsak megnehezítette a versenyzők feladatát. Elég nehéz lehetett megtalálni a vattacukor, a sör, a szikszalag és az önsors-rontás (na meg persze a többi szó) közti összefüggéseket, szavakat. A résztvevőknek a viccaverze verseny ideje alatt és a szünetekben volt lehetőségük jelentkezni, illetve felkészülni a Tízszavas előadásokra.

Az előadásokat pontozó zsűrit helyben toborozták az önként jelentkezők közül, így a fellépőknek a tehetségükről nem szakértőket, hanem a közönség tagjait kellett meggyőzni. Érdekes lett volna, ha néhány slammer is részt vesz a zsűrizésben, akkor vajon, hogy alakult volna az eredmény, szívesen meghallgattuk volna az ő véleményüket is.

A viccaverze fellépői, avagy versenyzői:

„Süveg Márk “Saiid” – kétszeres magyar slambajnok, PH értéke AK
Mavrák Kati “Hugee” – a magyar slam keresztanyja és pacsirtája
Németh Péter “Zeek” – a magyar slam keresztapja és főispánja
Gábor Tamás “Indiana” – a magyar slam Dalija, teamslam bajnok
Tóth Edu – a magyar stand up szószórója, a pécsi hadaró
Felméri Péter – a magyar stand up szómérője, erdélyi ufóészlelő
Kövér András “Kövi” – fater zászlós, pécsi slamkapitányság”

(forrás: https://www.facebook.com/events/703363269714268/)

A viccaverze verseny témája a cenzúra volt, melyet egyik humoristánk, Felméri Péter igen kreatívan oldott meg. Néhány perces néma csendből állt a produkciója. Igazából azzal, hogy semmit sem mondott, elmondott mindent. Ebben az esetben tényleg a csend beszélt. (Csak annyit jegyzett meg, hogy előadásának témája a cenzúra.)

Ezen kívül folyamatosan jelen volt a Red bull Pilvaker 2014. március 15-i eseményével kapcsolatos szóforgatás is, ami igen csak feldobta a közönség hangulatát. Szerintünk Süveg Márk „Saiid” gondolatai sokunkban mély nyomot hagytak, ahogy tőle azt már megszoktuk, most is igazán sokat mondó szöveggel készült. A versenyt végül Németh Péter “Zeek” nyerte. Sőt, duplán is, hiszen két fordulóban küzdöttek meg a fiúk egymással, és mindkét alkalommal “Zeek” kapta a legtöbb pontot. Ezúton szeretnénk neki gratulálni. Remek előadás volt!

https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary?fref=ts

Kép: https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary?fref=ts

Egy slamben is humorban hiányt nem szenvedő estét zártunk éjfél felé. Igazán szórakoztató és olykor elgondolkodtató műsort sikerült összeállítaniuk a résztvevőknek és persze a szerevezőknek. A hónapban ismét lesz Sopianae Slam Poetry klub Pécsett. Április 9-én a Ti-ti-tába érdemes ellátogatniuk a slam kedvelőknek, ahol a költészet napjára való tekintettel, minden résztvevő 500 Forintos Bagolyfészek könyvvásárlási utalványt is kap ajándékba. A nem pécsiek pedig a Slam Poetry Magyarország Facebook profilján válogathatnak a nekik kedvező slam események közül.

Köszönjük szépen, hogy ott lehettünk, az élményt és csak biztatni tudunk titeket, hogy látogassatok el minél több ilyen jellegű rendezvényre! Garantáltan jól fogtok szórakozni!

Gellér Zsuzsanna és Rose

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/