Visszhangok tengere – ajánló Tom Sweterlitsch Letűnt világok című regényéről

Visszhangok tengere – ajánló Tom Sweterlitsch Letűnt világok című regényéről

Az Agave Könyvek új szerzője, Tom Sweterlitsch első magyarra fordított könyve tavaly jelent meg az Agave Könyvek gondozásában. A szerző az USA-ban már befutott, debütáló írása, a 2014-ben publikált Tomorrow and Tomorrow, valamint számos kisfilm bizonyítja ezt. Jelenleg boncolgatott könyvében a korábbi munkahelyéről származó tapasztalatait is kamatoztathatta, amelyeket egy vakok és mozgássérültek számára kialakított könyvtárban szedett magára. Hogy miért? Mindjárt kiderül.

Az eredeti kiadások borítói. forrás: http://www.letterswitch.com/

A történet főhőse egy nyomozónő, aki egy titkos kormánykísérlet részvevője, melyben a mélyűr és a mélyidőt kutatják. Shannon ​Moss egy küldetés közben elveszti az egyik lábát térdtől lefelé, amikor egy lehetséges jövőben járva az emberiséget fenyegető világvége elől menekül, amelyet a Terminus nevezetű jelenség okoz. A Terminus kiismerhetetlen és mérhetetlen pusztításra képes, ami minél inkább szeretnék megismerni és megelőzni, annál közelebb és közelebb kerül a jelenhez.

A regény bonyodalma évekkel később játszódik, amikor főszereplőnket egy gyilkossághoz riasztják, amelynek gyanúsítottja egy korábban jövőbe ugró expedíciónak a tagja volt, amelyből hivatalosan senki sem tért vissza élve. Ahogy lassan kibontakozik előttünk a cselekmény, megismerhetjük Shannon múltját, motivációját, részesei leszünk két időutazásának, láthatjuk, miként találkozik a visszhangokkal, akik a lehetséges jövő lehetséges szereplői, miközben ő maga egyre öregebben és öregebben tér vissza útról, míg a világ ugyanúgy várja vissza, ahogy ott hagyta. Elénk tárul, hogyan éli meg a szerelmet, amely valójában meg sem történik és jön rá a brutális gyilkosság mögött álló szövevényes igazságra, amely mindenki életét felborítja, beleértve a sajátját is. 

Meglehet, hogy csak visszhangjai vagyunk egy soha meg nem történt kornak? – vetődött fel bennem is, miután leraktam a regényt. Igazán emberi és elgondolkoztató könyv, amely érzékletesen meséli el egy fizikailag és lelkileg is sérült nő élményeit.

A regény rendkívül összetett a zsánerek és a témák terén is. Olvashatunk benne időutazásról és térbeli anomáliákról, részesei lehetünk egy nyomozásnak, megismerhetünk számtalan lehetséges jövőt, miközben számos árnyaltan ábrázolt karakter, szerelem, betegség és tragikus emberi sors is kibontakozik előttünk. Az első alkalommal, amikor E/3-ról E/1-re vált a nézőpont, csöppet meglepődtem, viszont egyáltalán nem zavart. Tulajdonképpen mindkét formában élvezhető volt a történet. A sztori nyelvezete nagyon választékos és a története aprólékosan kidolgozott, hiszen az ördög a részletekben rejlik és ez egy pokolian jó könyv. Tulajdonképpen nem találtam semmiféle hibát vagy zavaró tényezőt, amelyet felróhatnék a szerzőnek. A történet összetettsége és zsenialitása előtt le a kalappal.

Egyszerűen elképesztő, hogy Sweterlitsch milyen jól ötvözi a krimi, a thriller, a dráma és a sci-fi elemeit. A regény olvastatta magát, többször megdöbbentett, sosem tudtam merre halad a történet és mi vár a következő oldalon, a végén pedig a csavar… összetört. Ez a történet kicsiktől elzárva tartandó a sokkoló események és a helyszínelések érzékletes leírása miatt, de rajtuk kívül bármely korosztálynak, bármely zsáner kedvelőinek ajánlom.

A kiemelt kép forrása az Agave Könyvek promóciós anyaga