Igazi érzelmi hullámvasút, amelyre érdemes mielőbb menetjegyet váltani- Ajánló Colleen Hoover Reménytelen című könyvéről

Igazi érzelmi hullámvasút, amelyre érdemes mielőbb menetjegyet váltani- Ajánló Colleen Hoover Reménytelen című könyvéről

Colleen Hoover közkedvelt amerikai bestseller-írónő. Műveiben tökéletes elegyet alkot a dráma, a komoly mondanivalók és az érzéki romantika. Az első hazánkban megjelent műve, a Reménytelen az egyik legnépszerűbb alkotása, és nem véletlenül.

Megismerhetjük Skyt, a magántanuló lányt, aki amint beiratkozik az iskolába, beleszeret Dean Holderbe, a helyi rosszfiúba, akinek csupán a híre hagy kivetnivalót maga után, a személyisége teljesen kedvelhető. Kettejük szikrákat szóró kapcsolata, a szerelmük kialakulásának a mikéntje adja meg a Reménytelen első felének a dinamikáját, amíg közbe nem szól a múlt.

Tényleg azt hiszi, hogy képes vagyok hangosan megszólalni, miközben az ujjai az arcomat simogatják? Elég nehéz úgy beszélni, hogy közben az ember visszatartja a lélegzetét.

A Reménytelen a lehető legkomolyabb témához nyúlt, a pedofíliához. Nagy bátorság kell hozzá, igaz? Hoover viszont nem rettent meg. Művében tökéletesen kidolgozza mit él át az áldozat, és a sokk milyen hatással lehet a későbbi életére nézve. Átitatta a lapokat a szenvedés, a továbbjutás iránti vágy és a legégetőbb kérdés: a miért? Minderre a válasz is megérkezett, az elkövető okai is felszínre kerültek, bár kétlem, hogy sikerült volna elfogadni őket.

Sok könyvben ahhoz szokhattunk, hogy a keményebb témákat le kell tuszkolni az olvasó torkán. Szerencsére itt ez nincs így. A könyv elejét jellemző romantikus hangulat itt-ott megjelenik a mű második felében is, miközben érzelmileg teljesen megmozgat. Egyik pillanatban sírásra sarkall, aztán megnevettet, és egy percre sem szeretné az ember letenni a remekművet.

Holder néhány méterrel előttem halad. Így amikor kilép, a csapóajtó majdnem bezárul mögötte. Kinyújtom a karom, hogy elkapjam, de egy pillanatra megáll a kezem a levegőben. Azt hiszem, ebben a pillanatban szívesebben ülnék az igazgatói irodában, mint hogy kettesben legyek ezzel a reménytelen alakkal. A gyomromban pillanatok alatt olyan csomó formálódik, hogy egy tengerész se köt különbet.

A történet meglepően élvezhető dramaturgiai ívét csupán egy baki töri meg, a véletlenek sorozata. Minő véletlen, hogy Dean és Sky egy városba kerül, hogy egy iskolába kezdenek járni, hogy éppen ők szeretnek egymásba, és a sorminta sajnos folytatódik. Persze az élet véletlenek sorozata, csupán vannak olyan esetek, amikor mindez talán már soknak tűnik, és nem lehet pusztán a sors számlájára írni.

A véletlenen túl más nem tetsző dolgot nehezen lehetne felróni az írónőnek. Komplex karaktereket alkotott meg, akik jószerével lesétálnak a könyv lapjairól, hogy az olvasó megölelgethesse őket.

books.simonandschuster.com

books.simonandschuster.com

Külön öröm, hogy a mellékszereplők is igazi egyéniségek, és az írónő még a homofóbia ellen is szót emel, s mondhatni Breckin karakterével és életútjával kiáll az elfogadás mellett. Sky örökbefogadó anyja, Karen, és a nő élettörténete, a sok harc, amelyet életében elkövetett szintén egy imádnivaló karakterré varázsolja, akinek a tettein szerencsére megannyit lehet gondolkodni.

A regény tele van érzéki jelenetekkel, Dean és Sky között izzik a levegő, különösen a történet első felében. Éppen emiatt javallott tizenhat éven felüliek kezébe eljuttatni a regényt.

Egy biztos, ha valaki egy elgondolkodtató, jó stílussal megírt, és egy kemény témát hitelesen bemutató műre kíváncsi, akkor mindenképpen érdemes lecsapni a Reménytelenre. Nem véletlen, hogy világsiker lett. Példaértékű történetre lehet számítani, amelyben előtérbe kerülnek a legszebb emberi értékek, és emellett a legnagyobb bűn is, amely egy családban megeshet. Igazi érzelmi hullámvasút, amelyre érdemes mielőbb menetjegyet váltani.

Fontos megemlíteni, hogy a könyvnek van két folytatása, de a Reménytelen stand alone regényként is megállja a helyét. A Losing Hope – Reményveszett kötetben Dean Holder szemén keresztül ismerhető meg a történet, kiegészülve számos új jelenettel. A lezáró kötet, a Finding Cinderella – Helló, Hamupipőke Dean és Sky legjobb barátainak az egymásra találásáról szól. A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából mindhárom kötet kapható.

Mravik Tamás

Kiemelt képen szereplő borító forrása: mfkata-about.blogspot.com

Szerző:

Ezt a cikket egy kedves vendégszerkesztőnk írta. Ha van egy jó írásod, vagy szeretnél hozzánk írni, egy vagy akár több cikket, jelentkezz nálunk emailben a lendulet.magazin@gmail.com-on.