Könyvajánló: Elborulva

Könyvajánló: Elborulva

Szerintem mindenki számára ismerős az az időszak, amikor képtelenek vagyunk megtalálni A könyvet. Keressük, keressük, de egyiknél sincs meg a vibrálás a papír és az újjak között. Van ez így. Az elmúlt két hétben  több, mint öt könyvvel próbálkoztam meg, de egyik sem adta azt, amire vágytam. Aztán egyszer csak BUMM. Megkaptam ajándékba Calia Read Elborulva című könyvét.

Egy teljesen átlagos nőről szól ez a semennyire sem átlagos történet. Victoria,  egy kisvárosi feleség. Kisvárosi férjjel és kisvárosi álmokkal. Élete szép lassan bontakozna ki, de a gonosz ott lapul, közelebb, mint hinné. A sztori Fairfax-ban játszódik. Egy elmegyógyintézetben, ahova Victoriát beküldték pihenni. Gyógyszerekkel tömik, pedig látszólag semmi baja sincs. Nincsenek dühkitörései, tisztában van vele, hogy hol van és még a kisbabájáról, Evelynről is tud gondoskodni. A pár hónapos kisbabájáról, aki ott lakik vele az elmegyógyintézetben. Mert ez ugyebár mindennapos és teljesen hihető. Victoria meg van győződve róla, hogy csak kis időt kell itt tölteniük. Nemsokára mindenki belátja, hogy jól van és kiengedik. Az igazi gondok (az elmegyógyintézetben éldegélő kisbabán túl) akkor kezdődnek, mikor a mások szerint halott férje, Wes éjszakánként elkezdi meglátogatni Victoriát. Senki nem hisz neki, hiszen egy elmegyógyintézetben van egy olyan minimális biztonsági rendszer, hogy csak úgy ne jöhessen és mehessen akárki, akárhol. Mivel senki nem hisz neki, Victoria kezdi azt érezni, hogy bele fog őrülni abba, hogy őrültnek hiszik. A gyógyulás folyamatához azonban elengedhetetlen, hogy időnként felkeresse kezelőorvosát. A doki bámulatos módon hozza vissza Victoria emlékeit a Fairfax előttről. Fényképeket mutogat neki. Mi pedig szép lassan minden képhez megismerjük a hozzá kapcsolódó történetet. A házasságát Wessel. Azt, hogy miért szeretett belé és aztán később miért gyűlölte meg. Szép lassan kibontakozik a történet. Victoriáról, Wes-ről, egy idegenről és a rejtélyes kisbabáról, Evelyn-ről.

„ Így kezdődik az őrület. Nagyon lassan mászik rajtad felfelé. megkocogtatja a válladat. Arra késztet, hogy rettegve fordulj hátra. És aztán, amikor azt hiszed, biztonságban vagy, rád támad. Beléd kapaszkodik és magával ránt lefelé, lefelé, lefelé…” /208. oldal/

www.unsplash.com

Calia Read Fairfax sorozatából ez az első, amit olvastam. Az író tökéletesen hangnemben érzékeltet mindent. A vágyat, a gondoskodást, a haragot vagy a tébolyt. Minden oldalon érzelmek várnak minket, amik makulátlan módon vetülnek a papírra és szép lassan elérik a szívem és az elmém is egyaránt. A szereplőkkel nagyon hamar lehet azonosulni. Egyszeriben tudom átérezni Victoria rettegését és az intim pillanatait. Együtt örülünk, és rágjuk a körmünket vele. Calia Read kifogástalanul facsarta ki a szívem ezzel a regénnyel. Szavai erőteljesek és oly módón értek el engem, hogy az utolsó szó legépelése után szaladok is a könyvesboltba. Még többet akarok Fairfaxből.

 

Összességében tehát az Elborulva egy (esküszöm nektek) tökéletes regény. Szomorú, vidám, és olykor intim. Emellett pedig olyan csavarok vannak benne, amik a vége felé úgy soroznak majd meg, hogy azt sem tudod hová kapj. A 349. oldalon pedig igazán megdobban a szíved.Imádtam.

Kiemelt kép: www.unsplash.com

Szerző:

Az a fajta lány vagyok, aki akkor létezik, ha írhat. Mindig is arról álmodtam, hogy egyszer majd mások is olvassák a gondolataimat. Ennek viszont mindig is a visszautasítási-kórság állt az útjában. Azonban rájöttem: igenis lehetnek olyan gondolataim, amik másokat is érdekelnek. Életvidám és csökönyös ember vagyok, épp ezért mindenről van véleményem, amit szeretnék is megosztani a világgal. Az írás számomra egy olyan dolog, amivel kifejezhetem az érzéseimet úgy, hogy ne kelljen szólnom egy szót sem. Ez pedig egy magamfajta szürke kisegérnek hatalmas áldás. A romantika és rózsaszín dolgok terén annyira nem vagyok otthon, de igyekszem magamba szívni az életet és kipróbálni magam több téren, mivel a macskámon és a kávén kívül az írást szeretem a legjobban. Na jó… a macskámat jobban.