Szepes Mária: A tibeti orgona –  Az emberi képességek határtalansága

Szepes Mária: A tibeti orgona – Az emberi képességek határtalansága

Most egy magyar sci-fivel jöttem Nektek könyvajánló gyanánt, amit Szepes Mária, az ezotéria nagyasszonya írt nekünk. Az írónő önmagához hűen ebben a műben is rengeteg érdekes, életszerű gondolatot fogalmazott meg.

A XXI. században vagyunk, ahol a népesség száma tizenkétmilliárd. A Föld ökológiai egyensúlya teljesen felborult. A levegőszennyezés üvegházhatása megolvasztja a Sarkok jégsapkáit, így új özönvíz fenyegeti az emberiséget. E vészhelyzetben ülnek össze a Terra legkiválóbb tudósai a stockholmi konferencián, hogy csak a saját érdekeiket védőkkel szemben kikényszerítsék az emberiség létfeltételeinek megmentését. Az egyik felszólaló ellen, aki a Földet sújtó problémákért egy titokzatos személyt okol, merényletet követnek el, melynek során megmérgezik. A konferencián kialakult zűrzavarban a Föld színéről eltűnnek bolygónk legkiválóbb tudósai. A kozmoszban ismeretlen hovatartozású, megközelíthetetlen űrerőd kering, mely Hámán professzor főhadiszállása. A professzor univerzális géniusz, de valójában egy gátlástalan őrült, aki gyilkos eszközökkel törekszik világhatalomra.

Az elmezavarodott professzor karmai közül csak gondolataik összeforrása ad lehetőséget a menekülésre a fogvatartottak számára. Vajon sikerül-e a ragyogó elmével rendelkező foglyoknak a tibeti orgona segítségével megmenteni az emberiséget a pusztító katasztrófától? Elkerülheti-e az őrült tudós, hogy szembenézzen lelkiismeretével, Önmaga hátborzongató tükörképével?

Kép forrása: https://www.moly.hu

Szepes Mária sokkal inkább az ezoterikus műveiről ismert, mint a gyermek vagy fantasy irodalomról. Ahogyan a fülszövegből olvasható, elég szokatlan történetettel találkozunk –  ezzel csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyáltalán  nem vall az alkotóra. Ettől függetlenül meglepően jól ábrázolja a jövőt, s ezáltal napjainkra nagyon is jellemző társadalmi és természeti katasztrófákat ismertet.

 A cselekményből számomra – aki ezt a sci-fi irodalmat mélységeiben nem ismeri- a legizgalmasabb rész az emberek, illetve az emberi robotok beszéd nélküli kommunikációja volt, teljesen lenyűgözött. A történet ábrázolása könnyen követhető és a szereplők jelleme is igen egyszerű. Pontosan ebből kifolyólag gondolom azt, hogy egyes részeket sokkal mélyebben és átgondoltabban is meg lehetett volna írni. Ezzel ellentétben viszont a sztori teljesen más aspektusból mégis egy igazi remekmű, mert annyira jól érzékelteti azt a jövőbeli világot, hogy sok esetben megdöbbenve vagy épp elszörnyülködve olvastam tovább.

Természetesen Szepes Máriához hűen fel-fel bukkannak filozofikus és ezoterikus gondolatok, és rá jellemzően picit túl is misztifikálja azokat. De hiszen ezért szeretjük az írónőt.

Elgondolkodtató könyv, az már egyszer biztos. Aki szereti a jövőben játszódó történeteket, az ezt a könyvet írja fel a kívánságlistájára.

A regényből kimásolt kedvenc idézetemmel zárom soraimat:

Nincs szükséged támaszra. A pánik a gyöngék és a vakok zsákutcája. Te erős vagy.  Tudod, hogy mi csak előre mehetünk innen.

A könyv megvásárolható itt.

Kiemelt kép forrása

Szerző:

Imádok olvasni és imádom az érzést, amikor a fantáziám csak az adott könyv körül forog. "Aki könyvet olvas, maga idézi fel a látványt, maga teremti meg a hangokat, maga alkotja meg a mozdulatokat, az arcvonásokat, az érzelmeket. Maga alkot meg mindent, ami több a puszta szónál. És aki a legcsekélyebb örömét leli az alkotásban, annak olyasvalamit nyújt a könyv, amit a televízió soha." /I. Asimov/