2 perc Szalóczi Danival!

2 perc Szalóczi Danival!

Szalóczi Danit még a nyáron kerestem fel, hogy elkészítsek vele egy 2 perc a sikerhez interjút, de akkor augusztusban nem jött össze, mert, mint írta: ,,Szia, köszönöm a lehetőséget és király lenne, de Spanyolországban tolom épp az elcaminot.” Azonban, most sikerült. Jöjjön hát 2 kérdés – 2 válasz azzal a sráccal, akinek a nagy ronda madár a villanypóznán adta az ihletet hat éves korában az íráshoz. 

 2 perc – 2 kérdés

SZALÓCZI DANI

Szalóczi Dani

Szalóczi Dani

1) Szerinted mi a siker titka?

Vicces az időzítés, mert életem eddigi legsikertelenebb részét élem épp. Szerintem kétféle sikerérzés van, egyrészt az elismerésben való megfürdés, másrészt pedig a kitűzött céljaink megvalósítása. A siker kielégülés, energiafelszabadulás, ami még több siker elérését teszi lehetővé, és hát ennek a hajhászását nevezem jelenkornak. Célkitűzéses, kudarckerüléses, bizonyításos nyugtalanság, társadalmi partidrog, amit már gyerekkorban belénk injekcióznak a szüleink a dicséreteikkel és az érzelmi zsarolásaikkal. Valahogy úgy képzelem el a sikerorientált életet, hogy a dzsungel közepén a sűrű lomb- és indatetőbe kapaszkodó majmok vagyunk, alattunk az aljnövényzet, és mi egész életünkben egyik indáról a másikra csimpaszkodunk, néha egymás hosszú, szőrös kezébe, néha mellényúlva és majdnemleesve, félelemben, hogy nehogy leérjen a farkunk vége a földre, a zöldesbarna vízszintesre ott lenn. Az indák a kitűzött céljaink, mások szőrös keze a facebookismerőseink, (vagy ha létezik még, és van olyan faj, akkor vérbeli, élő barátok), az átkapaszkodás a siker, és a csüngés, elfáradás és új inda kiszemelése pedig az élet maga, a lényeg, hogy nehogymár leessünk, mert az hatalmas kudarc lenne. Én inkább azt kérdezném, hogy mi a kudarc titka, mert a sikerre egy majom is képes. A kudarc titka, azaz a másokban, vagy önmagadban való csalódás titka az, hogy meg kell élni, le kell tenni a lábunkat a földre, át kell érezni a talpunk és a talaj találkozásának a puhaságát. A kudarcok gyönyörűek, mert nyugalomra és békére tanítanak. Megtanítanak arra, hogy nincs szükséged elismerésre, célokra, kapaszkodókra és bármi egyéb olyanra, amin, vagy amitől függsz. Szerintem valójában nem siker és kudarc létezik, hanem a folyamatokban való mélységek felfedezése és átélése.

2) Mi adja az inspirációt, a kellő energiát a mindennapos, lendületes munkához?

Mi adja a lendületet? A komfortzónámból való tudatos kilépés. A kényelmetlen, vagy kínos helyzetek, a tőlem eddig távol álló dolgok kipróbálása, a legnagyobb ellenállás felé vonzódás, főleg ezek adják ki a változót az életemben. Amióta így gondolkodom, szinte semmi siker-vagy kudarcélményem sincs, csak elemi energiám, amit nem kell a gravitációval való csimpaszkodós harcokra pazarolnom.

Köszönjük a válaszokat Daninak! Remélem, nemsokára újra készíthetek vele egy hosszabb interjút is.

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.