Ajánló Vik Flames A mocsár c. regényéről

Ajánló Vik Flames A mocsár c. regényéről

Vik Flames, a külföldön is zenélő Redneck Roadkill country zenekar alapító tagja tavaly úgy döntött, a koncertezés mellett írásra is adja a fejét. Már régóta érlelődött benne a történet, így nem kellett sok idő a kidolgozására, cirka pár hónap alatt meg is született a zenész első kézirata. Rövid ideig tartó keresés után végül megállapodott a Colorcom Kiadóval, így 2017-ben meg is jelent az első regénye A mocsár címmel. A könyv egy bizonyos részét már a megjelenés előtt is olvashattam az írónak hála, de az elmúlt hetekben a teljes történetnek a végére értem, így nem is túráztatlak titeket tovább, íme az ajánlóm róla!

A regény főhőse az elkényeztetett amerikai huszonéves srác, Troy, aki a konzolok és virtuális terek világában nagyon otthon van, de a valóvilágban nagy eséllyel életképtelennek bizonyulna. Nem is kell sokáig várnunk, hogy ez beigazolódjon, mert Troy hamarosan egy mocsárban ébred teljesen magára hagyja egy Las Vegas-i éjszakát követően. Talán sorsa meg is pecsételődne, ha nem talál rá Bo, aki segítőtársává avanzsál rögvest. Bo egy igazi déli figura, akinek a tróger szövegelésein jókat derültem, feldobta a sztorit a maga egyszerű, de nagyszerű módján. Nem tudom, ki ismeri a műsort, de a stílusa nagyon hajazott  az Aligátor fiúkéra. Ezek a jelenetek sikerültek a legkidolgozottabbra, és a fejlődést, amely során a pizzán éldegélő Troy lassanként férfivé cseperedik a túlélőtúra során, Vik igazán jól átadja. Eközben egy másik cselekményszálon egy Pentagonig nyúló, elítéltekkel zajló titkos kísérlet veszi a kezdetét, a harmadikon pedig Troy aggódó szerettei mozgatnak meg minden szálat, hogy a fiú nyomára bukkanjanak. 

Colorcom Média webshop

De hogy hogyan került Troy a mocsárba és hogyan jön ide egy titkos katonai projekt? Ahhoz el kell olvasnotok a történetet! Direkt nem lövöm le a poént, mert ez a történet erőssége! A sok kiszámíthatatlan csavar. Vik nagyon ért az információadagoláshoz, az utolsó pillanatig csak találgattam és bogozgattam a szálakat, de a teljes igazságra sosem jöttem rá idejekorán.

Persze akadnak még kiforratlan részei is a történetnek, mint a mellékszereplők kidolgozatlansága. Troy barátnője, a magyar származású Catherine dilemmája is érdekes és árnyalhatta volna a történetet, ha nem marad végig olyan kétdimenziós ez a karakter. Ahogy a lelkiismereti problémákkal küzdő Catcher,  és Robert, a halálraítélt fegyenc is érdekes szereplőknek ígérkeztek, komoly és mély témákkal, de az ő történetükről is csak pár sort kapunk. Így nézve, a főszálon kívül elég vázlatosnak éreztem a történetet, ám minden a megfelelő helyen történt, a megfelelő időben. Ez a vékonyka kis kötet simán elérhette volna a dupláját is, ha minden cselekményszál megkapja a kellő figyelmet alkotójától. A képeket pedig, úgy , ahogy vannak, ki is lehetett volna hagyni a kötetből, nekem nem sokat adtak az élményhez, néha csak lerontották azt. 

A hibái ellenére egy izgalmas és élménydús kalandregényt olvashat, aki kézbe veszi a gitáros első irodalmi szerzeményét. Ebben a történetben minden mindennel összefügg, nincs felesleges sor, vagy felesleges szereplő. Ajánlom azoknak, akik egy rövid és pörgős olvasmányra vágynak egy fáradt délutánon. Ajánlom azoknak is, akik szeretik az akciót, a kalandokat és az amerikai kultúrát, azon belül is főképp a redneck vonalat. És talán azoknak sem okoz csalódást ez a regény, akiket érdekelnek az összeesküvés-elméleteket, vagy Lovecraft művei, mert van egy-két meglepetés is a fejezetek között, amitől A mocsár több lesz, mint egy átlagos kalandregény!

 

A regény ezen a linket megvásárolható: https://shop.colorcom.hu/termek/a-mocsar/

 

A kiemelt kép forrása