Brexit Balett – ismerkedjetek meg Felföldi József új szerzeményével

Brexit Balett – ismerkedjetek meg Felföldi József új szerzeményével

Felföldi József, magyar üzletember és film-, zenei producer kifejezett néhány vegyes érzést az Egyesült Királyság és az Európai Unió képlékeny viszonyával és a népszavazás következményeivel kapcsolatban. Vajon mit gondolnak erről az európaiak? Milyen helyzetbe kerültek a britek? Mindezt egy zene és koreográfia fúziójával tette, melynek címe „Brexit Balett”.

Ez egy magyar zenei korrajz, melyet napjaink politikai helyzete ihletett, és melyre már Anglia is felkapta a fejét. A videó alig egy hónapja került fel Youtube-ra, és ez idő alatt máris több, mint 600 ezren tekintették meg. A statisztikák szerint a nézők több, mint fele brit nyelvterületről való, illetve az Európai Unió más országaiban is hihetetlen gyorsasággal terjed a Brexit Balett. A  visszajelzések alapján az európai embereket nagyon foglalkoztatja a Brexit esetleges következménye, hatása. A Budapest Zeitung két oldalt szentelt Felföldi József Brexit Balettjének, illetve publikálta a Budapest Business Journal és számos magyar hírportál is.

A dal szerzője Felföldi József, egy magyar üzletember és egy olyan édességgyártó cég alapítója, mely egész Európán és a világon át exportál, az Egyesült Királyság pedig az egyik legerősebb partnere. 14 évesen egy baleset következtében elvesztette egyik szemét. Hamar túltette magát személyes, de nem tragédiaként megélt balesetén. Ekkor kapta első gitárját a nővérétől. A zene, az irodalom, és a művészetek iránti fogékonysága és elkötelezettsége azóta elkíséri mindennapjait. Szabadidejében mai napig is dalokat és költeményeket ír, tehetséggondozó alapítványt működtet és szociális érzékenysége végett folyamatos adományokkal támogatja a rászorulókat.

A dalt az angol ballada hagyománya ihlette, a dalszöveg az európaiak britekkel való társulásának témáit azonosítja: egy ködös sziget, egyszerre közeli és távoli; egy büszke tengerésznemzet nagy múltú történelemmel; egy összetett végzet, mely magával Európáéval fonódott össze. Tiszteletből, Felföldi József, maga énekli a szöveget angol nyelven.

A dalhoz forgatott klip koreográfiáját Laczó Zsuzsa rendezte, a forgatás a Debreceni Csokonai Színház előadótermében zajlott. A zene hangulatát kifejező tánc Gáll Kitti szereplésével jöhetett létre, aki Britanniát szimbolizálja a csupasz színpadon. Az elbeszélés a csodálat, szépség, megrázkódtatás és szomorúság kombinációját idézi.

 

kiemelt kép forrása: http://felfoldimusic.com/