“Egy olyan világot alkottam, amilyet még soha senki a világon nem talált ki” – interjú Cathrin Smith írónővel

“Egy olyan világot alkottam, amilyet még soha senki a világon nem talált ki” – interjú Cathrin Smith írónővel

Ezúttal egy olyan írónőt mutatnék be nektek, aki már évek óta alkot és nem is egy regénye jelent meg a hazai piacon. Sőt, a Teremtők c. könyve még külföldön is terjesztésre került! Ismerkedjetek meg Kovács Katalinnal, avagy művésznevén Cathrin Smith írónővel, akinek idén jött ki legújabb kötete a Colorcom Kiadónál. A fantasy regény címe pedig nem más, mint Az Árny. Hamarosan a történetről szóló ajánlómat is olvashatjátok!

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Amióta az eszemet tudom, írok. Ez nem egy választott dolog, a génjeimben van, ezzel születtem, soha eszembe sem jutott, hogy mással foglalkozzak, mint az írás. A családomat néha kiakasztom azzal, hogy milyen elvetemült tudok lenni ezen a téren. De remélem, azért így is szeretnek.

Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

Igazából semmit, mivel a részem, így teljesen természetes dolognak tartom. Nélküle én nem én lennék.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

Amit adni tudok? Azt az olvasóknak kell eldönteni. Amit adni szeretnék? Egy darabka önmagamból, a fantáziámból, a világomból.

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Mivel Stephen King könyvein nőttem fel, mondhatjuk, hogy példaképem, de inkább csak felnézek rá és nagyon tisztelem. Kedvenc idézetem nem csak egy van, de íme az egyik Stephen Kingtől:

„Az írás varázslat, éppen annyira az élet vize, mint minden alkotó művészet. A víz ingyen van. Igyanak.”

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

A most megjelent Az Árny c. könyvemre nagyon büszke vagyok. Nem csak azért, mert 6 év után újra megjelenhettem, hanem, mert egy olyan világot alkottam, amilyet még soha senki a világon nem talált ki. Ezt úgy értem, hogy vannak jó fantasy könyvek, de azok mindig bizonyos alapelemekre épülnek, mint pl.: boszorkányok, vámpírok, vérfarkasok, tündérek, varázslók, stb. még sokat sorolhatnék. De az én karaktereim egy teljesen új világot mutatnak meg. Az Árnyak, az Őrszemek, az Árnyékvilág (Sötét Föld) mind az én fejemből pattantak ki, sehonnan nem koppintott, és semmilyen eddig létező fantázialény vagy –világ nem szerepel benne. S ami a legjobb, hogy erre a történetre és ezekre a karakterekre az emberek még azt is mondhatják, hogy valóban létezhet, ugyanúgy, ahogy mondjuk a szellemek vagy a földönkívüliek (vagy esetleg a fentebb felsorolt régről ismert fantázialények), mert attól még, hogy mi nem látjuk őket, ott élhetnek a saját világukban, ahogy mi is a miénkben.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Nekem elég egy darabka dallam, vagy érzés, vagy illat, vagy egy pillanatnyi történés, esetleg egy kép, és máris elindul a fantáziám.

Mesélj kicsit a korábbi műveidről!

Az első könyvem Teremtők címmel jelent meg, 2011-ben, és országos terjesztésbe került, illetve a határainkon túl is meg lehetett vásárolni (illetve mai napig is kapható még pár helyen). A könyv tulajdonképpen kevert műfajú, és azt hiszem, én voltam az első aki ilyet tett: összekevertem a sci-fit, a krimit, a kalandot és a fantasyt, +még egy csipetnyi romantikát is tettem a végére. Úgy szoktam mondani, hogy ez egy tudományos-fantasztikus kalandregény, amely jórészt Egyiptomban játszódik, de ez csak egy rövidítés, ha nem akarok sokat beszélni róla.
Szinte azonnal sikerlistákra került, és sokáig ott is maradt, (néha még most is felkerül) és igen büszke voltam arra, hogy olyan neves írók elé kerülhettem a toplistákon, mint pl. Nemere István, Lőrincz L. László és Wilbur Smith.
Tavaly egyébként átdolgoztam a könyvet egy egyiptológus segítségével, de nyomtatásban nem jelent meg, csak e-könyvben. Ennek oka az volt, hogy folytatni akartam a sorozatot, mert még annak idején írtam egy következő részt is, Mira Haddad és a Szfinx titka címmel, illetve belekezdtem egy harmadikba is. Nos, a tervemről még nem tettem le, szeretném majd valamikor elindítani a Mira Haddad sorozatot.
Jelent meg egy másik könyvem is tavaly a Publionál, de ezt gyakorlatilag nem számolom a megjelenések közé, szerintem sokan értik, hogy mi okból. Ez a könyv a Menthetetlenek címet viseli, és Methis Arechin álnéven írtam. Azért nem a Cathrin Smith-t választottam ehhez a könyvhöz, mert ez egy teljesen más kategória, mint amiket írni szoktam. Sci-fi-horror, és az olvasók szerint kissé brutális.
Azt hiszem, a horror nem lesz soha az én asztalom, de ebben is kipróbáltam magam, mivel Stephen King, akit mai napig tisztelek, valamikor a legkedvesebb íróm volt, és ez hatott vissza rám, úgy gondolom.
Pár novellát is írtam régebben, amikor még csak “bontogattam a szárnyaim”, de közülük is egyet kell megemlítenem: a Vámpírhistóriát. Hozzáteszem: nem azért, mert annyira büszke vagyok rá, hanem, mert azóta több ezer ember olvasta, és annyira szerették-szeretik, hogy kikövetelték a folytatást is tőlem, így tavaly előtt nagy szájhúzogatva, de a kedvükért megírtam a Vámpírhistória 2.-t is. Annyira népszerű a novella a Google Playen (teljesen ingyenesen el lehet olvasni), hogy majdnem ezer csillagozást ért már el az első rész, illetve a Wattpad-en is nagyon szeretik. Persze, egyesek még szeretnének több részt, de nem hiszem, hogy rá tudom venni magam egy újabb rész megírására.

Az íráson kívül mivel foglalkozol még?

A civil foglalkozásom… nos, sok minden volt már, de jelenleg egy tourinform irodában dolgozom. Szeretem, bár néha kicsit soknak érzem a szellemi megterhelést. Emellett édesanya is vagyok, két gyönyörű gyermeké, s a főállásom mindig is ez lesz.

Mik a további céljaid ezen a téren?

Jelenleg Az Árny II. könyvén dolgozom, amelyben sokkal részletesebb, kidolgozottabb világot és karaktereket kapnak majd az olvasók. Az Árnyékvilág, az Árnyak és az Őrszemek története ebben a könyvben fogja igazán kiforrni magát. Most még sokat gondolkozom, várom, hogy ülepedjen bennem az új (régi) történet, bár már elkezdtem írni, de még legalább 1 év, mire az első változat készen lesz. Nem szeretném elkapkodni.

Mi az, ami boldoggá tesz?

A családom, az olvasás és az írás. Nekem így kerek a világ.

 

Sok sikert! Köszönöm az interjút!

 

Az írónő elérhetőségei:

Honlap: www.cathrinsmithkonyvek.webnode.hu; www.cathrinsmithweboldala.webnode.hu

Facebook: www.facebook.com/CathrinSmith8

Instagram: https://www.instagram.com/Cathrin.Smith/

Moly: https://moly.hu/alkotok/cathrin-smith

Könyvrendelés: http://shop.colorcom.hu/?konyv=azarny#azarny