Mosolyog. A többi mit számít? – ajánló a Mona Lisa mosolya című filmről

Mosolyog. A többi mit számít? – ajánló a Mona Lisa mosolya című filmről

Mosolygott mindig. Mélabús mosoly,

Melyben sugár s könny lágyan összefoly.

Jól tudtam, hogy nagy, nagy bánatja volt.

Nem láttam mégse bájosabb mosolyt.

– Ifj. Ábrányi Emil

Mona Lisa neve lassan már maga után vonzza a rejtély kifejezést. Ma egy olyan filmmel ismertetlek meg titeket, ami pont róla, illetve a titokzatos mosolyáról kapta a nevét.

A film az 1950-es években játszódik, egy olyan korban, mikor a fiatal lányok többségének még mindig fő célja és legnagyobb álma az, hogy minél előnyösebb házasságot kössön és családot alapíthasson.
A film főszereplője, Katherine Watson az USA egyik legrangosabb intézményében kap tanári állást, ahol az ország legokosabb női tanulnak. A művészettörténelem tanárnak azonban rá kell jönnie, hiába folytatnak a tanítványai ilyen magas szintű tanulmányokat, a legtöbben még mindig csak feleségként és családanyaként látják magukat a jövőben.
A tanárnő természetesen fellép az iskola és a lányok konzervatív szemlélete ellen, tanítványait megismerteti a kortárs művészettel, a különböző gondolkodásmódokkal, megtanulnak önállóan véleményt alkotni és tudatosítja bennük, hogy a döntés az ő kezükben van, és hogy van élet a házasságon kívül is.

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

A Mona Lisa mosolyát gyakran hozzák kapcsolatba a Holt költők társaságával, emlegetik a nagysikerű film női megfelelőjeként, mind a konzervatív iskola életét felbolydító tanár, mind az alapgondolat, az önálló gondolatra való nevelés elemében azonosak.

Mitől más mégis ez az alkotás?
Bár a két filmet szerintem nem feltétlenül érdemes és kell összehasonlítani, mindenképp érdemes megfigyelni, hogy esetünkben egy sokkal frissebb, vidámabb filmmel van dolgunk, változatos karakterekkel és csavarokkal.
Összességében azt tudnám róla mondani, hogy bár a Holt költők társasága a kedvenc filmjeim közé tartozik, élvezetesnek, ha nem élvezetesebbnek találtam a Mona Lisa mosolyát, ami köszönhető többek között a pörgős, emberközeli történetnek és Julia Roberts színészi alakításának is.

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Sok helyen olvastam a filmmel kapcsolatban, hogy elavult a mondanivalója, ma már nem tud mondani semmit nekünk, maximum csak bemutatni az ötvenes évek eszméit és hangulatát.
Viszont én ezzel nem feltétlenül értek egyet.
Amellett, hogy megismerteti velünk modern művészet szépségeit és megmutatja, mitől lehet értékes egy-egy festmény, elgondolkodtat a nők helyéről a társadalomban, szembesít azzal, hogy sok ember számára csak a külsőségek számítanak, elég, ha a felszín szép, nem lényeges, alatta mi bújik, meg.
Pedig pont ez az, aminek igazán számítania kéne.
Ahogy a filmnek, ebben az értelemben a Mona Lisa-nak is ez az alapgondolata, hogy végül ne kelljen feltennünk senkinek sem a kérdést:

Boldognak tűnik. A többi mit számít?

Szerző:

"Ha itt nem találsz, keress meg ott."