Siess nyár!

Siess nyár!

Nagyon szeretem  a májust, mert az már majdnem nyár, amelyet pedig imádok. Ilyenkor  már kezd egyre jobb idő lenni, és el lehet kezdeni tervezgetni a nyarat. Ugyan a két és fél hónapnyi szünidő már csak távoli emlék, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne eseménydús ez az évszak. Bár a szabadnapokat jól ki kell számolni, de ott vannak a hétvégék és a délutánok is, melyekre számos jobbnál-jobb időtöltés ki lehet találni.  Szóval jöjjön egy kis tervezgetés, melyek azok a programok, melyeket bele kell zsúfolni a szabadidőbe.

 

1. Fesztivál

Koncertek, napsütés, szabadság, szórakozás, barátok és tombolás. Mi kell még? Nincs is jobb, mint a sok fárasztó monoton nap után végre belevetni magunkat az önfeledt bulizásba a barátokkal. Ilyenkor ki lehet ereszteni a gőzt, a koncerteken kiordítani az összes felgyülemlett stresszt, és feszültséglevezetésként kifulladásig ugrálni a nagyszerű zenekarok dalaira. Pár napig nincsenek kötelező teendők, nincsenek határidők, nem mondja meg senki, mikor, mit tegyünk, pár napig csak azon kell töprengenünk, mely koncertekre érjünk oda, és a legnagyobb gondunk maximum, ha két kedvencünk egyszerre lép fel. Hihetetlenül fel tud tölteni egy jó fesztivál, melyen végre azt érezhetjük, igen, élünk, nem csak létezünk. Szerencsére a kínálat igen nagy, mindenki talál az ízlésének és az időbeosztásának megfelelőt. Nálam idén a VOLT-ra esett a választás, már alig várom!

giphy

 

2. Nyaralás

Bár alapos tervezést és kisebb megszorításokat igényel, hogy egy nyárba egy fesztivál és egy nyaralás is beleférjen, és közben még éhen se haljon az ember, de megoldható. Például elő- és utószezonban igen kedvező áron lehet eljutni remek helyekre, de még főszezonban is ki lehet fogni olcsóbb utakat. Bár nem valószínű, hogy luxusszálloda és szobapincér is lesz az árban, de én például ezekre nem is vágyok. Nekem ami kell, az a napsütés és a vízpart, ha ez megvan, már gond nem lehet. Süttetni magam, olvasgatni a parton, majd belecsobbani a vízbe, legyen az tó, folyó vagy akár tenger, az egyik kedvenc nyári időtöltésem, és ezt több napon át művelni, hát talán ennél nincs is jobb. Ha tehetném, ott élnék, ahol örökké nyár van, de mivel nem tehetem, így néha igenis muszáj elbújni a nyárba, és kizárni a hétköznapokat.

giphy (1)

 

3. Strandolás

Nekem a strandolás az évek óta természetese vizeknél képzelhető csak el. Lehet, mert itt mifelénk nem sok jó strand van, de én nem vagyok oda a mindenki zsúfolódjon be egy medencébe, ahol mozdulni sem lehet strand élményért, és igazából a csúszdák és egyéb élmény kellékek sem  hoznak lázba. Nekem az kell, hogy legyen helyem úszni, ne kelljen emberkupacokat kerülgetni, ne ugorjanak rám, ne dobjanak fejbe labdával, csak nyugodtan úszkálhassak, vagy lebeghessek a matracon, esetleg olykor még egy vízibiciklizés belefér. A parton pedig, ha van egy jó büfé, az már plusz öröm, hiszen a sok úszástól meg lehet éhezni. A kedvenc helyem Orfű, ahova legtöbbször biciklivel megyünk, amely nem kis út, ráadásul jó nagy dombok is tarkítják, így legalább egy kiadós edzéssel is felér az oda és hazaút, és lelkiismeretfurdalás nélkül ehetem meg a lángost, sőt a még a fagyit is.

giphy (3)

 

4. Szabadtéri programok

Ilyenkor rengeteg program van, és szerencsére jópár ingyenes is. Pécsett pedig tényleg nagy a kínálat, amint beköszönt a jó idő, már vannak szabadtéri koncertek, gasztronómia fesztiválok, bornapok, mindenféle programok kicsiknek és nagyoknak, akár még hétköznapokon is. Így ha úgy döntünk kimozdulnánk, és szórakoznánk egy kicsit, biztos találunk kedvünkre való eseményt. A nyár esték hangulata pedig semmihez sem hasonlítható, olykor csak kiülni egy étterem vagy cukrászda teraszára a barátokkal is nagyszerű kikapcsolódás. Egy jó pohár bor, vagy egy nagy fagyikehely mellett megvitatni az élet dolgait, miközben kellemes langyos szellő fúj, elfeledteti a mindennapok gondjait-bajait. Nyáron pedig szerencsére tovább van világos, így hosszabbnak tűnik a délután is, és nem érzem azt, hogy csak aludni van erőm munkanapokon, hanem még bőven van idő valamerre elindulni, legfeljebb másnap nehezebben megy majd a felkelés, de hát nyár van, ennyi belefér.

giphy (4)

 

5. Napos hétvégék és hosszú délutánok

Azoknak, akiknek nem jut elég szabadnap a nyárra sem szabad elkeseredniük, hiszen hosszú egy nap, sok minden belefér. Ki kell használni minden szabad percet. Jó néha korán felkelni és elmenni futni egyet, vagy csak a teraszon nyugodtan elkortyolgatni egy kávét és megreggelizni. Délutánonként akár még egy kis strandolásra is marad idő, hiszen a víz és a levegő sem hideg még este sem, ráadásul ilyenkor már tömeg sincs. Esténként a barátokkal is össze lehet futni, kiülni valahova és csak beszélgetni és nevetni, jó sokat. A hétvégékbe pedig rengeteg program belezsúfolható, akár egy mininyaralás is, egy nagy kirándulás vagy biciklitúra. Csak kreatívnak kell lenni, és nem szabad elkeseredni, ha nincs elég szabadidő, inkább arra kell koncentrálni, hogy azt, ami van, azt a lehető legjobban kihasználjuk, és ismét egy élménydús nyarat hagyjunk magunk mögött.

giphy (6)

 

(gifek: http://giphy.com/, kiemelt kép: http://data.whicdn.com/)

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*