“A fejjel mindig csak fel!” – Interjú a The Griffins zenekarral

“A fejjel mindig csak fel!” – Interjú a The Griffins zenekarral

Egy igazán sokszínű zenét játszó bandát ismerhettek ma meg, akik nevét a Family Guy sorozat ihlette. Most debütál harmadik nagyszerű klipjük, melyet nálunk is megtekinthettek. A The Griffins zenekart interjúvoltuk meg az új klip apropóján, na meg persze, hogy jobban megismerhessétek őket, hiszen egy igazán igényes, zenét játszó, remek csapat. Nem is szaporítom a szót, az interjúból úgyis mindent megtudhattok.

Azoknak, akik még nem ismerik a zenekart, hogy mutatnátok be magatokat pár mondatban?

2012-ben alakult hattagú, pop-rock-hiphop zenét játszó zenekar vagyunk. A rap mindig is jelen volt a zenénkben. A korábbi dalainkat nyers hangzásvilág jellemezte, de a tavaly év végén megjelent Hangvonalak című dal-videoklip kombóval populárisabb, modernebb vonalra váltottunk amellett, hogy a minőségi mondanivalót megtartottuk.

Miért ez e nevet választottátok, mit szeretnétek ezzel kifejezni?

A zenekar közös kedvenc sorozata a Family Guy, amely a Griffin családról szól. A rajzfilmsorozatot a társadalomkritikusság jellemzi, amely elég sok dalszövegünkben megjelenik, illetve a pozitív gondolkozás és a jókedv is fontos eleme a zenekari létnek, amit mi megélünk, és mivel a Family Guy azzal együtt, hogy társadalomkritikus, vígjátéksorozat is, így tökéletes névnek tartottuk és tartjuk a mai napig. Bár volt, aki azt mondta, hogy őt egy 70-es évekből származó rock zenekarra emlékezteti a név… Minket magunkra emlékeztet, és reméljük, idővel majd egyre több embert. 

Hogy született meg a The Griffins? Mikor volt az a pillanat, amikor eldöntötték mostantól komolyan fogtok a zenéléssel foglalkozni?

2011-ben kezdődött az egész, amikor feloszlott az én és az akkori basszusgitáros előző zenekara. Én mindenképp folytatni szerettem volna, így még aznap délután felhívtam a jelenlegi énekesünket Csicsát, akit már korábbról ismertem. Következő héten megtartottuk az első próbát. Ez még egy háromtagú rock trió volt. Griffinsről 2012 vége óta beszélhetünk, amikor már a rap vonal is képviseltette magát a zenekarban és bekerült Kiss Péter a Griffins jelenlegi gitárosa, aki színesítette az addig megíródott saját dalokat és friss vonalat hozott a zenébe. 2012 novemberében felvettük az első EP-t, aminek címadó dala az MR2 Petőfi Rádióban is pörgött rotációban. Már az első dalokkal kapcsolatos visszajelzések is a vártnál pozitívabbak voltak. Ez a 2012 szeptemberétől 2013 januárjáig tartó időszak volt az, amikor megfogalmazódott bennünk az, hogy ezt az egészet szeretnénk komolyan csinálni és folyamatosan fejleszteni a színpadi produkciót és újabb, egyre jobb dalokat írni.

g

2011-ben rock trióként alakultatok meg, azóta több stílussal is kibővítették a repertoárt. Miért döntöttek a sokszínűség mellett?

A sokszínűség nem egy eldöntött dolog volt. Minden tag zenei ízlése más és mindenki szerette volna beépíteni a saját egyéniségét, zenei ízlését a dalokba. Így alakult. Ez egyébként inkább az első időszakra volt jellemző. Ma már igyekszünk egységesebb, letisztultabb hangzásvilágot hozni. Ezt nagyban megkönnyíti az, hogy a zenei alap számítógépen szerkesztett, és erre épül az élő gitár ének és a rap. Így sokkal jobban szólnak a dalok, és az utóbbi dal (Hangvonalak) és az új szám, az Ágyamban már azt a stílust hozza, amelyet a Griffins a jövőben képviselni fog. Persze ez nem azt jelenti, hogy monoton módon ugyanolyan dalokat gyártunk. Már most van pár demónk a következő dalokhoz, és végighallgatva azokat, biztosan állíthatom, hogy a sokszínűség nem marad el a jövőben sem a zenénkből, csupán a hangzásvilág lesz egységesebb és modernebb.

Nem nehéz ennyi stílust összeegyeztetni?

Nem, mert a zenekar kompromisszumképes, és el tudjuk fogadni, ha valakinek az ötlete nem illik egy-egy dalba. A Megjöttem című dal például eredetileg egy lassú, lírikus számnak indult, aztán jött Peti, aki úgy gondolta, hogy legyen alatta egy erős blues-rock alap. Elpróbáltuk és megszületett az egyik legenergikusabb dalunk, amellyel a koncerteket nyitjuk. Sokszor előfordul, hogy két ellentétes gondolatból, ötletből egy olyan köztes megoldás születik, amely simán odaveri a két alapot, amelyből kialakult.

Emlékeztek még az első koncertre? Milyen volt?

Az első koncertünket Marcaliban, a zenekar szülővárosában adtuk egy nyári estén. Ekkor négytagú volt a zenekar. Játszottunk egy csomó feldolgozást, és ott hangzottak el először a saját dalok is, amelyek már rappre épültek. Úgy emlékszem, sokan eljöttek. A közönségtől jó visszajelzéseket kaptunk, és akkor nekünk is tetszett. Ma már valószínűleg annyira nem tetszene, ha visszahallgatnánk, de ez így normális, hiszen azóta sokkal jobb és kiforrottabb a koncertműsor. 

Hogyan születnek meg a dalok? Kinek a fejéből pattan ki a legtöbb?

Az első nagylemez és a második EP dalszövegeinek 90%-át én írtam. Mivel a ’rock trió korszakban’ én voltam a szövegíró, így a későbbiekben is az összegyűlt szövegeket dolgoztuk fel. Aztán elfogytak a szövegek és a rap verzéket Csuvi, a zenekar rappere írja, én a refréneket és az egyéb énekes részeket találom ki. A zenei alapokat Peti, a gitárosunk írja. Lehozza az ötleteit próbára, rápróbálunk egy szöveget, kitaláljuk a refrén dallamot és elkezdünk dolgozni a dallal. Innentől neten folytatódik a munka. Egymásnak küldözgetjük az ötleteket, így hétköznap is tud haladni a munka. Kidolgozzuk a szöveget, a zenét, hangszerelünk stb. Ma már többféle hangulatú zenei alappal dolgozunk párhuzamosan. Ez azért jó, mert ha a szövegíró épp nehezebb napjait éli, akkor inkább komolyabb hangulatú szövegek jutnak eszébe, és elég nehéz vidám gondolatokról írni. Figyelünk arra, hogy a szöveg hiteles és őszinte legyen, ezért dolgozunk így. A zenék alapja gitáron születik, és korábban én, ma már Balázzsal (B-Tone), a DJ-vel, dolgozunk az utólagos hangszereléssel, mielőtt stúdióba vonulunk és felvesszük a dalt. Természetesen minden dal akkor lesz végleges, ha mindenki rábólint, és beleteszi a saját ötleteit, elmondja az észrevételeit. Mindenki a saját részét találja ki. Csicsa kidolgozza az ének dallamot, Benedek, a basszusgitáros pedig megírja az élő koncepcióra szánt basszus témákat.

Vannak kedvenc dalaitok, melyeket különösen szerettek játszani, vagy esetleg amelyekhez valamilyen szép emlék fűződik?

Az elsőként megíródott dal, amelyben már rap is szerepelt a Fel a fejjel volt. Mindenképpen mérföldkő, hiszen ekkor alakult a zenekar, az első sikerek ehhez a dalhoz kapcsolhatók, ahogy az első videoklip is. Koncerten is szeretjük játszani, mert ez az a dal, amelynél érezhető, hogy aki nem ismeri a zenekart és a dalt, az is át tudja érezni, ahogy meghallja az első pár sort. Az új dalokat is imádjuk. Igaz, a live act miatt kötöttebbek, de sokkal jobban ütnek, ha azok a plusz sávok is szólnak, így az összes új dal erre a koncepcióra íródik, ezáltal az új hangzásvilágot koncerteken is vissza tudjuk adni a közönségnek.

Most jelent meg az új videoklipetek. Mesélnél erről is egy kicsit?

A klipet, a Légiprojekt.hu csapatával forgattuk. Ez a harmadik videoklipünk. Ami érdekesség az eddigi videókhoz képest, hogy külső szereplők is szerepelnek benne. Háromféle életkorú, társadalmi rétegből származó szereplő mutatja be a klip üzenetét. Álom és valóság között ingázik a képi világ. Érdekes lett és ez az eddigi legprofibb klipünk. A forgatáson drónt is bevetettünk. Az egyik szereplő esetében például a saját lakásában forgattunk, így a lehető leghitelesebb hatást tudtuk elérni. A légi felvételeket Farkas Attila készítette. Az operatőr és vágó Tuli ’Pixi’ Gergely volt. A videó a legújabb dalunkhoz forgott, amely folytatja a már említett és általunk a jövőben képviselendő hangzásvilágot. A forgatás egyébként nagyon jó hangulatban telt és mindig élmény profikkal dolgozni. Köszi nekik!

Egy bandában olykor vannak viták, összezördülések. Nálatok is szoktak lenni, hogy kezelitek ezeket?

Vannak kisebb viták, viszont ezek mindig inkább előre, mint hátra lendítik a zenekart. Ezeket mindig megbeszéljük és ilyenkor születnek újabb ötletek. Fontos, hogy mindenkinek legyen véleménye, és szükségesek ezek a viták is ahhoz, hogy folyamatosan szintet tudjunk lépni

Magánélet és a zenekar, hogyan egyeztetik össze? Sosem okozott gondot?

Nem jellemző, hiszen mindig előre gondolkodunk. A koncertidőpontok adottak, nagyobb projektekkel kapcsolatban pedig általában több hónapra, fél évre előre tervezünk. Ilyenek a klipforgatások, stúdiózás, új dallal való munka vagy egy új koncertprogram összeállítása, a színpadi produkció fejlesztése, új dalok, videoklip marketing kampánya. Ilyenkor mindig fixálva vannak az időpontok, és a saját programját mindenki igazítani tudja ehhez. Peti, aki egyébként a Kőbányai Zenei Stúdió kiváló tanulója több zenekarban is játszik, több projektje van, de így is mindig sikerül mindent összehozni és összeegyeztetni.

Magyarországon meg lehet élni a zenélésből szerintetek? Milyen esélyei vannak itthon azoknak, akik úgy döntenek, zenekart alapítanak? Ti hogy látjátok?

Vannak, akik meg tudnak belőle élni természetesen. Nekünk nem az a cél, hogy ebből rengeteg pénzt keressünk, és hogy ebből éljünk, hiszen 2 és fél éves, nagyon friss formációról beszélünk, aki nem is engedheti meg magának a profitorientált hozzáállást. Másrészt alapja sincs arra, hogy így gondolkozzon. Minden tag tanul, dolgozik a zenekar mellett. Esélye persze mindenkinek van rá. Aki zenekart alapít, az vagy alapítson nagyon sok zenekart, hogy összejöjjön a megélhetés, vagy legyen B-terv. 

A zenekar életében mi az eredmény, pillanat, esemény, amire a legbüszkébbek vagytok?

Mindenki nevében mondhatom, hogy a legfontosabb egy feltörekvő zenekarban a folyamatos fejlődés. Ez a fejlődés vonatkozik az élő produkcióra, arra, hogy a zenekar kezdi megtalálni önmagát, zenei stílusát, egyre kiforrottabbak a dalai, fejlődik a tagok szemlélete, egyre jobban szólnak a számok, egyre jobbak a videoklipek, a szövegek stb. Tehát, hogy a zenekar, mint működő rendszer önmagától fejlődik és fejleszti önmagát, ezáltal sokkal profibbá válik. Büszkék vagyunk arra, hogy a Griffins így működik, ez a hozzáállás uralkodik a bandában, és hogy a saját elképzeléseink, ötleteink, szemléletünk sokszor visszaigazolást nyer. Legyen ez a közönség vagy szakmai részről történő visszaigazolás. Ilyen szempontból elég nehéz helyzetben volt a zenekar, hiszen az a város, ahol a zenekar alakult, nincsenek ilyen szemlélettel rendelkező, főleg nem popzenét játszó zenekarok, így a közvetlen környezetünkben nem voltak olyanok, akikkel lehetett volna beszélni ezekről a dolgokról, tanácsot kérni stb. Konkrét eset, amelyre büszkék vagyunk, amikor a Fel a fejjel című dalunk az MR2 Petőfi Rádióban úgy konferálták fel, hogy „Következzen az egyik legjobb magyar dal”. Na, az jó volt! 

Mi volt az eddig legemlékezetesebb pillanatotok, élményétek?

Rengeteg emlékezetes élményünk van, hiszen egyre többet koncertezünk, járjuk a városokat, így mindig vannak újabb és újabb élmények. Élmény egy koncertre való utazás, egy stúdiózás, de például az összes klipforgatásunk nagyon jó élmény. Legutóbb a Légiprojekt.hu csapatával dolgoztunk az új videoklipen. Élmény volt profikkal dolgozni. Az első forgatásunkhoz mondjuk kapcsolódik egy érdekes történet, amikor is az egyik szereplő forgatás előtti nap este lemondta a szerepét, és Pesten az Erzsébet téren néhány üveg bor után elkezdtünk ’castingolni’, ami abból állt, hogy odamentünk egy csomó lányhoz, hogy akar-e szerepelni másnap reggel (vasárnap) 8-kor egy videoklipben. Aztán végül mellénk állt a szerencse, és találtunk egy hölgyet, aki a klipben is látható. Köszi neki még egyszer.  És hát nyilván azok a koncertek, ahol a saját dalainkat velünk együtt éneklik szintén mind egy hatalmas élmény és nagyon jó pillanatok.

Szerintetek 10 év múlva hol lesz a The Griffins?

Ezt szerintem most lehetetlen megmondani, hiszen nagyon friss a formáció, de azon dolgozunk, hogy ez a dolog sokáig és jól működjön.

g2

Nemrég ért véget első turnétok? Milyen volt?

Az első komolyabb koncertsorozatunk nem rég ért véget. Nagyon jól éreztük magunkat, jók voltak a bulik és a helyszínek. Márciusban kezdtünk egy laza akusztik koncerttel Sopronban, ahol közel full ház volt, aztán Budapesten játszottunk  egy klubkoncertet, ezt követte Siófok. Szintén klub buli. Tkyd és a Hősök előtt nyomulhattunk. Élmény volt a srácok előtt zenélni és egy kicsit dumálni velük. Jófejek! Ezt követte egy veszprémi koncert, ahol a leglazábbat toltuk. Veszprém után pedig Győrben voltunk az egyetemi napokon a Halott Pénz és a Punnany Massif társaságában. Ez is hatalmas élmény volt, és bírtuk, hogy ők is elmondták a véleményüket a zenekarról, a zenénkről. Amikor nagy zenekar, előadó előtt lépünk fel, mindig igyekszünk pár szót váltani velük, kikérni a nagyok véleményét. Sokat lehet tőlük tanulni és a backstage-ből könnyebb ellesni a nagy előadóktól néhány dolgot.

Mik a nyári tervek? Sok fellépésetek lesz? Hol láthatunk titeket?

Természetesen nyáron is lesznek koncertek. Többek között találkozhat velünk a közönség Szolnokon, Szerencsen, Balatonmáriafürdőn és a Vé-Fesztiválon játszunk. Közben írjuk az újabb saját dalokat, és ősszel egy megújult koncertprogrammal térünk vissza, illetve nyomjuk az új dal és klip, az Ágyamban média kampányát. Megszólalunk néhány TV csatornán és egy csomó rádióban is. Folyamatosan készülünk valamire, ez a mozgatórugója az egésznek. Szeptembertől egy olyan ’szettel’ állunk majd színpadra, amiely teljes mértékben tükrözi azt, hogy mi is az a Griffins valójában. Most ennek a koncepciónak a kialakítása a legfontosabb nem az, hogy minden héten kétszer adjunk koncertet. Az említett bulikra természetesen mindenkit várunk szeretettel, nagyok lesznek azok is.

 

Köszönjük a The Griffinsnek az interjút, és további sok sikert kívánunk nekik!

 

Szerző:

Gellér Zsuzsanna
*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*

Szólj hozzánk!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás