…egyszerre szeretnék szórakoztatni, kifejezni magamat és talán teremteni valami értékeset – interjú Bakti Viktorral

…egyszerre szeretnék szórakoztatni, kifejezni magamat és talán teremteni valami értékeset – interjú Bakti Viktorral

Múlt héten már olvashattátok a Bakti Viktor nemrég megjelent első könyvéről szóló ajánlómat, ma pedig egy kicsit közelebbről megismerhetitek magát a szerzőt is! Kérdeztem őt a Könyvmolyképző Kiadónál megjelent Integrálva c. regényének születéséről és jövőbeli terveiről is. Fogadjátok szeretettel a vele készült röpke interjút!

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Hát ez nem is igazán ötlet, sokkal inkább valamiféle késztetés. Nem csak az írásban, de sok minden másban: legyen az rajzolás, zene, festés, történetmesélés, ott volt az érzés, hogy meg tudnám és meg szeretném valósítani a magam képére alakított alkotásokat. Hogy ha mások ilyen értékek megteremtésére képesek, talán én is képes lehetek rá. Talán ez az alkotási vágy azon érzések egyvelege, hogy egyszerre szeretnék szórakoztatni, kifejezni magamat és talán teremteni valami értékeset.

Mit jelent számodra az írás?

Lehetőséget, hogy kibonthassam és átadhassam a bennem rejlő történeteket.

Az Integrálva hosszú utat járt be. Honnan merítettél hozzá ihletet, hogyan láttál hozzá a regény megírásának?

A regénynek három fő alapötlete volt, amelyek összeálltak ebben a történetben. Delphoi karaktere egy régebbi szerepjátékos kalandom főszereplője volt, aki sikított egy saját történetért. A világ koncepciója régóta forgott a fejemben, a társadalom szigorú statisztikára és procedúrákra épülése pedig egy „mi lenne ha” témájú beszélgetés során ragadt meg bennem.

Van egy Victor nevű szereplő a regényedben. Van bármi köze ahhoz, hogy téged is így hívnak?

Engem ViKtornak hívnak! De amúgy nincs. Tényleg.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz? Milyen visszajelzéseket kapsz?

Remélhetőleg néhány óra kellemes szórakozást, legjobb reményeim szerint pedig érzéseket is ki tudok váltani az olvasóból. Vegyes visszajelzéseket kapok, bár túlnyomórészt pozitívak. A legérdekesebb pedig az, hogy az olvasók mennyire különbözően ítélik meg az öt szempont karaktert (és a többi szereplőt). Mindenki mást szeret és mást utál közülük, mindenki mással tud azonosulni. Szinte minden kombinációra kaptam már visszajelzést ?

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan író, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Nincs egy olyan, akit kifejezett példaképemnek tekintek, de nagyon sokra felnézek, a múlt nagyjai és a kortársak közül is.

Mark Lawrence Tövisek Királyában van egy irtózatosan menő részlet:

A borzalmak ideje jön. Sötét idő. Újra megnyílnak a sírok, vitorlát bont a Holt Király. De szörnyűbb dolgok is vannak a világon a holtaknál. Sötét idő jön.

Az én időm.

Ha nem tetszik.

Állítsatok meg.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

Az Integrálva megjelenésére természetesen!

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Az, hogy a párom cseszeget, hogy írjak!

Mi az, ami boldoggá tesz?

Egy jó whisky, kolbászos pizza, egy kellemes este a szeretteimmel, átélni egy ütős történetet, mikor elkap a flow élmény alkotás közben… csak a szokásos nyálas dolgok.

Úgy tudom, készül már az új regényed is. Kicsit mesélnél róla az olvasóknak is?

Egy sötét, vadnyugati világban fog játszódni; halhatatlan banditákkal, ősi istenek átkával, mitikus szörnyekkel és nagyon kilátástalan helyzetben lévő főszereplőkkel.

Mik a további céljaid, tervezel-e további regényeket, novellákat írni?

Főleg regényeket. Nagyon sok tervem van, csak győzzem megírni mindet!

Köszönöm az interjút, Viktor! 

Ha ti is megszeretnétek ismerkedni az íróval személyesen, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon megtehetitek, április 22-én 12-től 13 óráig dedikál a Könyvmolyképző Kiadó standjánál! Csatlakozzatok ti is az eseményhez: https://www.facebook.com/events/2012667645617212/

 

kiemelt kép forrása: a szerző küldte