Elrabolt szerelem – ajánló Anita Boza történelmi romantikusáról

Elrabolt szerelem – ajánló Anita Boza történelmi romantikusáról

Nemrég a kezembe akadt Anita Boza, vagyis Pavlányiné Boza Anita elsőként kiadott könyve, az Elrabolt szerelem, amelyre egy postán bukkantam rá. Idén a Magnusz Kiadó gondozásában jelent meg a történelmi romantikus regény, amelynek ajánlóját ma elhoztam nektek.

1638-at írunk, a helyszín Anglia. Két várúr között csatározás robban ki egy leégetett birtok miatt. A két fél békét akar kötni, ám ez balul sül el, mert az egyik földesurat orvul meggyilkolják még a tárgyalás megkezdése előtt. A megölt férfi Brad O’Shelley apja, a dühtől elvakult fiú pedig a gyilkossággal ellenfelét gyanúsítja. A gyászoló férfi bosszút forral apja gyilkosa ellen, másfél évig tervezget, majd végrehajtja a bosszúját: elrabolja a földesúr lányát. Brad tervébe viszont hiba csúszik, mert az első perctől fogva vonzódik a foglyához, akit még aznap el is vesz feleségül. A történetet a vendettáért megőrülő ifjú, és áldozata, Constance szempontjából olvashatjuk.

A fókuszban a romantika és az erotika áll, amelyek kapcsán jól és érzékletesen fogalmaz a szerző, viszont a hangulatfestő elemek hiányoznak, a történelmi kor, a pontos hely nincs tökéletesen bemutatva, amely miatt úgy tűnik, mintha a szerelmes pár története bárhol és bármikor kibontakozhatna, ahol vannak lovak és épültek várak. Az írónőtől megtudtam, hogy sajnos ez a karakterlimit miatt alakult így, és szándékosan összpontosított inkább a szerelmi civódások, légyottok és intrikák megjelenítésére. Ezt sajnáltam, szerintem a történetet teljesebbé és egyedibbé tehette volna egy erős alap, kiemelte volna azt a sok-sok egy kaptafára építkező erotikus-romantikus regény közül, és biztos vagyok abban, hogy egy jó szerkesztő segítségével a szerző képes is lenne megalkotni ezt a verziót.

A szereplők közül Constance a makacs, önérzetes, de mély érzésű, dekoratív nő prototípusa, akibe mindenki rögtön belehabarodik, míg Brad az ösztönös vágyaktól tüzelt, kidolgozott testű alfahím, aki minden nő álma. A tipikus felállást láthatjuk, míg a történetvezetésben a romantikus regényekre jellemző fordulatok és események jelennek meg. A főhősnő igyekszik fényt deríteni a gyilkosság körülményeire, a válaszkeresés során pedig újabbnál újabb részletek kerülnek napvilágra, miközben a nő érdekesebbnél érdekesebb alakokat ismer meg férje uradalmából. Hetek telnek el így, ami alatt szemtanúi lehetünk, ahogy a gyűlöletből lassan szerelem sarjad a két fiatal szívében.

A regény olvasmányos, a tájleírások és az érzelmek közvetítése gyönyörű, ez a szerző erőssége, viszont a csatajelenetekben, a háborúskodásról szóló megjegyzésekben, valamint a nyomozás részleteiben tükröződik az írónő járatlansága, bizonytalansága. Ezek a jelenetek főleg Constance-hez kötődnek, aki még sosem járt a harcmezőn, így talán ezek a csetlések-botlások is elnézhetők neki.

Első könyves szerzőhöz képest igazán kerek kis történetet kapunk, az írónő a lektűr irodalom korlátozott tárházának minden elemét felvonultatja. Az Elrabolt szerelmet ajánlom a romantikus és erotikus könyvek rajongóinak, azoknak, akik szeretik végigkövetni, ahogy két ember egymásra talál az intrikák és félreértések ellenére is. Anita Boza történelmi romantikusa egy-két nap alatt elolvasható, könnyed olvasmány, amely megédesítheti a nyár utolsó napjait.

A képek az írónő facebook oldaláról származnak.