Interjú Sohonyai Attilával- “Hiszek az Univerzummal való kommunikálásban”

Interjú Sohonyai Attilával- “Hiszek az Univerzummal való kommunikálásban”

Sohonyai Attila- A győzelem

…akkor csak úgy vagy,
s nem érdekel semmi.
Létezel, s ez a pillanat az, amikor
tudod; a lehetetlen nem létezik.

Ismerjétek meg Sohonyai Attilát az elszánt költőt, aki teljesen szabad kezet ad önmagának és verseit semmilyen szabályokhoz nem köti, érezhetőek az érzelmi viharok és ez az, ami kell az olvasóknak. Akit kíváncsivá tett, az hamarosan kézbe veheti és olvashatja a hamarosan megjelenő új kötetét, erről beszélgetünk most a vele készült interjúban.

Sohonyai Attila

 

Mikor elkezdtél írni gondoltad volna, hogy a három legolvasottabb kortárs költő között leszel, milyen érzés?

Szervusz Edina, üdvözlöm az olvasókat. Lassan két éve annak, hogy elhatároztam magam, hogy publikálni fogom a verseimet, akkor még egyáltalán nem tudtam milyen fogadtatása lesz mindennek, egy cél volt a szemem előtt: tudjak újat mutatni, és olyan érzéseket közvetíteni, amellyel a leendő olvasómnak sikerül pár kellemes percet szerezni. Az idő, ahogyan telt, egyre többen kezdtek el olvasni, és egyre több megkeresés, pozitív visszajelzés érkezett arról a gondolatról, amivel, és amiért nekivágtam ennek az egésznek. Hatalmas örömmel tölt el, hogy ennyi ember nap, mint nap ellátogat az oldalamra és figyelemmel kíséri a munkásságomat. Nem tudom biztosan, hogy hányadik helyen állok a kortárs költők olvasottságát illetően, de nem is tartom számon. Ahogyan a Holt Költők Társaságában is mondja Robin Williams: „Ez költészet Uraim, ezt nem lehet rőfre mérni…”. Ugyan határozott elképzelésem a kezdetek óta, hogy „lábnyomot” hagyjak a költészet történelmében, viszont ezt az olvasói elégedettségben mérem inkább, mint a költőtársaimmal való „számháborúban”.

A második köteted Májustól előrendelhető, mi a különlegessége?  

Hiszek az Univerzummal való kommunikálásban, és abban, hogy amit elhatározol, az bekövetkezik megfelelő kitartással és céltudattal. Gyermekkoromtól kezdve a 26-os szám volt a kedvencem, a második kötetem megjelenésének időpontja is ezért Május1., ekkor töltöm be a 26. életévemet. Szerettem volna, ha ez az év és ez az elhatározás így valósul meg, kedves számomra hogy ma ez valóság. Mivel maximalista ember vagyok, és szeretek mindent máshogyan csinálni, mint mások, arra gondoltam, hogy ez ebben a kötetben sem lesz másképp. Az első kötethez hasonlóan itt is hosszas kutatómunkát végeztem, azt keresve, mi lehetne az az ötlet, amit más még nem csinált, és amitől mindenki számára még egyedibb lehet a saját példány. Aztán eszembe jutott egy merész gondolat: „Mi lenne, ha különböző borítók közül dönthetnének az olvasók az első rendeléskor?”. Mivel tudom, hogy az olvasóim mennyire elkötelezettek a munkásságommal kapcsolatban, egyik oldalon szerettem volna ezt ekképpen is viszonozni, másik oldalon pedig ismét egy olyan kivitelezést letenni az „asztalra”, amit máshol még nem használt senki.

Meddig juthatnak így hozzá az olvasók ehhez a limitált kiadáshoz?

Időtartamát tekintve egy egész hónapon keresztül lehet előrendelést leadni, azaz Június 1-ig, ám mivel darabszámot illetően is limitált példányszámban gondolkodunk, a készlet ereje szabhat ennek idő előtti határt. Minderre egy webes felület fog célul szolgálni, ahol megtekinthető lesz a kötet mindhárom borítója, elő-hátlappal, előszóval, illetve minden más paraméterrel.

Az előrendelést követően mikor vehetik az olvasók kezükbe a saját példányokat?

Ugye Júniusban lezárul ez a folyamat, ekkor kezdődnek meg a nyomdai folyamatok, ami három hetet vesz igénybe a speciális kidolgozás miatt, ezt követően az előrendeléskor leadott címre azonnal küldi a kiadó a megrendelt példányokat.

Dedikálod őket feladás előtt, vagy idén lesz könyvdedikálás is?

Az első kötettel ellentétben, ahol a nyomdától egyenesen hozzám érkeztek a kötetek, ennek semmi akadálya nem volt, sőt. Idén viszont a második kötetnél, már rögtön a nyomda küldi ki a köteteket a megrendelt címekre, ezáltal is sokkal rugalmasabbá válik a rendelési időtől számított megérkezés, illetve folyamatossá válik a felületen a kötet rendelhetősége. Éppen ebből adódólag, mivel az első kötetnél szinte minden olvasóm dedikált példányt kért tőlem, szerettem volna, ha erre most is van lehetőségük, ezért az idei évben mindkét kiállításomon lesz erre mód. Első alkalom erre Budapesten lesz, Július 13.-án, a Puskin kávézóban. Itt a második kötet illusztrációiból és a hozzájuk tartózó versekből álló kiállítást indítjuk útjára, melynek első napján –azaz Július 13.án- Skorday Gabi illusztrátorral, és velem találkozhat, beszélgethet mindenki, aki betér. A másik kiállítás témája az erotika lesz, viszont a többi részlet még titok.

Végül mit üzennél az olvasóidnak?

Szeretném nekik ismét megköszönni, hogy nap mint nap olvasnak, megosszák velem véleményeiket, észrevételeiket, és mindenek előtt és felett, hogy ma itt tarthatok, ahol tartok, ezért az érzésért mérhetetlenül hálás vagyok. Köszönöm még egyszer!

Köszönöm szépen az interjút!

Én köszönöm.

Sok sikert kíván Attilának a következő kötetéhez a Lendület csapata!:)

Facebook oldala: https://www.facebook.com/SohonyaiAttila?fref=ts