Samhain, All Hallow Eve, Halloween

Samhain, All Hallow Eve, Halloween

Már egészen kicsi korom óta különös szenvedély fűzött a kelta népek hagyományaihoz és történelméhez, így nem hivatalos feladatomnak éreztem utánajárni pár érdekességnek ezzel a megosztó, ősi kelta hagyományokból kialakult ünneppel kapcsolatban.

kép: http://dejima-media.com

kép: http://dejima-media.com

Október 31-én tartják a világ számos országában meghonosodott, angolszász eredetű halloween ünnepét. Az elnevezés az angol All Hallow Eve kifejezésből származik, ami magyarul mindenszentek előestéjét jelenti. A keltáknál ez a nyár végének ideje, mikor a szarvasmarhákat az istállókba terelik a hideg legelőkről. Ugyanekkor ünneplik az újévet is, egyszerre hódolva a Napisten és a Holtak Ura előtt.

Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach kultuszában gyökerezik. A druidák, azaz a kelta papok szerint, e napon tér vissza azon bűnös emberek lelke, akik az előző esztendőben haltak meg és azóta állati testben “léteznek”. Hogy ne az élők testébe költözzenek, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban parádéztak, elijesztve a holtakat. 

A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelőző nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, mert ezen a napon a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól, és ekkor a legnagyobb erejű a mágia. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal “ékesített”, tökből faragott lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.

kép: https://i.ytimg.com

kép: https://i.ytimg.com

 

Az eredeti lámpás kivájt cukorrépa volt, benne egy izzó széndarabbal, majd az ünnep tengerentúli elterjedésével a répa helyét felváltotta a tök.

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta. Egy szép napon az ördög odament részeges Jackhez, hogy elhívja a pokolba, ám előtte felajánlott neki egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki.
Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög – aki abban a pillanatban el is tűnt.
Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során bűnös módon élt, de az ördög sem akarta már a pokolba befogadni. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

A halloween hagyományos színe a fekete és a narancssárga, napjainkban ezek a bíbor, a zöld és a vörös színekkel egészültek ki. A halloween ma főként a gyermekek fantáziáját ragadja meg, akik különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből, hogy elijesszék a rossz szellemeket, és házról házra vándorolva “rémisztő” fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt “zsarolnak” ki az ott-lakóktól (trick or treat, azaz csíny vagy finomság). A gyerekek mellett a felnőttek számára is akadnak programok, mint a jelmezes halloween partik, felvonulások, filmvetítések és tökfaragó versenyek.

 

kép: http://www.franticstamper.com

kép: http://www.franticstamper.com

 

Forrás: http://mult-kor.hu

Kiemelt kép: http://s1.ibtimes.com

Szerző:

"Amikor életem végén Isten elé állok, remélem, hogy nem lesz semmiféle olyan kis tehetségem, amire azt mondhatná, hogy nem használtam ki." /Erma Bombeck/