Utazás az Első Földre – ajánló A káprázatbeliekhez című kötetről

Utazás az Első Földre – ajánló A káprázatbeliekhez című kötetről

“Minden bolygó megálmodja a maga űrutazóit.”

 

Sirokai Mátyás legújabb kötete, mely A káprázatbeliekhez nevet viseli, az Első Föld nevű bolygó teremtés történetét meséli el, kialakulásának mozzanatait tárja elénk.

WP_20150612_002_e

Akik kedvelik a science fiction filmeket, azoknak úgy vázolnám fel a kötetet, hogy gondoljanak rá úgy, mint egy scifi kezdetére, mint mondjuk mikor a Star Wars elején elkezdődik a felvezető narráció, hogy “Egy messzi, messzi galaxisban…”

Legalábbis nekem ilyen érzés volt olvasni a kötetet. Képet adott egy különös bolygó, különös felépítéséről és életéről.

Kicsit olyan is ez a könyv, mint egy ősi nép hátra hagyott tekercse, tele történetekkel arról, hogyan is élhetnek ők most itt, ezen az Első Földön.

De akár egy űrutazó feljegyzései is lehetnének, aki elmeséli a felfedezett bolygó történetét a jelenben élőknek. Fantáziánkra van bízva, ki mit lát bele az adott szövegekbe.

A nagy kérdés viszont még titok marad. Hogy kik is a káprázatbéliek? Azt nemsokára megtudhatjátok Tőle, személyesen, következő interjúnkban!

WP_20150612_003_e

Fülszöveg:

“Sirokai Mátyás A beat tanúinak könyve lapjain a minden élőben és élettelenben közös ritmust keresve a tajga mitikus világába kalauzolta olvasóit, hogy aztán elrugaszkodjon, és célba vegye a csillagokat. A káprázatbeliekhez című kötetében megérkezik az űrbe, ahol új nyelvet keres, amelyen egyaránt képes megidézni az égi mechanika szépségét, az emberi kozmosz sötét oldalát és az Első Föld mítoszát. A szerző társául szegődve szakrális science-fiction költészet teremtésének vagyunk tanúi ebben az űrodüsszeiában, amelyben a legnagyobb természetességgel keveredik technológia, vallás, filozófia és költői látomás.

A káprázatbeliekhez prózaversei kötelezőek mindazok számára, akik gondolatban elhagyják néha a Földet, de azok sem fognak csalódni benne, akik estek már valaha ámulatba az éjszakai égboltra tekintve.

WP_20150612_001_e

Szerző:

"láttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?"