Merjünk bocsánatot kérni, ha bántunk – 13 okom volt ajánló

Merjünk bocsánatot kérni, ha bántunk – 13 okom volt ajánló

Kezdésként azt ajánlom, aki meg akarja nézni a sorozatot, az előbb olvassa el a könyvet! (lásd itt). A 13 okom volt c. sorozat a „bullying” legmélyebb rétegeit boncolgatja, úgyhogy készítsétek a lelketeket. (Nemi)erőszak, (ön)bántalmazás, (fiatalkori) alkoholizmus, iskolai hierarchia… és mindaz, ami ezek mögött van.

A sorozat egyik legnagyobb erényének tartom, hogy olyan témákról késztet beszélni, amik fölött a mai világban sajnálatos módon könnyen szemet tudunk hunyni. Pedig egy kicsit több odafigyeléssel és minőségibb kommunikációval kevesebb ilyen történetet kellene elmesélni. Mondjuk ki, ha fáj, merjünk bocsánatot kérni, ha bántunk, kérjünk segítséget, segítsünk!

kép: https://cosmopolitan.hu

Megmondom őszintén, amikor megnéztem a trailert (itt), én magam is picit ódzkodva álltam a dologhoz, annak ellenére, hogy olvastam a könyvet (vagy talán pont azért), féltem, hogy el fogják rontani. Hogy elklisézik. Nem így lett. Mert megérintett, mert sírtam, mert fájt a lelkem. Olyan dolgokat hozott elő belőlem, amiket nem akartam. Mérhetetlenül sok fájdalmat fog okozni ez a történet, de mindez kell ahhoz, hogy a lelkünk épüljön. Darabokra kell, hogy tépjen. Mert talán észre sem veszed, de lehet, hogy te is bántasz másokat.

Hannah magnókazettákra vette fel, hogy miért lett öngyilkos. Mindegyik kazettához tartozik egy-egy név is, akik valaha bármilyen módon bántották őt. És ezek a kazetták személyről személyre vándorolnak, amíg el nem érnek Clay-hez, aki Hannah egyik (vagy talán egyetlen) barátja volt. Clay (érthető okokból, hiszen nem érti, ő mit keres a kazettán) szuper lassú tempóban halad a kazettákkal, talán már kicsit idegesítően lassú. Néha szerettem volna megrázni, hogy haladjunk már, mert ezzel csak önmagát bántja. És minket. De pont ez a cél. Gondolkodnod kell, érezned kell, hagynod kell, hogy magába szippantson a sorozat és a szereplők. Barátságokat, szerelmeket látunk szövődni és véget érni. Olyan, kívülről aprónak tűnő, fiatalok lelkét érintő csalódásokkal találkozunk a sorozatban, amik a mindennapi életünkben is jelen vannak, csupán nem figyelünk oda rájuk. Talán ezután majd igen.

kép: https://petofilive.cms.mtv.hu

A kemény lelki pofonok mellett azt szeretem még ebben a sorozatban, hogy részről részre egyre közelebb hozza a többi szereplőt és az ő problémáikat, ezzel picit „szerethetőbbé” teszi őket, annak ellenére, hogy mindeközben tudjuk, ők Hannah halálának kiváltó okai. Mindenkiről lekerül a máz, a rétegek egyre vékonyabbak lesznek. Mindenki szemszögéből bemutatkozik a valóság. Mindenki lehet valakinek az oka, hogy meg akarjon halni. Mindenki elhallgat valamit és közben mindenki beszél. Mindenki felelős, a diákok, a tanárok, a szülők (az ők felelőssége is megmutatkozik a sorozatban, aminek nagyon örülök, mert ezt nagyon fontosnak tartom kiemelni) és persze maga Hannah sem makulátlan, az ő rosszul meghozott döntéseit is kiemeli a sorozat.

Nem utolsó sorban a remek szereplőgárdát is ki kell emelnem, legfőképpen a Hannah Bakert alakító Katherine Langford-ot akinek ez volt az első szerepe. Talán szándékosan nem felkapott színészekkel tömte tele a Netflix a soroztot, és milyen jól tette. Akik hallottak már a sorozatról, biztos eljutott hozzájuk, hogy eredetileg Selena Gomez játszotta volna Hannah szerepét, de végül nem így lett, mert nem akarták, hogy az ő hírneve elvonja a figyelmet a sorozat identitásának lényegéről. Úgy gondolom, ez volt a lehető legjobb döntés. Selena maradt producer.

kép: https://kozepsuli.hu

Összességében tehát, a témájából adódóan rengeteg vitát kiváltó (főleg, mert egyesek szerint hatalmas „trigger” lehet a sorozat sok fiatalkorú, depresszióval küzdő ember számára, amivel egyet is értek, meg nem is… de ezt mindenki döntse el maga) A 13 okom volt c. sorozatot mindenkinek ajánlom, akinek van lelke és nem fél szembenézni vele. Lesz második évad! 

kiemelt kép

Szerző:

“Mindünk anyaga sugárzó lehetne, ha mernénk hasadni.” /Fodor Ákos/