A feszültségkeltés mestere – Interjú Francesca H. Nielk-el

A feszültségkeltés mestere – Interjú Francesca H. Nielk-el

Pár hete írtam meg ajánlómat a Daniel című könyvről, most pedig egy interjút hoztam a könyv szerzőjével, Francesca H. Nielk-el.

 

Francesca H. Nielk

Mesélj pár szóban magadról.

Francesca H. Nielk vagyok, lassan huszonhárom éves, és mindenem az írás, de szerintem ezt már kitaláltátok. 🙂

Mikor kezdtél írni, és minek a hatására?

Már nagyon fiatal koromban is folyton történeteket alkottam a fejemben, amikkel aztán füzeteket írtam tele, de akkor még fogalmam sem volt, hogy mit művelek. Úgy isten igazából tizenhét éves korom körül fogalmazódott meg bennem, hogy író szeretnék lenni, és azóta más sem lebeg a szemem előtt.
Bár nem vagyok egy nagy olvasó, mégis az első könyvemet (ami nem a Daniel) azt a Danielle Steel – Baleset című könyve ihlette. Legalább is az ötletet, hogy regényt kezdjek írni. Mindenesetre, ezért egész életemben hálás leszek, hiszen ki tudja, hogy e nélkül, mikor találtam volna önmagamra.

Miért álnéven írsz, és miért erre esett a választásod?

Mindig is úgy éreztem, hogy sokkal jobb, ha az ember nem a saját nevén ír, szóval az első perctől kezdve tudtam, hogy szeretném, ha álnevem lenne, amikor megjelenik a könyvem.
Nagyon sokáig egy bizonyos nevet terveztem használni, ebből is maradt meg emlékként, és alapként a „H.”.
A Francesca fogalmam sincs, honnan jött, és nem is voltam benne biztos, hogy illik hozzám, de valahogy minél többet gondoltam rá, annál inkább megtetszett.
A Nielk pedig betűjáték az eredeti nevemmel.  

Mi inspirált a Daniel megírására?

Daniel volt éltem egyik legspontánabb könyve.
Az egész úgy kezdődött, hogy néztem egy filmet, amiben volt egy húsz másodperces jelenet, ahol a gyereket az anya visszaküldi az apjához, a srác pedig kiborul, hogy nem megy vissza ahhoz az emberhez.
Na, nekem ez elég is volt tökéletes alapnak. Rögvest fel is írtam, hogy írni akarok egy ilyen könyvet, aminek a vége egy békülős apa-fia történet lesz, de mint azt már mind tudjuk, egyáltalán nem sikerült az eredeti terv szerint a könyv.
Mindenesetre nagyon örülök, hogy végül így alakult, mert ez így sokkal erőteljesebb és tartalmasabb lett. Ráadásul sikerült egy olyan témát boncolgatnom, amiről igenis szükséges lenne, hogy az emberek beszéljenek, észrevegyék, hogy igenis sokszor mekkora nagy baj van, még ha ez kívülről nem is látszik. A családon belüli erőszak tényleg létezik és emberek millióinak életét tönkreteszi.

Kiknek ajánlanád a könyved?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, amire talán a legjobb választ: attól függ.
Szórakoztatás szempontjából nézve, mindenkinek, aki szereti a hidegrázós történeteket, amiben látványosan szemléltetve van a testi erőszaknak sok-sok variációja, és az is, ahogy egy embert lelkileg és személyiségileg is teljesen tönkretesznek. Ajánlanám azoknak, akik szeretik, ha valami pszichológiai oldalról is meg van közelítve, vagy egyszerűen tényleg egy olyan könyvre vágynak, amit végigizgulhatnak, és olykor még a szívűk is hevesebben kezd közben kalimpálni tőle.
Ha viszont tartalmilag, és mondanivalóilag nézzük, akkor szerintem nem túlzás, hogy szinte az egész világnak ajánlanám, még hozzá három nagyobb csoportra lebontva:
1, Annak, aki szerencsére még soha nem tapasztalta meg az erőszak semmilyen formáját, hiszen ez a könyv tökéletes eszköz arra, hogy indirekt módon szembesüljön vele, hogy igenis történnek borzalmas dolgok, még ha mi nem is látjuk. Ily módon bárki megtapasztalhatja a felismerést, hogy egyrészt ő maga mennyire szerencsés, hogy nincs ebben a helyzetben, másrészt pedig, hogy vannak, akik igen, és azok tényleg a poklot járják nap, mint nap.
2, Ajánlanám annak is, aki benne él az erőszakban. Talán neki is lehet valamilyen szinten támasz a könyv, hiszen láthatja, hogy nincs egyedül, és nincs mit szégyellnie. Teljesen természetes, ha egy ilyen helyzetben gyengének érezzük magunkat, ha összetörünk, ha éjjel-nappal sírunk, és úgy érezzük, hogy nincs kiút, viszont mégis ott van a bizonyíték arra, hogy igenis mindig van remény, és nem szabad feladni.
Másrészről pedig talán – mivel így külsőszemlélőként láthatja a történéseket – ráébred, hogy hányszor van, hogy tényleg a félelem miatt nem tudunk tisztán gondolkodni, és mennyivel logikusabb lenne, ezt, vagy azt tennünk, csak éppen elhitették velünk, hogy esélyünk sincs.
3, Végül pedig annak is ajánlom ezt a könyvet, akit valaha is foglalkoztatott a téma, hogy segítsen a bajbajutottakon. Lehet, pont ez a történet adná meg neki a kezdő lökést, hogy tényleg elkezdjen valamit tenni az ügy érdekében, hiszen tényleg nagyon sok embernek szüksége lenne egy „megmentőre”.

Mit csinálsz szabadidődben, ha éppen nem írsz?

Mostanában a legnagyobb örömöt az jelenti, ha sikerül megnéznem egy filmet, vagy egy részt valamelyik sorozatból. Közben pedig egyfolytában tervezem, hogy mit, hogy kéne, hogy közelebb jussak a céljaimhoz. Meglepő módon ez egy nagyon hasznos, és kikapcsoló időtöltés, hiszen rengeteg löketet ad és még boldog is vagyok közben.
Régebben viszont nagyon szerettem feliratot fordítani, és rajzoltam is, most viszont a tavalyi évben semmi egyéb „hobbival” nem foglalkoztam, csak az írással, idén pedig sajnos abban is kicsit korlátozva voltam, hála a kezemnek, de már tervezem, hogy visszatérek. 😀

Forrás: Francesca H. Nielk

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

A rövidtávú céljaim közt szerepel az, hogy ismét teljes erőbedobásból újabb, és újabb regényeket írjak meg, és közben folytassam a már elkezdett sorozatomat.
Kiadás szempontjából, most május végén jelenik meg a következő könyvem, a Sose Engedj el!, októberben pedig jön az Elit bőr című regényem is.
Emellett pedig szeretném, ha összejönne, hogy a könyveim több nyelven és több országban is megjelenjenek, ezzel is megalapozva a legnagyobb vágyamat, miszerint minden egyes megírt regényemből film, vagy sorozat készüljön, még pedig úgy, hogy én magam is részt veszek mind a forgatókönyvírásban, mind a rendezésben, hogy egészen biztosan megmaradjon az eredeti mondanivaló.

 

Halkan megjegyezném, hogy Francesca beígért egy statisztaszerepet, és még az is lehet, hogy nem vág majd ki a végleges filmből.
Köszönöm szépen az interjút, nagyon várom, hogy az új könyved is a kezemben tarthassam.

Francesca H. Nielk szerzői oldala.

 

Kiemelt kép forrása: Francesca H. Nielk

Szerző:

Könyv és film mániás, aki egy egész csokorra való vasat tart a tűzbe. Játékfejlesztő, író, blogger, vlogger...amit csak el lehet képzelni.