A S.H.I.E.L.D. ügynökei – a sorozat, mely miatt szuperhős függő lettem

A S.H.I.E.L.D. ügynökei – a sorozat, mely miatt szuperhős függő lettem

Őszintén bevallom, én azt hittem nem szeretem a szuperhősös filmeket, aztán megnéztem a S.H.I.E.L.D ügynökei sorozat első részét, utána az egész első évadatot, majd a másodikat, és a harmadik felét, mivel egyelőre ennyi van. Végül rájöttem ez a szuperhősös téma egész jó, sőt tulajdonképpen függő lettem.

Bár én az egész Marvel univerzumot hátulról közelítettem meg, belepottyantam minden közepébe, mivel a sorozat jócskán építkezik a korábbi filmek eseményeire, így hát voltak homályos foltok, miről vagy épp kiről is van szó, mire utalnak. Csak, hogy eláruljam, mennyire nem voltam képbe, én azt sem tudtam, hogy a Vasember egy földi lény, úgy gondoltam valami űrlényféleség, mint a Superman.

Azóta viszont már sok mindent tudok, jól kiokosítottam magam. Túl vagyok a Bosszúállókon, az Amerika kapitányon, Thoron, és a Vasemberen. A Hulk első részét viszont átaludtam, az valahogy csalódás volt, a másodiknak még nem mertem nekifutni. Ellenben a Vasembert akár ezerszer is újranézném, Tony Stark az új szerelem. (Kinek nem?) Na jó azért Thor se rossz pasi, főként póló nélkül. Ő a második szerelmem.

Szóval mikor nekiálltam a sorozatnak, meg sem lepett Coulson, a főszereplő jelenléte, persze aztán kiderült,  ő elvileg halott Loki keze által, így aztán elég furcsa lett, hogy ennek ellenére milyen eleven. Ráadásul az elején még maga Coulson sem tud a haláláról, persze aztán megsejt valamit, és nyomozni kezd. Vele együtt jöhetnünk rá mi is, mi történt vele, miközben zajlik a többi esemény is, hiszen a csapat nem pihen.

Ugyanis természetesen Coulsonnak van csapata is, jó kis bandát toboroz maga köré. Fitz és Simmons a két fiatal, de nagyon okos tudós, Ward a szuperkém, May a pilóta és egyben a tökéletes ügynök megtestesítője, valamint később behackeli magát közéjük Skye is. Ez az alapfelállás, aztán persze lesznek csavarok, emberek jönnek, mennek, sosem tudhatod, ki a jó, ki a rossz, mindig van ok a kételyre és a döbbenetre.

A szereplőket tényleg jól eltalálták, minden karakter egy igazi egyéniség, még ha néha meg is lepődünk rajtuk, vagy épp megharagszunk rájuk. A személyes kedvencem May, aki még a legkeményebb helyzetekből is kiverekedi magát, mindezt a rá jellemző nyugodtsággal. Aztán ott van még Ward, aki egy olyan figura, akiért azt hiszem, egy ideig mindenki odavan, majd legalább annyira fogja gyűlölni, mint amennyire előtte szerette, ráadásul mikor azt hiszed, eltűnik, valahogy csak újra felbukkan, de többet nem árulok el, nem leplezem le.  Skye is okoz majd meglepetéseket, és nem csak hacker tudásával,  ennél lesznek még izgalmasabb képességei is, sőt később már Daisyként küzd tovább a S.H.I.E.L.D oldalán. Simmons és Fitz pedig imádnivalóak az okoskodásukkal és, hogy nem jönnek rá, mennyire egymásnak valók, majd mikor rájönnek, még bonyolultabb lesz minden. Aztán még Coulson is néha meglep minket, de mikor épp dühösek lennénk rá, kiderül ő végül is csak jót csinált, csak túl titokzatos volt hozzá. Aztán, hogy ne unatkozzunk, jönnek még új szereplők is, akiket szeretünk, utálunk, megint szeretünk, megint utálunk, hiszen sosem tudni biztosan ki a jó, ki a rossz.

agentsg

Hiszen van rossz oldal is, másként ki ellene harcolnának. A félelmetes HIDRA folyton feltámad poraiból, ugyanis ha levágod az egyik fejét, nő helyette kettő. Szóval vágják a fejeket rendesen, de nem tudhatjuk, épp ki az áruló, bárki lehet, és lesz is, vagy azt hiszed, hogy az lesz, aztán mégse. Ráadásul nem is csak a HIDRA okoz fejfájást, évadról évadra egyre több bonyodalom lesz, belső konfliktusok és még jönnek az Embertelenek is, jók és rosszak is. Szóval van miért aggódni és küzdeni.

Apropó küzdés, szerintem a küzdő jeleneteket nagyon jól megcsinálták, látványosak, és nem húzzák a végletekig, csak pont addig amíg kell, amíg még nem unjuk meg, hogy még mindig ütik egymást még mindig lőnek. Ugyanis én képtelen vagyok végig figyelni a sokáig húzódó ütlegelést meg puffogtatást, de számomra ebben tökéletes arányban van jelen a harc, pont elég ideig, hogy még nem veszítsem el az érdeklődésem, és tudjak örülni egy szép ütésnek, rúgásnak, trükknek.

Egyébként az a legjobb a sorozatban, hogy igazán átgondolt minden lépés, amikor épp felkiáltanál, hogy na persze majd pont ő nyer, akkor végül nem nyer, mikor azt mondod, hogy ezt nem is tudhatja, akkor nem is fogja tudni, nincsenek elhibázott lépések, nem okoznak csalódást a fordulatok. Persze a nagy kritikusok biztos találnának bakikat, de számomra nem voltak. Ennek ellenére nem kiszámítható a történet, folyamatosan fokozza az izgalmakat.

Szóval én ajánlom ezt a sorozatot, minden szuperhős rajongónak, és nem szuperhős rajongónak is, hiszen ezek után elég könnyű fanatikussá válni. Szerencsére idén jönnek új Marvel filmek és nemsokára a sorozat is folytatódik. Szóval a függőségem egy ideig ki lesz elégítve, addig pedig újranézem párszor a Vasembert, biztos, ami biztos.

 

(kiemelt kép forrása: www.wired.com)

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*