A siker vajon elég? Mi kellhet még?

A siker vajon elég? Mi kellhet még?

Mindent veszt és semmit se nyer

A lélek, ha nem ízlik a siker.

William Shakespeare

A Lendület Magazin szerkesztőjeként nap mint nap találkozok tehetséges emberekkel, és akaratlanul is felötlik bennem a gondolat, hogy miért nem ismeri ezeknek a fiataloknak a munkásságát egy szélesebb közeg, miért nem lesznek mindnyájan híresek. 

Egyáltalán, mitől függ, hogy valaki sikeres-e vagy sem? 

Én azt gondolom, hogy a siker egyik alappillére a tehetség. Persze enélkül is lehet valaki sikeres, de valljuk be, erre az illetőre soha nem fogunk példaképként felnézni, sokkal inkább megmarad a celeb vagy a pojáca kategóriában, de semmiképpen sem az értékei miatt csodáljuk. A kompetencia érzete mindenki számára fontos az adott területen, ahol működik. Sikeres bárki lehet, bárhol a mindennapokban is. Egész egyszerűen csak fel kell ismernünk a képességeinket és az erősségeinket kamatoztatnunk. Ilyen egyszerű lenne?

tumblr_nukg2bq5uQ1tijmqfo1_500

tumblr.com

Pályaválasztás előtt a legtöbb fiatal bajban van, hiszen dönteniük kell a jövőjük sorsáról és valljuk be, ennél aligha van nehezebb dolog az életben. A legjobb tanács, amit a témával kapcsolatban hallottam, hogy ne foglalkozásra gondoljunk ilyenkor. Az ember akaratlanul is így gondolkodik. Fogorvos, pék, szülésznő, tanár, pszichológus, ács, író. De honnan is tudhatnánk,hogy a kiválasztott szakmában jók leszünk?  Gondoljunk inkább arra, hogy mit szeretnénk az életünkben legjobban. Életet menteni? Boldoggá tenni másokat? Problémákat megoldani? Esetleg segíteni az embereken?

Legjobbak mindig abban leszünk, amit szívből csinálunk. Két perc siker rovatunkban megkérdezett hírességektől is többnyire ugyanazt a választ kaptuk, hogy a legfontosabb, hogy önazonos maradj és szeresd azt, amit csinálsz. Olyankor nem munka, hanem játék lesz a foglalkozásod. 

tumblr_nukcqfZtt91tssyz8o1_540

tumblr.com

Tehát ha valaki tehetséges és szereti a hivatását már egyből sikeres lesz? Aligha. Szorgalom és kitartás is egyaránt kell hozzá, méghozzá nem kevés mértékben. Másképpen hogyan is kezelnénk a kudarcokat? Azok pedig mindig lesznek, annyi bizonyos. Amilyen könnyen fent van az ember, olyan könnyen le is kerülhet a földre. Ami még fontos,hogy egyedül nem megy. Az ember olyan sokszor van egyedül, annyi pillanatban kell megküzdenie saját magával. Ha viszont egy egész élet távlatában gondolkozunk, be kell látnunk, hogy a boldog pillanatok egy fabatkát sem érnek, ha nincs kivel megosztanunk. Arról nem is beszélve, hogy a nehéz időszakokban sem könnyű.

Mindezek mellett úgy hiszem, hogy jó nagy adag alázatra is szüksége lesz annak, aki sikeres szeretne lenni. Senki, sehol nem fogja szeretni az öntelt, egoista, beképzelt embereket, legyenek bármilyen tehetségesek, nem fognak messze jutni, de legalábbis boldogok sosem lesznek. 

Az internet előnye és átka is egyben, hogy bárki lehet híres. Azt azonban jól tudjuk, hogy minden csoda három napig tart, így nem elég egyszer előrukkolni valamivel, ahhoz, hogy fent tartsuk az érdeklődést, érdekesnek is kell lennünk. A személyiség nagyon jelentős összetevője a hírnévnek.

tumblr_nukhpkNveU1ri720lo1_250

tumblr.com

Ha mindezek megvannak valakiben, akkor sem garantált, hogy befut a szakmájában, hiszen szüksége lesz még Fortunára is. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, a csillagoknak is jó helyen kell állniuk. A megfelelő kapcsolatok elengedhetetlenek a karrierhez. Ezenkívül mindig higgy magadban! Bármi történik, a legfontosabb, hogy te eltántoríthatatlan légy és állj ki magadért. Örökké kételkedni fognak benned és lesznek olyanok, akik rosszat akarnak neked, ezért leginkább irigységből kritizálnak majd. Ne hallgass rájuk. Fontos a kritika, de nem az ok nélküli bántások. Sose vedd magadra az ilyesmit. 

A siker titka az, hogy nincs titka. Vannak tényezői, de ez nem egy receptre felírható csodaszer, amit egyik nap beveszel, aztán jobban leszel tőle. Ha a tanácsomra vagytok kíváncsiak, én azt mondom, csináljátok azt ami boldoggá tesz titeket. Ha szívvel-lélekkel teszitek a dolgotokat az élet úgy is titeket fog igazolni, ha esetleg mégsem lesztek sikeresek, boldogok biztosan, akkor meg már minden rendben is van, nem igaz? 

Szerző:

Csendből vagyok és átbeszélgetett éjszakákból. Sok-sok szeretetből, és még több bizalomból. Néha azért önbizalomhiány és félelem barátaim is felbukkannak, de törekszem rá, hogy egy általam irányított diktatúrában éljünk. Nem mindig sikerül persze, de hát van nekem élénk fantáziám, fehér papírom, na meg tintával teli tollam. Ezért írok ide is. Magamról, rólunk, nektek, hozzátok. Néha talán sok banális okfejtést, de mindig csak azt, amit a szívem mondani szeretne. A világon keresztül próbálom megérteni önmagamat, de néha elkap egy gyorsan jövő orkán. Azért persze mindig újra megpróbálom, hiszen ez tesz igazán boldoggá.