,,A világ még az én életemben vegán lesz” – interjú Bonifert Annával

,,A világ még az én életemben vegán lesz” – interjú Bonifert Annával

Augusztusban egy hetet Budapesten töltöttem a gyermekkori (most már) vegán barátnőmnél, és gondolni se mertem volna, hogy ez a nyári kiruccanás hová vezet majd. 7 napon át voltam egy olyan környezetben, mely minden sejtemet energiával töltötte fel, és közben minden nap bűntudatot éreztem. Miért? Egy olyan lakásban tartózkodtam, minden nap egy olyan hűtőt nyitogattam, ahol – leszámítva a nekem rendelt ételeket – egy darab állati eredetű termék sem volt fellelhető. Katonás sorrendben álltak az asztalon a zöldségek és a gyümölcsök, na meg a zabkekszek. A fürdőben mindenfele vegán kozmetikumok (kivéve az én számomra kihelyezett nem vegán sampont).

Kérdeztem a barátnőmet, mi történik bennem? Miért érzem magam rossz embernek? S ő azt mondta nekem: Széni, ez csak a lelkiismereted… 

Hazajöttem, és mindenütt állatvédelemmel, vegán dolgokkal kapcsolatos cikkek jöttek szembe velem. Jelnek vettem, tudtam, valami dolgom van. Ezért gondolkozás nélkül mondtam igent arra, hogy meginterjúvoljam Bonifert Annát, a Vegán Állatvédelem Egyesület elnökét. Miközben készült az interjú Annával, én egyre többet gondolkoztam, gyűltek a megnézett képek, videók és kisfilmek. 

Valami elindult bennem, itt a szívemben, a lelkemben. Beszél hozzám a lelkiismeretem, és én úgy döntöttem, hallgatok rá. Ha rajtam kívül már egy ember leveszi a szeméről a ,,szemellenzőt”, ahogy Annáék mondják, már megérte. 

Úgy gondolom, a Lendület Magazin oldalán helye van egy Bonifert Annának, egy vegán aktivistának, egy állatvédőnek, egy nőnek, aki hisz abban, hogy a világ még az ő életében vegán lesz. 

11885157_934546506618593_4000303906338047024_n

Ha azt mondjuk, vegetáriánus, akkor azért a legtöbben tudják, mit jelent. De a vegánnal kapcsolatban már nem vagyok ilyen biztos. Összefoglalod nekünk, mi a vegán életmód lényege, célja? 

Vegán az, aki nem fogyaszt semmilyen állati eredetű élelmiszert és nem is használ állati eredetű termékeket. Ez egy erőszakmentes fogyasztói bojkott mozgalom. Alapelv: amivel nem értesz egyet, azt ne támogasd a vásárlásoddal. A teljesség igénye nélkül: tejtermék, tojás, hús, méz, bőr, gyapjú, szőrme, állatkert, állattenyésztés, állatkísérletes termékek bojkottja például.

Mi történt az életedben vagy mi/ki volt rád akkora hatással, hogy eldöntötted, vegán leszel?

Vega voltam évek óta és úgy gondoltam, hogy vegánnak lenni extrém nehéz dolog lenne. De volt egy angol könyv a polcomon „Why vegan” címmel, és egyik reggel siettem a vonathoz munkába menet és valamiért pont ezt kaptam le. Egy pár fejezet elég volt a döntéshez. Főleg a tejiparban történő rémségek voltak nagy hatással rám.

11889689_704429976329965_224972558660532095_n

Gondolom, azért már találkoztál emberekkel különböző eseményeken, fórumokon, akiken érezted, hogy kacsintgatnak a vegán életmód felé, mégsem vágnak bele.  Mi tartja vissza az embereket, hogy váltsanak?

Információhiány. Nem tudják, hogy vegánnak lenni egészségesebb, ugyanakkor ugyanolyan kellemes, élvezetes és könnyű, amikor már megszoktad. Az átállásba bele kell tenni egy pici energiát, olyan értelemben, hogy érdemes filmeket nézni, cikkeket vagy könyveket olvasni és tájékozódni a gyakorlati lehetőségekről, például mivel panírozz, ha nem tojással. De ez nem igazán nehéz, sőt, inkább érdekes, izgalmas. Az emberek azt hiszik, hogy nehéz vagy egészségtelen. Pedig pont ellenkezőleg!

11846714_704430186329944_7917561378125200201_n

Te alapítottad a Vegán Állatvédelem Egyesületet. Mesélsz róla, hogy mi a célod vele?

Ugyanaz, mint minden egyébbel: információt és segítséget nyújtani azoknak, akik még nem vegánok. Nem vagyok egy született csapatjátékos. Őszintén szólva, még mindig jobban szeretek egyedül dolgozni, de többen együtt többet lehet elérni, ezért igyekszem megtanulni, hogy csapatban dolgozzak. Nagyon klassz emberek jöttek össze az egyesületben, szeretem őket. Így ez egy személyes fejlődés is az életemben, nem csak a vegán aktivizmus fejlesztése.

Menjünk kicsit mélyebben bele a dolgokba. Elhatároztad, hogy vegán leszel. Elkezdtél e szerint élni. Hogy jutott ez odáig, hogy kampányolj a vegán életmód mellett, és még könyvet is írj róla?

Szinte azonnal. Nem különleges dolog ez. Talán könyvet kevesen írnak, de szinte mindenkire jellemző, hogy amint vegán lesz, meg akarja osztani ezt a többiekkel. Keresi a módot, hogy beszélhessen róla, terjeszthesse azokat az információkat, amiknek birtokába jutott. Mert mind tudjuk, hogy fontos, és akkor lesz hatásunk, ha sokan vagyunk. Van, aki szuperül főz és például receptblogot kezd csinálni, vagy simán csak főz a barátainak, megoszt képeket a kajájáról a Facebook-on. Nekem az írás ment jól mindig, ezért én sima blogot kezdtem írni és angol cikkeket és filmeket fordítani.

Szeptember 10-én lesz egy eseményetek: ,,Miért vegán? Kóstoló, kiállítás és könyvbemutató”. Aki ellátogat ide, mire számítson?

Első sorban finom ételekre! Ezen kívül 10 db táblára, amire képeket és infókat válogattunk össze a vegán életmódról. Színes, érdekes, informatív kiállítás. Semmi véres, csak olyan képek, amiket egy kisgyerek is bátran megnézhet. Valamint lesz egy pici beszélgetés velem a könyvről. Semmi nagy felhajtás, csak amolyan kis barátságos este lesz.

A fent említett programon mutatod be az egyik könyvedet, a Miért vegán? címűt. Miről szól ez a könyv?

Négy fejezete van, amiben a négy fő érvet fejtem ki a vegán életmód mellett: a környezetvédelmi, az állatvédelmi, az egészségügyi és az élelmiszerelosztással kapcsolatos okokat, érveket, tényeket. Sok benne a szám, de igyekeztem könnyed stílust tartani, hogy élvezhető is legyen, nem csak érthető.

11953250_10207726696308720_7923418645371996190_n

Ne felejtsük el, hogy beszélnünk kell még egy könyvedről is, az Állatvédők Könyvéről. Mi inspirált az alkotásra, és mit tartalmaz a kötet?

Egészen kisgyerekkorom óta szerettem volna író lenni, de semmilyen téma korábban nem tudott eléggé lekötni ahhoz, hogy pár oldalas novelláknál többet írjak. Mígnem egyszer csak rájöttem, mi az én témám. Már jóval azelőtt, hogy vegán lettem volna, állatvédő aktivista voltam. Menhelyeken és állatjóléti egyesületben önkénteskedtem, dolgoztam. Aztán ehhez jött még a vegán életmód és akkor már tényleg úgy éreztem, hogy ez már kitölt egy könyvet. Rettenetesen élveztem a munkát vele, máig ez életem egyik legkedvesebb eredménye és már sokakat tett vegánná. Most októberben jelenik meg az új, átdolgozott, bővített kiadás. Arra válaszul, hogy mit tartalmaz a kötet, a tartalomjegyzéket lenne kedvem idézni: állatok jogai, társállataink, kísérleti állatok, szórakoztató ipar, élelmiszeripar, környezetvédelem, állatvédelem pszichológiája, vegánná válás. Sok rövid fejezetből áll, sok benne a gyakorlati információ, segítség és számos szívhez szóló, egyéni történet állatokról.

10169358_10205473534101073_5204918805354196157_n

Tervezel még könyvet kiadni?

Van egy harmadik könyv, amit majd akkor írok meg, ha anyuka leszek. Vegán kismamáknak, anyukáknak, családoknak fog szólni. Már tudom, mi lesz a címe és jóval többről fog szólni, mint a vegán életmód. Benne lesz a teljesen erőszakmentes gyermeknevelés, amit ma még csak elméletben ismerek. Egy boldogabb világhoz az is fontos, hogy a gyermekek a ma még megszokottnak tekintett traumák nélkül nőjenek fel elfogadásban és érzelmi biztonságban. Erről is rengeteg mondanivalóm van, de előbb még tapasztalatot kell szereznem.

Rengeteget aktivistáskodsz. Nemrég a Japán Nagykövetség előtt tüntettél a delfinek megmentéséért. Szervezője és részt vevője vagy vegán fesztiváloknak, piknikeknek, infóasztaloknak, állatokat fogadsz örökbe és mentesz meg (és még így sem soroltam fel mindent). Mit szeretsz leginkább az aktivizmusban, miért csinálod?

Van egy kedvenc idézetem, Joan Baez énekesnő mondta: ,,a kétségbeesés legjobb ellenszere a cselekvés”. Mert tényleg kétségbeejtő nyitott szemmel járni a világban, és tudatában lenni a rengeteg szenvedésnek. Muszáj tennünk ellene, különben beleőrülnénk vagy depresszióba esnénk. Nem csak hiszem, hanem tudom, hogy hasznos és működik, amit csinálok, és rengeteg a pozitív visszajelzés.

1238971_10202031236645788_2082469123_n

Mennyire vagy a világ változását tekintve optimista és miért?

Maximálisan. Egészen biztos vagyok benne, hogy a világ még az én életemben vegán lesz. Egyszerűen azért, mert ez a logikus. Elsősorban az egészségügyi érvek miatt, valamint a fenntarthatóság miatt. Nem kell, hogy népbetegség legyen egy csomó súlyos probléma, mint például keringési, daganatos, allergiás megbetegedések, mert növényi étrend mellett ezek meg sem jelennek, vagy ha már megjelentek, helyrehozhatóak. Ezzel az étrenddel a világ jelenlegi népessége is eltartható és az éghajlatváltozás jelentősen csökkenthető, valamit sokkal takarékosabb az olyan véges erőforrásokkal, mint az édesvíz. Nem véletlen, hogy olyan emberek is vegánok, mint Bill Gates, vagy James Cameron és mellesleg rengeteg színész is, például Leonardo Di Caprio, Brad Pitt, Johnny Depp, Madonna, stb. Nap, mint nap látom a változást. Nem csak azt, hogy egyre több új vegán van, hanem egyre könnyebben, gyorsabban váltanak az emberek. Köszönhető ez részben a fokozódó média jelenlétnek is, de annak is, hogy egyre több vegán termék van a boltokban és egyre több vega és vegán étkezde nyílik. Meg talán egy kicsit a mi munkánknak is.

Mi inspirál a hétköznapokban? Mitől tudsz ilyen lendületes maradni?

Jó kérdés. Nem tudom. Talán azért, mert megtaláltam azt, ami a dolgom az életben. A helyemen vagyok. Tudom, hogy jó, amit csinálok. Néha elegem van, és fáradt, nyűgös vagyok, de olyankor pihenek egy kicsit, vagy ha úgy érzem, van még összeszedni való erőm, akkor az állatokra gondolok, akiket ezekben a percekben is ölnek a világ különböző pontjain és máris nem tűnik olyan nagy dolognak, amit épp aznap meg kell tennem.

11902423_704429166330046_6844216911556824001_n

Milyen pozitív hatásait érzed a vegánságnak lelkileg, szellemileg, fizikailag?

Erősebb immunrendszer, jobb emésztés, több energia. Sokak szerint lelkileg is lágyabbak, szelídebbek leszünk, én ezt nem érzem, de ettől még lehet igaz.

Mi a legjobb élményed a vegán életmóddal kapcsolatban?

Egyértelműen az, ahogy terjed. Ahogy látom a világ változását. Könnyebb ma már sokkal, mint 4 éve volt, amikor elkezdtem. S alig várom a jövőt, hogy lássam, amint igazán elterjed és átlépi a kritikus tömeget.

10406374_10204996261009544_7527486584086841040_n

Az állatszereteted a saját környezetedben is megmutatkozik? Úgy értem, sok állatod van otthon?

Igen, sokan vagyunk. Inkább vagyok én az ő emberük, mint ők az én állataim. A szűk családom – a barátomon kívül – 3 kutyából és 1 cicából áll, de mindig vannak ideiglenes gazdikereső cicák, most épp három kiscica és egy felnőtt lakik nálunk átmeneti vendégként. Ideiglenes befogadónak lenni nagyon jó és hasznos dolog, mindenkinek ajánlom!

Van kedvenc vegán ételed?

Főtt vegán ételek közül az olaszos ételek, mint a pizza vagy a lasagne. Nyers vegán ételek közül a mangó és az őszibarack.

Mit tanácsolsz azoknak, akiket érdekel a vegánság? Hol kezdjék, merre induljanak?

Mindenképpen arra, amerre a belső érdeklődésük viszi őket. Ha az állatokkal való együttérzés miatt érdekli őket a vegánság, akkor a saját honlapunk (www.veganallatvedelem.hu) mellett ajánlok két előadást a neten, magyar felirattal láthatóak: Yourofsky: A legjobb beszéd, amit valaha hallottál és 101 ok, hogy a piros tablettát vedd be. Ez a kettő a legjobb. Tartalmilag ugyanaz, stílusában az első provokatív, a másik inkább szellemes. Ha a környezetvédelem, a fenntarthatóság érdekli őket, akkor a Making the connection című film a legjobb, 35 perc, megéri. Ha az egészségük, akkor a Kína tanulmány című könyvet ajánlom, illetve egy filmet, amiben ennek írója is szerepel: Forks over knives.

Ha pedig valaki már tudja, hogy vegán akar lenni, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá, akkor ajánlom a VegaNinja oldalt, ami pont az ilyen embereknek készült non profit segítő oldal, illetve a Kezdő vegán klub-ot, amit 2 hetente rendezünk. Beszélgetés, ahol bármilyen butának tűnő kérdést fel lehet tenni és segítünk tanácsokkal, ötletekkel, tapasztalatokkal.

11825062_10207537311734224_3315496938895591180_n

Nagyon szépen köszönöm Bonifert Annának, hogy a rengeteg tennivalója ellenére vállalta velem a közös munkát, és még az éjszaka közepén is válaszolt egy-egy felmerült kérésemre/kérdésemre. Kívánom, hogy a következő interjú arról szólhasson, mekkora változás történt a Földön és az emberekben. Remélem, legközelebb hosszú sorokban mesél nekünk arról, hogy már nem csak külföldön, hanem Magyarországon is vannak ,,Vegan Animal Sanctuary” helyek, ahol az összes létező ,,haszonállat” békében, szabadságban és boldogságban élhet.

Anna néhány előadása, melyekre a legbüszkébb:

Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorában: Veganizmus és élelmiszer pazarlás egyik vendégeként
A Vírus! Klub egyik estjének előadásán: ,,Felzabáljuk a bolygónkat?”
A Vegán Állatvédelem Egyesület által szervezett első Vegán Tavaszi Fesztiválon: ,,Az állatok tisztelete”

Anna könyvei ingyen olvashatóak az interneten, itt.

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.