Az alkotás jótékony hatásai

Az alkotás jótékony hatásai

Sokan, akik hobbiból vagy komolyabb szinten foglalkoznak alkotással, nem egyszer megkapják, hogy semmire sem jó az egész, honnan van hozzá türelmük, vagy egyáltalán miért pazarolják erre az idejüket. Hiszen a művészetből nem lehet megélni! A művészek mind csórók! Akkor mégis mi haszna? Miért is csinálja az ember?

Most megválaszolom ezeket a kérdéseket:

 1. Az alkotás kifejezésmód. Vannak olyan dolgok az életben, amiket nem tudunk, vagy nem akarunk megfogalmazni. A művészet segít ebben, átvitt vagy palástolt formában, de kimondja, amit talán szóban, személyesen nem vagyunk képesek.

2. Az alkotás tükör. A mű bemutatja az alkotóját. Ott vagyunk benne, hiszen belőlünk született. Az önismeret kulcsa lehet, mert mások és önmagunk is képet kapunk valódi önmagunkról.

3.  Az alkotás gyógyít. Az alkotás során, de műélvezet közben is (pl.: zenehallgatás, olvasás) olyan csúcspontok és mély völgyek találnak ránk, amik nagyon mélyről jövő érzelmeket mozgatnak meg, saját tapasztalatok és emlékek jöhetnek a felszínre, régi sebek szakadhatnak fel. Katarzist élünk át. Az alkotás során ezek kijönnek belőlünk, megtisztítva a lelkünket, amit a megkönnyebbülés érzése vált fel. Újjászületünk általa.

4.  Az alkotás örömforrás. Talán hallottatok már a flow-élményről, ez egy olyan állapot, amely során megszűnik az idő, belefeledkezel a pillanatba, bezárkózol, ám egyben ki is tárulsz. Egy módosult tudatállapot, ami boldogságot okoz és felszabadulttá tesz.

kép: http://goinswriter.com/

kép: http://goinswriter.com/

5. Az alkotás aktív pihenés. Az alkotás során pörögnek az agytekervények, ténykedünk és dolgozunk, ám ha a flow-élmény kialakul, és nem érvényesül a KELL meg a MUSZÁJ, akkor remek kikapcsolódás! Kiszakít az szürke hétköznapokból. Ezért is alkotnak sokan csupán hobbiból.

6. Az alkotás célokat ad. Ahhoz, hogy alkotni tudjunk, el kell határoznunk, hogy egy művet elkészítjük. Lehet egy hirtelen ötlet, ihlet következtében, de lehet hosszas tervezőfolyamat része. A lényeg, hogy alkotás során egy cél lebeg a szemünk előtt, ami értelmet ad az életnek és előre visz. És amíg vannak céljaink, nincs időnk rágódni a múlton, vagy unatkozni.

7. Az alkotás önbizalmat ad. Képesek vagyunk önfeledten boldognak lenni, képesek vagyunk egy folyamatot eltervezni. Ez már önmagában siker. És ha be is fejezzük! Képessé válunk véghezvinni, akkor az már valami! Most már jöhetnek a visszajelzések!

7 + 1  Az alkotás közösséget kovácsol. A közös műélvezet, a koncertek, felolvasóestek és kiállítások hasonló típusú és érdeklődéskörű embereket vonzanak. Az alkotóknak sok a közös témája, így művészi körökbe és társaságokba tömörülve, online és személyes formában is támogathatják egymást.

Mutasd meg a földhöz ragadt és reális embereknek, hogy igenis van értelme alkotni! Nem csak másokért, hanem önmagadért is.

Írta: Szilágyi Heléna

Kiemelt kép: http://www.magic4walls.com/

Szerző:

Ezt a cikket egy kedves vendégszerkesztőnk írta. Ha van egy jó írásod, vagy szeretnél hozzánk írni, egy vagy akár több cikket, jelentkezz nálunk emailben a lendulet.magazin@gmail.com-on.