Magyarország Woodstockja – Fishing on Orfű 2016

Magyarország Woodstockja – Fishing on Orfű 2016

Idén is megrendezésre került Magyarország egyik legkedveltebb fesztiválja, a Fishing on Orfű. Aki még esetleg nem hallott volna róla, annak talán úgy tudnám röviden jellemezni, hogy ez az ország egyik legismertebb „alter fesztje”. A szervezők és a résztvevők igazi kis közösséget alkotnak, a visszatérő zenekarok régi barátaiknak jönnek vissza zenélni, és a közönség is úgy fogadja őket, mintha gyerekkori ismerőseik állnának a színpadon. Mint egy igazi kis család.

A helyszín a “Pécsi-tenger” mellett van, ennek köszönhetően egész napos strandolási lehetőség biztosított a fesztiválozóknak, emellett azt is érdemes megemlítenünk, hogy az országban egyedülállóan ezen a fesztiválon van víziszínpad is.
Azért azt sem árt megemlíteni, hogy a szervezők elintézték, hogy éjszakai buszjáratok induljanak Orfűről Pécsre, hogy a fesztiválozók haza tudjanak jutni. Nagy respekt érte! 🙂 

IMG_4599

Pillanatkép – Fotó: Rose

Na, de akkor csapjunk is bele, nézzük meg mi volt idén! A 0. napot sajnos kihagytuk, de meg is bántuk, hiszen lemaradtunk egy szuper Blahalousiana koncertről, nem hallhattuk a Kistehén zenekart és még a Kispál és a Borzot sem… Igen, igen, szánjuk-bánjuk bűnünket, de jövőre tutira ott leszünk!

Első nap bemelegítésként meghallgattuk a Junkie Jack Flash-t, akik a PMFC színpadon zenéltek. A helyszínek közül, ez az egyik legkisebb, de a fiúk olyan jó bulit csináltak már este 7 órakor, hogy biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül a nagyszínpadon lesz a helyük! Minden elismerésem, hogy a tikkasztó melegben az alagút-szerű színpadon izzadtságot nem sajnálva zseniális hangulatot teremtettek.

Fotó: Balvin Nánor

Junkie Jack Flash – Fotó: Balvin Nándor

Mivel ugye első nap, ezért kicsit fel kellett fedeznünk a fesztivál területét, úgyhogy a következő koncert előtt tettünk egy nagy sétát. Az ételudvar óriási volt, úgyhogy biztos senki nem halt éhen vagy szomjan. Mindenki megtalálta a neki való dolgokat, hiszen volt kézműves vásár, borfalu, mozi, és természetesen meccs közvetítés is. Az olvasni vágyók könyvet kölcsönözhettek és még a csillámtetkósok is egész nap készenlétben várták az embereket.

A következő koncert amire ellátogattunk, az Soerii & Poolek volt a Jameson sátorban. Hát, gyerekek, ismételten nem csalódtam. Az emberek egyszerűen elvesztették a fejüket, a sör-bor folyt mindenhol. Az első napon (is) akkorát tombolt mindenki, hogy nem hittem el. Természetesen a felfújható kardok, zsiráfok, kalapácsok repültek, amerre csak tudtak, közben a közönség megállás nélkül ugrált. Óriási buli volt.

IMG_4604

Ivan & the Parazol – Fotó: Rose

A második napon már korán kimentünk, hogy minél több koncertre eljussunk. Kezdtünk az Ivan & the Parazollal, akik 18:00-kor zenéltek a Liszt Ferenc Nemzetközi nagyszínpadon. A srácok jól bírták a gyűrődést 40 fokban, ráadásul nem hagyták, hogy a közönségük az árnyékban békésen ücsörögve hallgassa végig a koncertet. Mert ugye Ivan & the Parazolon csak két ember ülhet, és tőlük hangzott el az is, hogy a Fishing on Orfű, az Magyarország Woodstockja. 🙂 Átmozgatták a népet, és az emberek hőséggel nem törődve tomboltak, énekeltek.

Ezután kicsit lágyabb vizekre eveztünk és meghallgattuk Lábas Vikiéket, azaz a Margaret Islandet a Kovács Ákos nagyszínpadon. Nem okoztak csalódást, pont olyanok voltak, amilyennek képzeltem őket. Pozitívak, kedvesek, és végig mosolyogtak. Nagy tömeget vonzott a koncertjük, úgyhogy szerintem az első Fishingjükre (is) biztos, hogy szeretettel fognak visszagondolni.

Fotó: Hegyi Júlia Lily Photography

Margaret Island – Fotó: Hegyi Júlia Lily Photography

Ezután tudtuk, hogy valami lesz a levegőben, úgyhogy át is mentünk a Liszt nagyszínpadhoz, hiszen anélkül nem mehettünk volna haza, hogy Halott Pénzre ne mentünk volna el. A fiúkon látszott, hogy nagy örömmel töltötte el őket, hogy otthon zenélhetnek. A hatalmas közönség őrjöngött, és végre itthon is, élőben hallhattuk új dalaikat.

IMG_4660

Halott Pénz – Fotó: Rose

A második napunk utolsó koncertje, a kihagyhatatlan Supernem volt. Papp Szabiék ismét oda rakták magukat, az éjszaka közepén is elvették az emberek eszét. Tökéletes zárása volt a napnak. Meg hát ugye egy Supernem koncertet hogy is lehetne kihagyni…?

IMG_4678

Supernem – Fotó: Rose

Az utolsó napon sajnos az időjárás nem volt a legkedvezőbb, esett is egy kicsit, úgyhogy sokan behúzódtunk a Jameson sátorba. Természetesen egy percig sem unatkoztunk! Az utolsó esténket gyakorlatilag itt töltöttük, és meghallgattuk az Esti Kornélt, amin a közönség torka szakadtából énekelte, hogy „boldogság te kurva”. Majd Alvin és a Mókusok rakták oda a talp alá valót. Mondanom sem kell, hogy a Bizalom című számuk még mindig ugyanúgy tarol, mint évekkel ezelőtt.
Zárásként pedig hagyományokhoz híven egy Fish! koncerttel búcsúzott a fesztivál közönségétől. A fiúk gondoskodtak róla, hogy az emberek az utolsó utáni energiájukat is felhasználják, kitombolják még azt, ami maradt bennük. Igazi őrjöngés volt.

IMG_4726

Fish! – Fotó: Rose

Ez a fesztivál csak akkor lehetett volna jobb, ha több felé tudjuk vágni magunkat és egyszerre két-három koncerten ott lehettünk volna. Vagy kellett volna szerezni egy olyan időnyerőt, mint ami a Harry Potterben van, és teljes lett volna a boldogság. Nem győztük nézni a programfüzetet, hogy mikor, hova menjünk, de hát dönteni kellett, és nekünk ezekre a koncertekre esett a választásunk.

Nagy köszönet a szervezőknek, a zenekaroknak, és mindenkinek, aki ott volt. Szenzációs három nap volt! Jövőre újra találkozunk!

További pillanatképek a fesztiválról, amiért hatalmas ölelés jár Hegyi Júlia Lilynek! 🙂 

 

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/