Szerdai pozitív – Minden döntés jó döntés?!

Szerdai pozitív – Minden döntés jó döntés?!

Igazából le is hagyhatnám a címből a kérdőjelet, mert ez a kijelentés úgyis tökéletesen megállná a helyét. Sőt úgy állná meg csak igazán! Igen, olvasd el még egyszer a címet, de most kérdőjel nélkül. MINDEN DÖNTÉS JÓ DÖNTÉS!

És most látom a kérdőjelet, de már a szemeitekben. És jönnek a gondolatok, hogy mennyi mindennel tudnátok megcáfolni ezt a kijelentésemet. Hogy bezzeg, mikor én így döntettem, vagy ha akkor másképp döntöttem volna, akkor most itt meg itt lennék és ezt meg ezt csinálnám.

Na, akkor most állítsd meg őket egy pillanatra és olvass tovább, kérlek.

Gondolj egy olyan döntésedre, amit az előbb szívesen és harsogva hoztál volna fel számomra a címbéli kijelentésem ellen. Megvan? Jó! Most pedig idézd fel azokat a körülményeket, amelyek akkor befolyásoltak a döntésedben. Mit mondasz, azzal a tudással, ott és akkor ugyanígy döntöttél volna? Nagy valószínűséggel igen. Tudod, miért? Mert ott, abban a helyzetben az volt a lehető legjobb döntés. Nyilván, sem magadnak sem másnak nem akartál ártani ezzel, tehát Te a tőled telhető legjobbat tetted. És ez a döntéseink nagy részénél így van.

Persze, utólag, több információval, más szemszögből nézve gondolhatjuk azt, hogy dönthettünk volna másképp, dönthettünk volna jobban, lehettünk volna okosabbak vagy épp körültekintőbbek, de hidd el , ott és akkor a legjobban döntöttél.

Gondolj bele, egy könyvnek is hány átdolgozott kiadása van? És ez talán elvesz az első kiadás értékéből? Egyáltalán nem, azért mert az első kiadás is pont ugyanolyan értékes, mint a többi, sőt később még értékesebb lesz. Így van  ez a döntéseinkkel is, a döntésünk az első kiadás, az amit az akkori benyomások előhívnak belőlünk, a megbánás pusztán javított, átdolgozott kiadás. Tartalmilag, lényegileg nem fogsz tudni jobbat csinálni és nem is kell. Pusztán szépíteni tudsz rajta, de azokat már teljesen más külső tényezők váltják ki belőled, ez lehet némi plusz információ, egy kételkedő ember személye vagy bármi más.

De ne hagyd magad. Ne hagyd, hogy a jelen történései bűntudatot keltsenek benned a múltad miatt. És főleg azt ne hagyd, hogy kizökkentsenek az itt és most-ból, mert akkor a múltban ragadsz. Ne bánd, ne bánj semmit, mert mindig a legjobban cselekszel, csak higgy végre annyira magadban, hogy ne mások véleményét akard mindenáron a magadénak tudni. Hidd el, hogy Te mindig a tőled telhető legjobb módon cselekszel ezért teljesen felesleges bánkódnod bármi miatt, ami a múltban történt.

Te csak élj a jelenben, higgy magadban és ha bárki kételyt akar ébreszteni benned a döntéseiddel, tetteiddel kapcsolatban, vagy akár elítél valamiért akkor jusson eszedbe ez a Bob Marley idézet:

Ki vagy Te, hogy bíráld az életet, amit élek? Nem vagyok tökéletes, nem is azért élek, hogy azzá váljak , de mielőtt mutogatni kezdenél, győződj meg róla, hogy a Te kezeid tiszták.

Élj, higgy, dönts. Légy boldog!

Kövessétek a facebook oldalunkat is!

Kép: www.blogimages.indianroots.com

 

Szerző:

Bonyolult ember, egyszerű döntésekkel, őrült érzésekkel