Grimm: Sötét mesék – Könyvajánló

Grimm: Sötét mesék – Könyvajánló

– Uraim! Meg kell érteniük, ez a könyv ebben a formában nem jelenhet meg!

Wilhelm arcán sötét árnyék jelent meg, pillantása szinte izzott, mintha a pokol tüze szította volna belülről. Bátyja azonban nyugodt, de határozott hangon válaszolt az asztal túlfelén ülő Herr Zimmernek:

– Ezeket a történeteket olvasniuk kell az embereknek!

A kiadó vezetőjének tekintete egyetlen pillanatra tévedt csupán a spárgával átkötött vaskos kéziratra, amit Wilhelm Grimm felvett az asztal széléről, és úgy szorított a mellkasához, mintha az élete függene tőle. Zimmer beleborzongott, karján a szőrszálak égnek meredtek. Amikor korábban a történeteket olvasta, úgy érezte, valami borzalmas, sötét erő egyre közelebb és közelebb oson hozzá. Mintha a gyertya lángja is egyre kevesebb fényt adott volna. A szavak akár a bőre alá ékelődő tüskék. Alig várta, hogy megszabaduljon végre ettől a papírhalomtól.

– Sa…sajnálom – nyögte, majd nagyot nyelve hozzátette. – Talán, ha kissé finomítanának a szövegen! Ha mesét írnának belőle, Berlinben a Realschulbuchhandlung kiadó biztosan…

– Ostoba – sziszegte Wilhelm felpattanva, a papírhalmot a zekéje alá rejtve az ajtó felé indult.

Jacob nyugodtabban állt fel, és megvárta, hogy a vezető az ajtóig kísérje, aztán mielőtt kilépett volna, visszafordult, és a másik szemébe nézett. Pillantása akár a jeges tó fagyott tükre.

– Maga is érezte, igaz?! – Majd Zimmer félelmét látva sötét vigyorral hozzátette. – Higgye el nekem, sosem fogja elfelejteni!

/Lir Morlan/

 

 

Hogy mik voltak az első gondolataim?

 

Pár hete szereztem tudomást erről a könyvről, s amint megláttam a borítót, tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Világéletemben szerettem a horror műfajt, így a Grimm: Sötét mesék kötet hamar közelkerült a szívemhez. Amikor először a kezembe vettem a könyvet, volt egy elképzelésem, hiszen ismertem már a Grimm mesék sötét változatát, azonban a kötet túlszárnyalta minden elképzelésemet.

 

Kinek ajánlom ezt a könyvet?

Szerteném ezt a kötetet azoknak ajánlani, akik szeretik a horror történeteket. A Grimm: Sötét mesék számos sötét mesét tartalmaz, s szinte garantálható az, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő történetet. Továbbá szeretném ajánlani azoknak is, akik a tündérmeséken nőttek fel, s most megszeretnék ismerni az igazi meséket mögöttük. Talán lehetne úgy is nevezni ez a könyvet, hogy: tündérmesék éjfél után. 

 

Hogy miért volt jó?

Az igazi horror történetek nem azok, amelyek megrémisztenek. Nem nem. Egy jó horror történet elgondolkodtat. Elgondolkodtam arról, hogy mi is a jó és mi is a rossz. Nem véletlenül mondják, hogy minden történetnek két oldala van. És egyáltalán nem mindegy az, hogy melyik oldalát ismerjük. Hiszen a gonosznak is lehet nyomos indítéka arra, hogy miért cselekszik úgy, ahogy cselekszik. Lehet nekik a gonoszság az egyetlen megoldás. 

Ez a könyv számos mesén keresztül elgondolkodtat mindent. Néha azt hisszük, hogy ismerünk valamit, máskor meg teljesen elbizonytalanít minket. Mégis élvezhető. De még mennyire. 

 

Hogy tetszett-e?

Nekem nagyon tetszett. Már régóta elakarta olvasni, amikor meg felajánlottak egy példányt, azon nyomban lecsaptam rá. Csak úgy faltam a lapokat. Olvastam buszon, parkban, kávézókban. 

Tetszett, hogy nem mindennapi. Hogy nem megszokott. Valami újat nyújtott, valami olyat, amire nem számítottam. Az írok nagyon jól összeállították a könyvet, minden korosztály élvezheti. 

Őszintén megmondva, kicsit bántam, amikor befejeztem. Szívesen olvastam volna még pár történet. De talán majd a következő kötetben. 

Szerző:

"Olyan sokan vagyunk, akiknek együtt kell élniük azzal, amit tettünk, és amit nem tettünk meg (...). A dolgokat, amelyek nem jól sültek el, azokat a dolgokat, amelyek frankónak tűntek akkor, mert nem láthattuk előre a jövőt. Bárcsak láthattuk volna a következmények végtelen fonalát, amelyeket legkisebb cselekedeteink eredményeztek! De addig nem tudtuk meg, míg a tudás már haszontalanná nem vált." /John Green/