Egy halott madár, egy bélyeg és egy édes pite… – ajánló Alan Bradley ‘De mi került a pitébe?’ című regényéről

Egy halott madár, egy bélyeg és egy édes pite… – ajánló Alan Bradley ‘De mi került a pitébe?’ című regényéről

Nem vagyok nagy rajongója a krimi történeteknek és az ifjúsági irodalom sem mindig tud megfogni, de Alan Bradley ‘De mi került a pitébe?’ című regénye hamar az egyik kedvenc olvasmányommá vált. A kanadai író debütáló könyve, mely a ‘Flavia de Luce rejtélyei’ sorozat első kötete, egy igazán remek olvasmány tele izgalommal, kalanddal és rejtéllyel.

A történet helyszíne egy 1950-es évekbeli angol falu, Bishop’s Lacey és a közelében álló birtok, Buckshaw, mely a de Luce család székhelye. Egy nyári reggelen rejtélyes módon egy halott madarat találnak a küszöbön, egy nagyon ritka és értékes postai bélyeggel a csőrére szúrva. Főhősünk, Flavia de Luce nem sokkal később pedig szó szerint belebotlik egy haldokló emberbe az uborkásban sétálgatva. Ezután Buckshaw viszonylag nyugodt élete teljesen felfordul. Amikor a kiérkező rendőrök gyilkosság miatt letartóztatják Flavia apját, a lány elhatározza, hogy mindenáron a végére jár a dolognak és megmenti szeretett apját a börtöntől. Apja ártatlanságában bízva teljes gőzzel lát neki a nyomozásnak, ám még ő maga sem sejtheti, hogy milyen titkok lappanganak a de Luce család múltjában.

 

Flavia de Luce

Az izgalmas rejtélyek és a lebilincselő nyomozás ellenére a regény legfőbb erőssége a 11 éves főhős, Flavia de Luce. Flaviát leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mintha Hercule Poirot keveredne MacGyverrel Wednesday Addams testében. Alan Bradley egy igazán szerethető, elbűvölő főszereplőt alkotott, szerintem ennek köszönhető a könyv népszerűsége, és az, hogy nagyon könnyen bele lehet merülni a cselekménybe, hiszen az eseményeket mindvégig Flavia szemszögéből kísérjük figyelemmel. A kis hölgy fiatal kora ellenére rendkívül eszes, talpraesett és nem utolsó sorban felettébb pimasz: nem csoda hát, hogy szinte minden felnőtt, akivel szóba elegyedik egyszerre szeretné megsimogatni és lekeverni neki egy fülest.

A fordulatos nyomozás során Flavia hű társa és biciklije, Gladys, valamint rendkívüli kémiai ismereteinek segítségével sorra derít fényt múltba temetett rejtélyekre, féltve őrzött titkokra, mire végül kiderül, hogy mi is került a pitébe.

 

Nem számítottam arra, hogy ilyen izgalmas és lebilincselő történetbe botlok, amikor unaloműzés gyanánt belekezdtem ebbe a regénybe. Tökéletes akár nyári olvasmánynak (szerintem méltó helye lenne az iskolai kötelező olvasmányok között is), de aki belemerül Flavia rejtélyeibe, az számítson rá, hogy hamar a sorozat többi kötete után fog kutatni, hiszen jó könyvekből sosem elég.

Flavia kalandjai az ‘A titokzatos bábjátékos‘ című kötetben folytatódnak…

Kiemelt kép: pixiedustminiatures

Szerző:

Írok, olvasok, rajzolok, szeretem az óceánt, a kutyákat, a cilinderes polipokat… és létezem.