Könyvajánló – Paula Hawkins: A víz mélyén

Könyvajánló – Paula Hawkins: A víz mélyén

A lány a vonaton című könyvben nagyon megkedveltem az írónő stílusát, így alig vártam, hogy megjelenjen a következő regénye. Most pedig végre eljutottam a mű elolvasásáig is.

Forrás: moly.hu

A történet egy nő, Nel Abbott öngyilkosságával kezdődik, aki belevetette magát a várost átszelő folyóba. Mint később kiderül ez a vízfolyás már több nő életét követelte az évszázadok alatt. Nel pedig éppen ezeknek az asszonyoknak, lányoknak a tragédiájából írt egy feltáró könyvet, melynek a kisváros lakói abszolút nem örültek. Dühüket, helytelenítésüket csak fokozta, hogy pár hónappal korábban egy fiatal lány is a hullámok közt lelte halálát.

Komolyan: hogyan várható bárkitől is, hogy számon tartsa az összes itteni hullát? Olyan ez, mint a Kisvárosi gyilkosságok, csak éppen itt nem cementbe esnek emberek, nem egymás fejét szakítják be, hanem balesetben halnak meg, öngyilkosságot követnek el, vagy groteszk nőgyűlölők áldozatává lesznek.

A nyomozás előrehaladtával egyre több főszereplő kerül a történetbe, majd ezeknek a szereplőknek a nézőpontján keresztül is folyamatosan láthatjuk mind a jelent, mind a múltat. Közben pedig valahogy azzal szembesülünk, hogy szinte mindenki a “föld alá” kívánta Nelt, valamint mindenkinek volt egy titka, ami előrébb vitte volna a nyomozást, de ezekről a titkokról mindenki hallgatott.

Aztán az asszony tragédiájának felderítése észrevétlenül összefonódik a fiatal lány drámájával, és így próbálnak a detektívek fényt deríteni minden talányra, minden elhallgatott részletre. Amikor pedig már azt hisszük, hogy mindent tudunk és megértettünk, a szerző egy abszurd befejezést tár elénk.     

A víz mélyén című mű egy nagyszerű könyv lett. Szerencsére nem esett bele az író abba a hibába, hogy hasonlít A lány a vonaton című nagysikerű regényéhez. Ezért véleményem szerint nekünk, olvasóknak sem szabad összehasonlítani a kettőt, és az alapján megítélni ezt az elbeszélést.

Kiemelt kép forrása: tieba.baidu.com

Szerző:

Dalma vagyok. Sokat gondolkodtam mit írjak magamról, végül arra jutottam, hogy ez az idézet mindent elmond rólam: "Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." /Vekerdy Tamás/