Megszállottja vagyok a történeteknek – interjú Szaszkó Gabriella írónővel

Megszállottja vagyok a történeteknek – interjú Szaszkó Gabriella írónővel

Gabit akkor ismertem meg, amikor évekkel ezelőtt ugyanahhoz a kiadóhoz jelentkeztünk önkéntesnek. A Queer Kiadó blogját szerkesztettük közösen. Több közös pontunk is volt: a pszichológia meg az írás szeretete. Gabriella azóta nem egy irodalmi pályázaton szerzett elismerést, több antológiában is szerepelt novelláival, sok hír- és blogoldal szerkesztőjeként feltűnt már. Ám az apropó, amiért most felkerestem, az a hamarosan megjelenő Maradj velem! című regénye!

Mesélj magadról! Kicsoda az a Szaszkó Gabriella?

Utolsó húszas évemben járó író, blogger, szerkesztő–tanuló, cikkíró vagyok. Most költöztem Angliába négy éves krakkói tartózkodás után. Előtte két hónapot voltam Kanadában, azelőtt Budapesten éltem hat évig, eredetileg Kunszentmártonban nőttem fel. A világutazásban már kezd elég jó tapasztalatom lenni (bár költözni még mindig utálok). Emellett különös ismertetőjelem, hogy borzalmasan szorongó és pánikbeteg is vagyok, amelynek nehézségéiről szoktam írni a blogomon is. Valószínűleg ezért is érdekelnek a komoly, nehéz témák, segítenek a saját problémáimat eltávolítani.

Mióta írsz? Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Az első novelláimat gimis koromban írtam, de már azelőtt is folyamatosan történetek mentek a fejemben. A legjobb barátnőmmel hosszú füzeteket írtunk tele a saját sztorinkkal. Igazából sohasem jött az ötlet, hogy alkossak, mindig a saját szórakoztatásomra csináltam. Ahhoz viszont idő kellett, hogy ráébredjek, hogy publikálni is akarok, erre 22 éves koromban jöttem rá, amikor elküldtem az első novellámat egy pályázatra.

14642982_10211218295359964_179449493_n

Mi inspirál? Mi motivál?

Nagyon szeretném megtudni, hogy mi történik a szereplőimmel. Szeretnék olyan sztorikat írni, amit én is szívesen olvasnék. Megszállottja vagyok a történeteknek, ez már magában motivál. Inspirációban képek, zenék, színészek, életutak, minden megihlethet. A motivációm nagyon összetett. Szeretném, hogyha mások is olvasnák az írásaimat, mert a varázslat tényleg az olvasó fejében fejeződik be.

Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

Nekem általában gondolati játékot, szórakozást jelent. Szeretem magam olyan emberek bőrébe képzelni, amilyen én sohasem lehetnék. Azt mondják, hogy egy olvasó milliónyi életet élhet meg a könyvek által. Ez az írásra még inkább igaz. Íróként olyan karakterek bőrébe kerülhetek, olyan dolgokat próbálhatok ki, amire sohase lenne lehetőségem. Szóval azt hiszem, a művészetem nekem a végtelen lehetőségek tárházát jelenti.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

Remélem, szórakozást. Általában komolyabb témákat választok, de igyekszem olvasható, izgalmas formába önteni őket. Emellett nagyon szeretnék érzelmeket is kelteni az olvasóimban.

14628207_10211218308160284_1895753745_nVan valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz?

Egyértelműen Stephen King. Tizenkét éves korom óta elkötelezett olvasója vagyok. Lenyűgöznek a karakterei, a mesélési stílusa, az a sokféleség, amit a regényeiben felvillant. Mondhatjuk azt, hogy miatta kezdtem el ténylegesen írni.

Hamarosan megjelenik a „Maradj velem!” című regényed. Írj róla egy kicsit az olvasók számára!

A Maradj velem nagyon szorosan kötődik hozzám. A középpontban egy fiú testvérpár áll, és az idősebb testvér öngyilkosságot követ el, mire az öccse elhatározza, hogy elmeséli a gyerekkoruk történetét. A regényben olyan komoly dolgok jelennek meg, mint a családon belüli erőszak és ennek hatása a felnőtt életre nézve.

Kinek ajánlod a regényed?

Olyanoknak, akiket érdekelnek a komolyabb témák és szeretnek elgondolkozni emberi sorsokon, és nem riadnak el az erős érzelmektől.

Mik a további céljaid ezen a téren? Van e tervben új regény?

Szerencsére tervekben nincs hiányom. A Maradj velem egy trilógia első tagja, amelynek már befejeztem a második és harmadik részét is. Most éppen egy jövőben játszódó romantikus regényen dolgozom, amelyben egy fiú és egy lány egy elhagyott házban ébrednek, és nem emlékeznek az elmúlt öt évre. A közeljövőben szeretnék thrillereket is írni.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta írással foglalkozol?

Most azt hiszem, ez nem kérdés. A Maradj velem! kiadására nagyon büszke vagyok, és nagyon örülök, hogy a Maxim kiadó belém fektette a bizalmát első könyves íróként. De emellett az elmúlt négy évben pár novellapályázaton is sikeres voltam, nagyon örültem, amikor a 6. Sea of Words nemzetközi pályázattal kijutottam Barcelonába.

És végül, mi az, ami boldoggá tesz téged?

Amikor a csendes helyemen írhatok, egy–egy jó borzongató film, a kedvenc sorozatom újabb epizódja, egy jó könyv. Emellett pillanatok, hangulatok. Az ősz illata, egy új város felfedezése, egy fűszeres kávé. És az illatgyertyák (azok kihagyhatatlanok).

Köszönöm az interjút! Reméljük, a könyvet minél előbb a kezünkben tarthatjuk!

Ha tetszett az interjú, vagy kíváncsi vagy a regényre, Gabi facebook oldalát ITT találod meg, és a BLOGOLDALÁN is csemegézhetsz.

A kiemelt képet az írónő küldte, ahogy a többit is.