„Hitem és a családom a mindennapjaim alappillérei…” – interjú Tarja Kauppinennel

„Hitem és a családom a mindennapjaim alappillérei…” – interjú Tarja Kauppinennel

Ezúttal Tarja Kauppinennel, a [bekezdés]-díjas magyar szerzővel beszélgettünk az írásról, az alkotási folyamatról és A nép Igazáról. Az interjúban nem csak Tarja Kauppinen könyvéről olvashattok, hanem arról is, hogy mi inspirálja az írónőt, milyen céljai vannak az írással kapcsolatosan, mit jelent számára a boldogság.

 

 

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Írói nevemen Tarja Kauppinen vagyok, [bekezdés]-díjas magyar szerző. 1987-ben születtem, novelláim 2017 óta jelennek meg antológiákban, pályázati sikerek folytán. Első regényem, A nép igazsága 2020 őszén került a boltokba, s mára már jelentős rajongótábora van, országszerte tartok író-olvasó találkozókat, és heteken belül az első rajongói termékek is forgalomba kerülnek. A nép igazsága a szatíra, a szépirodalom és a kalandregény karcos humorú ötvözete, borítóját és illusztrációit pedig a Kocsmáros Pál-díjas Németh Gyula készítette. Borítóját 2020-ban az év legszebb könyvborítójának választották a humor kategóriában.

Hogyan kezdtem alkotni: az írói véna mindig is bennem volt, ahogy a többségünk esetében, úgy nálam is már iskoláskorban megmutatkozott ez a hajlam, azonban sokáig csak hobbi maradt. Komolyabban foglalkozni az irodalommal 2017-ben kezdtem, amikor is barátaim, ismerőseim unszolására elindultam az első novellapályázatomon, amelyen mindjárt három művem is pozitív elbírálásban részesült. Ezen felbuzdulva további pályázatokon is részt vettem, melyek a mai napig 20 novella- és egy regénymegjelenést hoztak. Immár a következő regényeimen és novelláimon dolgozom.

Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra? 

Elsősorban azért írok, hogy fontos üzeneteket közvetítsek, megőrizzem és ápoljam ékes anyanyelvünket, mert az értékőrzés és a magyar nyelv ápolása, népszerűsítése talán sosem volt még olyan fontos, mint manapság. Így az alkotás számomra egyfajta erkölcsi és kultúrmisszió is, melyet nyakon öntök egy jó adag feketehumorral, hogy nagyobbat szóljon az élmény, amint a fájdalmas igazság arcul csűr minket egy taglóval. Az olvasók öröme az én örömöm forrása is, ha sikerül megnevettetnem valakit, már nem strapáltam magam hiába.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

Erkölcsi értékőrző tevékenységet folytatok humoros, kalandos csomagolásban – humor alatt azt a bizonyos, nyolc napon túl gyógyuló fajtát értve. Ez a tálalás könnyebben emészthetővé teszi a szövegeim mélyén rejlő, fajsúlyos mondanivalót. Görbe tükröt tartok a világ elé, művészi igénnyel világítok rá az emberi természet gyengeségeire, gyarlóságaira. Egyszerre tanítok és szórakoztatok.

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Amióta egy kritikus a Harmonia Caelestisre utalt a regényemmel kapcsolatban, azóta mindig Esterházy Pétert emlegetem példaképként. Bár sosem törekedtem tudatosan arra, hogy a nyomdokaiban járjak (ez egyszerűen túl magas labdának tűnt), határtalanul megtisztelő ez az olvasók által felfedezett hasonlóság.

A kedvenc idézetem nem tőle származik, hanem Dr. Cseh Sándor katolikus pap feljegyzéseiből, aki boldog Apor Vilmos győri püspök titkára volt. E szavakat a szovjet megszállók elleni harcban mártíromságot szenvedett püspök ejtette ki utolsó óráiban, és akár az én erkölcsi- és kultúrmisszióm sommája is lehetne: „Legyenek hűségesek az egyházhoz és segítsék romjaiból felépíteni szerencsétlen magyar hazánkat. A tévelygő népet pedig vezessék vissza az igaz útra.”

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

A legnagyobb szakmai elismerés: a [bekezdés]-díj, melyet a legjobb elsőkönyves zsánerszerzők kapnak. Odaítélésében kiemelt szerepet játszik az innovatív hang, az újszerűség és az irodalmi igényesség.

A személyes büszkeségem: a Harmonia Caelestis említése Dr. Berke Szilárdnak A nép igazsága c. regényemről írt kritikájában.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Célom a keresztény értékek és hazánk kulturális örökségének megőrzése, valamint anyanyelvünk ápolása – ez motivál íróként és emberként egyaránt. Hitem és a családom a mindennapjaim alappillérei, éltető elemem pedig, mely minden viszontagságon átsegít, a humor.

Mi az, ami boldoggá tesz?

Szakmai szempontból az olvasók lelkes visszajelzései tesznek a legboldogabbá. Emberként az, ha természetet járhatok, vagy az erdőben futhatok, mert ezek a tevékenységek nagyon inspirálóak a számomra, és gyakorta megjelennek az írásaimban is. A háborítatlan természet az én világom, nem tudok betelni hazánk tájainak szépségével.

 

Mik a további céljaid ezen a téren?

Idén egy sci-fi és egy szépirodalmi novellám várható, óriási megtiszteltetés számomra, hogy regényeim mellett lehetőséget kaptam arra, hogy más irányba is elinduljak. Közben dolgozom két újabb regényen is, ezek azonban még a jövő zenéi.

Ha úgy érzed, hogy még van olyan, amit szívesen megosztanál velünk most azt is megteheted!

Kedves Olvasó!

Ha…

– szereted a karcos humort, a történelmet, a politikát;

– ha megedződtél az élet viharaiban;

– ha kételkedsz szép új világunk erkölcseiben;

– vagy ha szenvedélyesen rajongsz a magyar nyelv különleges gyöngyszemeiért,

akkor A nép igazsága Neked is szól! Keresd a könyvesboltokban a készlet erejéig, vagy rendeld meg kedvezményesen a Twister Mediától!

 

A nép igazsága megrendelhető kedvezményesen a kiadótól: ITT (Ugyanitt beleolvasó és előzménynovella ingyenesen, online olvasható.)

Facebook írói oldal

Instagram

Moly

 

 

Kiemelt kép: https://www.hungarybooks.hu

Szerző:

"Olyan sokan vagyunk, akiknek együtt kell élniük azzal, amit tettünk, és amit nem tettünk meg (...). A dolgokat, amelyek nem jól sültek el, azokat a dolgokat, amelyek frankónak tűntek akkor, mert nem láthattuk előre a jövőt. Bárcsak láthattuk volna a következmények végtelen fonalát, amelyeket legkisebb cselekedeteink eredményeztek! De addig nem tudtuk meg, míg a tudás már haszontalanná nem vált." /John Green/