A modern ember hét fő bűne – 4. rész

A modern ember hét fő bűne – 4. rész

Elengedés

Vannak olyan elengedéssel kapcsolatos problémák, amiket szerintem jobb idő előtt orvosolni, mert az ember a napok, a hetek meg a hónapok múlásával belebetegszik. Akár fizikailag is. Amikor annyira beleszoksz az adott környezetbe, életvitelbe, vagy emberhez, hogy egyszerűen kényszeresen szorítod a kezét, hogy még maradjon. Mert sokkal kényelmesebb a szarban evickélni, mint kinyitni a szárnyaidat és egy másabb, boldogabb irányba nézni.

Ahol nem kell elviselni a lelki terrort, a stresszt, a fájdalmat, hogy visszaszorítanak egy olyan közegbe, ami nem neked való. Aminél lehetne jobb is, szebb is, csak lépni kell érte.Vagy amikor nem is akarod elengedni. Mert magadnak választod, mert ez kell, mert azt hiszed, erre van szükséged. Pedig nem! Mert nem jobb a biztos semmi… Sokan szeretnek megmaradni abban a élethelyzetben, ami a megszokott, mert félnek attól, hogyha kilépnek belőle, akkor már nem tudnak visszafordulni, vagy rosszabbat kapnak, attól, ami volt. De ez nincs így, mert minden csak elhatározás kérdése.

“Haladni akarsz az életedben, de sokszor egyik lábad a féken van. Ahhoz, hogy szabad lehess, meg kell tanulnod elengedni. Elengedni a sérüléseket. Elengedni a félelmet. Nem táplálni tovább a régi fájdalmakat. Az az energia, amivel a múltadba kapaszkodsz, visszatart az új élettől. Mi az, amit ma elengednél?”

/Mary Manin Morrissey/

Az emberek nagy része fél a változástól. Ezt bátran ki merem jelenteni, mert én is félek tőle és vannak még sokan, akik így vannak vele. Ez érthető is. Hiszen ha leéltél valakivel jó pár évet, meg van a kis megszokott viselkedéshalmaz, az alkalmazkodás, mégis miért váltanál?! Csak ezzel az a baj, hogy aztán az ember beleun, ha nincs a kapcsolatban igaz szeretet, mert monoton lesz idővel az egész. Vagy nem kell itt párkapcsolatról beszélni… Elviseled a munkád, mert hát megfelel a végzettségednek, meg jó a fizetésed, de amúgy nincs egy olyan ember, akit a barátodnak tudnál nevezni a munkahelyeden, vagy a főnökkel nem vagy jóban akár 5 év után sem. Ha nem érzed jól magad, az rányomja a bélyeget a hétköznapokra is, az összesre. Ebben az esetben ez nem a te helyed, nem ott kéne lenned. 

“Néhányan úgy vélik, az tesz minket erőssé, ha kapaszkodunk valamibe. Pedig néha az, ha elengedjük.”

/Hermann Hesse/

Tudom, hogy ez így van, mert jó pár közeli ismerősöm átmegy ezen és velem is megtörtént már. De annyit megtanultam belőle, hogy ha összeszedted magad a változásra, úgy érzed, elég erős vagy, akkor nem szabad visszaesni ugyanabba a monoton körforgásba, ami előtte megkeserítette a napjaidat. Ha egyszer valaki megtapasztalja, milyen szárnyra kapni, többet nem fog ugyanabban az iszapban tocsogni, hogy neki ez is elég. Mert nem! Mert tenni kell azért, hogy az életed jobb legyen! Változzon! Ha szükséges, el kell engednünk a párunk kezét! Munkát, akár várost kell váltani! Ha az a valóság, amiben élsz nem olyan, mint amit anno elképzeltél és nem is vagy boldog vele, akkor fájón, de le kell zárni azt a futóhomokot, amit az életednek nevezel és egy új felé nyitni!

“Úgy gondolom, minden okkal történik. Az emberek változnak, ezért képes vagy megtanulni elengedni, a dolgok rossz irányba haladhatnak, ezért értékelni tudod, amikor jó felé mennek, elhiszed a hazugságokat, de egy idő után megtanulsz csak magadban bízni. És néha a jó dolgok szétesnek, hogy jobb dolgok születhessenek.”

/Marilyn  Monroe/

A változás csak jó dolog lehet, ha te is akarod, úgy igazán. Akarat nélkül persze az is csak újabb állomás, amit nem lehet se kiteljesedésnek, se boldogságnak nevezni. Olyankor megint tovább kell lépni. Össze kell szedni minden erődet, gondolatodat, hogy el tudd dönteni, mit akarsz! Hogy a komfortzónádból ki tudj lépni, tenni akarj az életedért és élvezd is azt!

Na, itt kezdődnek el a csodák…

Kiemelt kép alapja: http://weheartit.com

Szerző:

"Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető.Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap!Hiszek a csodákban." /Audrey Hepburn/