Az a célom, hogy elgondolkodtassam az embereket – interjú É. Tóth Judittal

Az a célom, hogy elgondolkodtassam az embereket – interjú É. Tóth Judittal

A Kerülj Lendületbe! programunk hatalmas sikernek örvend, legalábbis ami az oldalon lévő kérdőívet jelenti. Az már egy másik dolog, hogy a kitöltők nagyon kevés százaléka jut el a második fázisba, azaz a kérdéssorozat megválaszolására. Nagy örömmel tölt el, hogy É. Tóth Judit nem ebbe a kategóriába tartozik. Juditot már régóta követem, imádom az írásait, a haikuijait, régebben volt egy közös projektünk is még néhány emberrel karöltve, és titkon reméltem, hogy rátalál a magazinunkra, hogy itt is bemutathassa, mit tud. Most ennek jött el az ideje.

• Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

É. Tóth Judit vagyok. 1994-ben születtem Szeghalmon. Nagyjából 2010 óta foglalkozom az írással, bár sokáig csak a fiókom, a füzeteim és a szobatársaim élvezhették a műveimet, az első írásaim ugyanis unalmas kolis estéken születtek.  Előbb kisregényeket, novellákat írtam, de a költészetben találtam meg azt a kifejezési formát, amellyel igazán át tudom adni a gondolataimat. Emellett egy irodalmi és kulturális blogot is vezetek Egy elképzelt könyv néven, amelynek célja, hogy a közösségi média eszközeivel tegye érthetővé és érdekessé az irodalmat.

• Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

Az a célom, hogy elgondolkodtassam az embereket. Ha ez már egy-két esetben sikerül, nagy siker a számomra. Fontos, hogy az, amit csinálok ne csak az önkifejezésről szóljon, hanem megragadjon egy fontos témát, vagy reflektáljon a világra. Blogger szemmel nézve ez könnyebb, hiszen a témaválasztás is sokkal könnyebb, és sokkal könnyebb tárgyilagos maradni. A művészet ezzel szemben a szubjektív gondolatokból építkezik, és a gondolatébresztésen kívül más fontos funkciója is van: a gyönyörködtetés. Ezt a kettőt egybeolvasztani pedig nagyon nehéz. Igen, tudom, hogy most nagyon kibontakozott a bölcsész énem, viszont az olvasók visszajelzése alapján akármennyire bonyolultak is hangzott, amit most elmondtam, sikerült átadnom az üzenetet.

• Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Nagy kedvencem Boris Vian, aki ugyan csak 39 évet élt, hihetetlen dolgokat vitt véghez, egyedi irodalmi stílusa pedig egész egyszerűen magával ragadott. Nina Simone is nagy példaképem, ő volt az első afroamerikai nő, aki komolyzenei konzervatóriumot végzett.

• Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

2018-ban A Diákmédia Egyesület Tehetségkutató Diákmédia Pályázatán felsőoktatás korcsoportban az Egy elképzelt könyv az Év diákmédiuma kategóriában második helyezést ért el. Ez volt az első komoly szakmai sikerem ezen a területen. A verseim pedig különböző antológiákban jelennek meg, tavaly pedig lehetőséget kaptam az Crossover egyik eseményén pár művem felolvasására. Bár még nagyon (de tényleg nagyon) messze vagyok attól, hogy szívből költőnek nevezzem magam, ezek az eredmények mind arra buzdítanak, hogy még keményebben dolgozzak a céljaimért.

• Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

A visszajelzések nagyon inspirálóak. Sokkal jobban motiválnak a követőszámoknál, hiszen az, számomra ugyanis sokkal fontosabb az, hogy az olvasó tényleg reagáljon a tartalomra, mint az, hogy többszázezres követőszámmal rendelkezzek. (Félreértés ne essék: szeretnék egy bizonyos számot elérni, de nem ez az elsődleges célom.) Nemrég például Papp Ádám költő rátévedt a YouTube-csatornámra, majd felkeresett, hogy megdicsérje, és folytatásra buzdítson. Teljesen lehidaltam tőle.

• Mi az, ami boldoggá tesz?

Tudom, hogy klisés, de talán az, amikor leülhetek egy kicsit, hogy bezárkózzak a fejembe és írjak.

• Mik a további céljaid ezen a téren?

Kettébontom ezt a kérdést. Bloggerként a YouTube csatornámat szeretném feltornázni, és sokkal komolyabban venni, a videózásban ugyanis már sokkal több fantáziát látok, mint a blogolásban. (És különben is, filmszakon végeztem az egyetemen, kell egy hely, ahol gyakorolhatok 😊) Költőként pedig remélem, hogy idén megvalósul az, amit már két éve tervezek, és sikerül kiadnom az első könyvemet.

• Ne felejtsd el megadni az összes olyan elérhetőséged, ahol a munkáidat láthatjuk!

https://www.instagram.com/elkepzeltkonyv/

https://www.facebook.com/elkepzeltkonyv/

https://www.youtube.com/channel/UCosYHuZ1SDh69svFS_q-NiQ?view_as=subscriber

https://www.elkepzeltkonyv.com/