“Ne higgy ennek a könyvnek!” – ajánló Sarah Pinborough regényéhez

“Ne higgy ennek a könyvnek!” – ajánló Sarah Pinborough regényéhez

„Hárman akkor tudnak titkot tartani, ha kettő belőlük halott” (Benjamin Franklin)

Sarah Pinborough, a népszerű brit írónő nagy sikerű regényét a 21. század kiadó jóvoltából olvashatjuk magyar nyelven.

A könyv hátoldalán található tömör leírás általában azt akarja megmutatni az olvasónak, hogy az adott mű érdekes, és magával ragadó. Lényegre törően összefoglalja, hogy a történet mit rejt magában, miért érdemes elolvasni. Tulajdonképpen az a feladata, hogy ráébressze az olvasót, hogy igen, ez a könyv neki lett megírva.

A fülszöveg első pár mondatában megtudjuk, hogy mi a történet témája. Esetünkben a szerelem sötét oldala, hogy senki nem az akinek mondja magát és a többi… Aztán röviden megtudjuk, hogy miről szól, kik a főszereplői, és mi lesz az eseményszál, amin fut a sztori. Egy történet egy fiatal titkárnőről, Louiseról, aki egyedül neveli gyerekét. Megismerkedik egy férfival, Daviddel, akiről később kiderül, hogy a főnöke, ráadásul még nős is. Átlagos szerelmi háromszög, ami sok romantikus regényben előfordul.

De akkor vajon hogyan jutunk el odáig, hogy a könyv befejezése után a fejemet fogva azt kérdezem magamtól, hogy „miért”?

Kép: Pinterest

A történet egy misztikus pszicho-triller. Tehát korán sem egy szokványos romantikus regény. Éppen ezért nem szabad átlagos elvárásokkal nekikezdeni. Persze ez nagyon nehéz, hiszen akarva akaratlanul is lesznek bizonyos elvárásai az olvasónak a könyvvel kapcsolatban. Például, hogy milyen legyen a főszereplő, milyen tulajdonságai legyenek, hogyan viszonyuljon a többi szereplőhöz, mik legyenek a céljai és vágyai. Egy átlagos olvasmányban ezek az elvárások teljesülnek, mivel az író igyekszik minél inkább olyan karaktereket alkotni akivel tud azonosulni az olvasó, mert ettől érzi azt, hogy részese a történetnek. Ebben a könyvben nem így van. A fülszövegben fel is hívják a figyelmünket, hogy még véletlenül se kedveljünk meg egyetlen szereplőt sem. De ez lehetetlen! Hogy 400 oldalon keresztül ne legyen egy állandó kedvenc karakterünk, hogy ne szurkoljunk a szerelem beteljesülésének és ne reméljük a boldog befejezést. Ezzel  az írónő eléri a kellő hatást. Mert ahogy a könyvből kiderül, az orrunknál fogva vezet bennünket. Tudja, hogy megkedvelsz egy szereplőt. Úgy is alakítja a történetet, hogy megkedvelj valakit, aztán ezzel is eléri a még nagyobb megdöbbenést a végén. De az nem baj, hogy meg vagyunk vezetve, mert ez a lényege. Hogy érezzük a csattanó súlyát. Különben nem lenne ilyen jó könyv. És végül is az írónő nem csinált semmi rosszat. Mert figyelmeztetett az elején arra, hogy: „Ne higgy ennek a könyvnek”.

Néhány nap alatt olvastam el a regényt. Végig azt hittem, hogy egy kissé fura romantikus történetet olvasok. De aztán összeállt a kép és minden itt-ott elcsepegtetett információ értelmet nyert. Egy hatalmas kirakós darabjait sikerült összeraknom, amire a végén ránézve majdhogynem megijedtem az elém táruló képtől. És ettől annyira rendkívüli ez a regény. Nagyon szkeptikus vagyok a filmeket és a könyveket tekintve, általában mindig tudom, hogy mi fog történni és mi lesz a csavar a végén. Ezzel a történettel nem így volt. És ezért szeretem ennyire. 

Kép: Pinterest

A Netflixen nemrég megjelent egy 6 részes sorozat is, a regényből. Nagy izgalommal kezdtem bele, mivel tudtam, ez egy olyan történet, amit meg lehet nagyon jól csinálni, ugyanakkor nagyon el is lehet rontani. A Behind her eyes esetében az előbbi teljesült. Egy elképesztően részletes mini sorozatot láthatunk, ami már-már szóról szóra visszaadja a könyv tartalmát. Mintha az olvasás közben elképzelt képeket láttam volna, a karakterektől elkezdve a helyszínek, a misztikus részek, minden nagyon jól visszaadja a megírt történetet.

Ez a könyv a nyelvezetét tekintve egy könnyű olvasmány, de a sztori korán sem egyszerű. Azonban ha szereted a trillereket és az olyan könyveket, amiktől eldobod az agyad, akkor ez garantáltan tetszeni fog. Számomra ez egy nagyon jó olvasmányélmény volt, ami után napokig még mindig beleborzongtam a történtekbe.

“Sarah Pinborough regénye nem egy szerelmes történet, egy krimi és egy thriller szimpla keveréke. Sokkal félelmetesebb annál. Mert Pinborough regénye elkísér. És nem hagy nyugodni.”

Kiemelt kép: Szofisztikáltmacska