Valaki engem is feleségül vehetne… – ajánló a Büszkeség és balítélet c. filmről

Valaki engem is feleségül vehetne… – ajánló a Büszkeség és balítélet c. filmről

Ahogy elérkezik az ősz, egyre több időt töltök a takaró alá bekuckózva egy nagy adag édesség és tea társaságában, valami után vágyakozva. Talán ez az időszak az, amikor a legnagyobb szükségünk a csodákra. Arra a biztonságra, hogy tudjuk, tényleg léteznek és egyszer talán mi is megteremthetjük, elérjük őket. A következő film tökéletesen alkalmas arra, hogy kicsit felrázzuk magunkat és újra hinni tudjunk.

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

A Büszkeség és balítéletről én mindig csak hallottam. Azt hittem, ez valami nagy, hideg, magasztos dolog, amit egyszer majd elolvasok és bár biztosan sokat fog adni, nem jön közel hozzám.
Hát. Nem így történt.
Bár a könyvhöz sajnos még mindig nem volt szerencsém, egy ilyen bújós délutánon összetalálkoztam a filmmel és gondolva, ha már ilyen szépen összejöttünk, adok magunknak egy esélyt.

Az első pillanatban magával ragadott a hangulata és a markomba kuncogva vártam, hogy mi fog történni. Döbbenetesen izgalmas volt és lekötött, és köt le azóta is, számtalanszor újranéztem már, és még most sem unom, még mindig fel tudok benne fedezni valami újat. valahogy kicsit szerelmes leszek. Mindenbe.

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

A történet Angliába játszódik a 18. század végén. A Bennet család életébe nyerhetünk betekintést, ahol az édesanya legfőbb vágya és célja nem más, mint 5 lánygyermekük férjhez adása.
Bár a filmben tényleg inkább a szerelmi szálak vannak kidomborítva, nagyon sok minden másra is történik utalás, a film készítői alig érzékelhetően, de próbálták beemelni a filmbe egyfajta korrajzot, a társadalmi rétegek súrlódásait, illetve vidék és város ellentétének jelenségét. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy egy kicsit tényleg hiányoltam a filmből ezeknek mélységében való megismerését, melynek gondolom az így is 2 órás filmben az időhiány szabott gátat.

Mindezek ellenére rettenetes módon tudtam élvezni a filmet teljes valójában, mely talán köszönhető  Mr. Darcy karakterében felbukkanó kamaszosságnak, szemérmességnek, amit a néző is átvesz egy idő után, minden egyes alkalommal pirulok és kuncogok, akárhányszor csak a keze a másik kezéhez ér.
Illetve talán kicsit túlzott rajongásom betudható a film humorának és az ironizálásnak. Zseniálisan visszaadja azt a játékosságot, amit Jane Austen regényeiben is megismerhetünk, sőt talán még egy kicsit rá is játszik erre.

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Azt még mindenképp tudni kell, hogy ez a film nagyon szép. Nem hiába kapott 2006-ban Oscar-díj jelölést többek között legjobb jelmez és díszlet kategóriában. Csodálatos tájakra visz el minket, akár egy ragyogó kastélyba, akár a szabad ég alá vezet az utunk.

 Nagyon jól kihangsúlyozott érzékletes pillanatok, hatalmas szívdobbanások és valami olyan ellenállhatatlan varázs lengi körül az egész művet, amitől nem tudsz szabadulni… és ne csodálkozz, ha a film megnézése után egy kicsit te is férjhez akarsz menni.

Szerző:

"Ha itt nem találsz, keress meg ott."