Cukor nélküli süti lehet finom? Naná!

Cukor nélküli süti lehet finom? Naná!

Tudom-tudom, manapság már a csapból is az egészséges életmód fontossága folyik, de megmondom őszintén, ezúttal én is be kell, hogy álljak ezzel kapcsolatban a sorba.

Őszintén szólva eszem ágába nem jutott volna soha, hogy én a 2020-at egy elég erős életmódváltással fogom kezdeni, hiszen imádok enni. Imádom a pizzákat, hamburgereket, a rántott dolgokat és a sütiket. Nem is sorolom tovább, mert elvonási tüneteim lesznek még a végén. 🙂 A lényeg a lényeg, hogy egészségügyi okok miatt diétára kellett a fejemet adnom, ami azt jelenti, hogy az összes cukortól, tejterméktől és fehérlisztes ételtől búcsút kellett, hogy mondjak. Viszlát isteni finom péksütik, hello zabkása és alma.

Mivel a lehetőségeim korlátozottak evés terén, muszáj volt tudatosabbnak és előrelátóbbnak lennem. Új kapuk nyíltak meg ezáltal előttem, hiszen az elmúlt két hónapban szerintem többet voltam a konyhában, mint előtte bármikor. Az elején még húzott szájjal álltam neki bármilyen ételnek is, nyűgnek éreztem és igazságtalannak azt, amikor mások előttem ettek olyat, amit nekem nem szabad.

És most tudjátok mi van? Az, hogy élvezem ezt az egészet! Imádom, hogy ennyi újdonságot megismerhetek, (természetesen nem mondom, hogy nem született már katasztrófa is a kreálmányaimból) hogy jóízűen tudom megenni a saját főztöm, egyrészt mert tudom, mi van benne, másrészt pedig látom a fejlődésemet és az ételeim ízének a változatosságát.

Az utóbbi időben rengeteget olvastam a témában, utánajártam különböző recepteknek és lehetőségeknek. Most már ott tartok, hogy a saját fejemből pattannak ki recept-ötletek, amiket nem félek elkészíteni és megkóstolni… 😀

Ezúttal egy finom répás-almás sütit hoztam nektek, amit ideális lehet a Húsvéti menühöz még hozzádobni, főleg, ha már rosszul vagytok a túlcukrozott sütiktől. (Mert mondjátok, ugye rosszul vagytok?!)

Túl sok a duma, jöjjön a recept! 🙂

Hozzávalók

  • 2 db. reszelt répa
    2 db. reszelt alma
    1 tk. őrölt fahéj
    5 dkg tönkölybúza liszt
    10 dkg apró zabpehely
    1 tk. sütőpor
    3 tojás

Nos, egy külön tálba lereszelem a lereszelnivalót, majd egy másik tálba összekeverem a tojásokat a fahéjjal. Ezután kimérem a liszteket, beleteszem a sütőport, ezt is egy külön tálba. A tojásos keveréket hozzáöntöm a reszelt almához és répához, majd a lisztes keveréket is. Formába öntöm és előmelegített sütőben alul-felül sütéssel 180 fokon, 25 perc alatt készre sütöm.

Ez az alaprecept, én nem tettem bele semmilyen más édesítőszert, csak az alma és a répa felel az édességéért.

Kiegészítő ötletek a sütihez

Ha lett volna itthon, akkor biztos, hogy őrölt dió, mogyoró, vagy mandula került volna bele, valamint ha ehetnék mézet, azt is tettem volna bele. Aki szereti az aszalt gyümölcsöket, ne hagyja ki a buliból, mert nagyon fel tudja dobni az ízét. Agave sziruppal pedig meglocsolhatjátok a tetejét.

Végszóra pedig csak annyi, hogy naaagyon szeretnék fejlődni étel-fotózás terén, ez a recept ötlet pedig annyira random jött, hogy mire le tudtam volna fotózni a sütit, besötétedett. Ezért jóbarátomat, Pinterestet hívtam segítségül mint szemléltető, igyekeztem olyan képet keresni, amely majdnem totálisan megfelel a valóságnak.

Igazából ennyi, ilyen egyszerű ez a recept, de higgyétek el, nagyon finom és a legjobb, hogy bűntudat nélkül ehetitek!
Ha pedig megcsináljátok ezt a finomságot, ne felejtsétek velünk megosztani, akár, hogy hogy ízlett, akár egy kép formájában! 

 

Kiemelt kép: pexels.com

Cikkben szereplő kép: pinterest.com

Szerző:

"ENNYIT tanultam: valamit mindenki tud; mindent senki sem." /Fodor Ákos/